Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2015

Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

  • Redactie The Future Group
  • 8 September 2015
  • |  

"Als bank zzp’er niet helpt, verliest ze klanten"

Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

ROTTERDAM Een hypotheek op basis van je toekomst. Met een nieuwe proef ligt ook voor uitzendkrachten, tijdelijke krachten en mensen met een verbrokkeld arbeidsverleden een koophuis binnen handbereik. ,,Het is frustrerend als je je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

Flexwerker Nicoline Rodenburg (52) wist het meteen bij de eerste bezichtinging: ze was gevallen voor die bungalow in Hoogland. De onderhandelingen met de verkopers gingen snel en binnen de kortste keren had ze overeenstemming bereikt. Het liep gesmeerd. Nou ja, totdat ze bij de bank aanklopte voor de financiering.

Daar kreeg ze nul op het rekest. De reden? Ze werkt sinds 1,5 jaar als freelance consultant op het gebied van business intelligence en kon geen inkomsten over de afgelopen 3 jaar overleggen. ,,Ik begreep niets van die afwijzing. Ik kon mijn eigen geld inbrengen, hoefde slechts de helft van de koopsom te financieren én ik had verschillende, grote opdrachtgevers.”

 

Frustrerend

De periode die volgde, was zoals Rodenburg het noemt, uiterst stressvol. De ontbindende voorwaarden voor de financiering liepen af op 1 juni en dus begon de tijd te dringen. ,,Het is zo frustrerend als je je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. Ik kreeg gelukkig hulp van de directeur van het ondernemerscollectief The Future Group, waar ik bij ben aangesloten. Die heeft goede contacten met de bank. Ik moest nog heel veel documenten overhandigen aan de bank, maar op 1 oktober krijg ik nu toch de sleutel.” Rodenburg heeft geluk gehad, maar dat hebben veel andere flexwerkersflexwerkers niet.

Volgens directeur en oprichter Ben Rogmans van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group verstrekken banken nog altijd op basis van het arbeidsverleden en een vast contract een hypotheek, terwijl de flexibilisering van de arbeidsmarkt razendsnel gaat en het verleden dus steeds minder zegt. ,,Een vast contract stelt niet veel meer voor,’’ stelt Rogmans.

,,Dat heeft de crisis ons wel geleerd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.” Volgens Rogmans is het daarom veel belangrijker dat ypotheekverhypotheekverstrekkers kijken naar iemands toekomstkansen. ,,Iemand met een vast contract die nu administratief werk doet, wordt over een paar jaar weggeautomatiseerd. Een programmeur met een tijdelijk contract heeft veel betere vooruitzichten.” De kansen van een administratief medewerker, programmeur of welk ander beroep dan ook zijn zo goed als perfect te voorspellen, claimt Rogmans.

De afgelopen 2 jaar heeft zijn team allerlei data over de arbeidsmarkt verwerkt: van branches, beroepen, regio’s tot CBS-cijfers en UWV-cijfers. Daarnaast zijn ‘kansvergroters’ in de test verwerkt, zoals flexibiliteit of motivatie. Hoe flexibeler en gemotiveerder, hoe groter de kans snel weer een baan te vinden.

 

Ik kon eigen geld inbrengen, hoefde slechts de helft te financieren.

–Nicoline Rodenburg (52)

Score

De hypotheekaanvrager maakt de test, die 48 euro kost, waarna er een score uitrolt. Bij een positieve uitkomst kan de flexwerker in aanmerking komen voor een hypotheek bij Obvion of Florius.

Rogmans verwacht dat meer banken zich bij dit initiatief zullen aansluiten. Ook komt er volgens hem binnen afzienbare tijd een speciale hypotheek voor zzp’ers, eveneens gebaseerd op de arbeidsmarktscan.

Er zijn de afgelopen tijd al meer initiatieven gekomen. Zo werken Eigen Huis, uitzender Randstad en hypotheekverstrekker Obvion samen om een hypotheek voor flexwerkers van Randstad mogelijk te maken. Hier is een perspectiefverklaring van Randstad leidend.

Obvion wil graag met dit soort nieuwe initiatieven meedoen. ,,Flexibele arbeid is een trend waar we niet omheen kunnen. Kopen moet wat ons betreft bereikbaar blijven voor iedereen.”

Vereniging Eigen Huis is ook blij met dit nieuwe initiatief. Woordvoerder Hans André de La Porte: ,,Banken moeten vooruitkijken. Als ze de komende jaren nog hypotheken willen verkopen, zullen ze flexwerkers en zzp’ers moeten helpen. Het is krankzinnig als je bedenkt dat sommige mensen nu geen hypotheek krijgen, terwijl ze wel maandelijks zonder problemen 800 of 900 euro aan huur betalen.”

 

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image