Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2015

Een zzp’er moet bij ons durven delen

Een zzp’er moet bij ons durven delen

  • Redactie The Future Group
  • 2 October 2015
  • |  

Wil de echte zzp’er opstaan?

Een zzp’er moet bij ons durven delen

 

AMSTERDAM | De VVD ziet ze als vrije ondernemers, de PvdA als kwetsbare eenpitters. Maar er is niet één soort zzp’er.

 

Eppo König
Bron: NRC Handelsblad

 

Bij The Future Group kun je geld verdienen terwijl je op de golfbaan staat. „Ik maak het hier mee”, zegt algemeen directeur Bart Timmer van de IT-maatschappen in Zoetermeer. „Sommige maten werken twee, drie dagen per week, maar verdienen mee aan de opdrachten aan wie ze andere maten hebben geholpen.”.

 

The Future Group (TFG) werd in 2000 opgericht door Timmer, Pascal de Koning en componist John Ewbank, de man achter Marco Borsato en het Koningslied. Na wat mislukte avonturen met software en hypotheken besloten ze in 2007 meer zelfstandige IT-specialisten tot de groep toe te laten.

Inmiddels zijn er elf maatschappen, 210 maten en 20 man ondersteunend personeel in loondienst op kantoor, zegt Timmer: „Er is wel een strenge ballotage. We zitten in de top van de piramide.” TFG is naar eigen zeggen het grootste zzp-collectief in de IT in Nederland.

Van iedere euro die een maat verdient, gaat een kwart naar de maatschap. Help je een maat aan een opdracht of bij de uitvoering, dan krijg je een ondernemersbonus, betaald door het maatschapskantoor.

 

„Dit jaar hebben de maten een totale omzet van ruim 24 miljoen euro. Van het kwart voor het kantoor gaat 2,1 miljoen euro naar hen terug als bonus. Je moet elkaar dus niet als concurrenten zien, maar juist durven delen.”

–Bart Timmer

De zzp’ers delen de kosten van bijvoorbeeld administratie, debiteurenbeheer en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. „En kennis. Op kantoor zijn vaak seminars en we organiseren rondetafelbijeenkomsten met bedrijven. Met een wijntje en een goed biefstukje.”

De maatschap heeft net een enquête over zzp’ers gehouden onder 350 (middel)grote klanten, waaronder ABN Amro en Tata Steel. Conclusies: zes op de tien bedrijven vindt dat de overheid „geen duidelijk en vruchtbaar klimaat” schept voor hoogopgeleide zzp’ers. Ze zouden graag een lange termijnrelatie met zzp’ers aangaan, maar vinden de hoeveelheid weten regelgeving „onredelijk hoog”.

Een voorbeeld is de vervanging van de huidige VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) door ‘modelcontracten’ tussen zzp’er en opdrachtgever, zegt Frank Lenting van verzekeraar Achmea, die aan de enquête van TFG meedeed. „Het betekent voor ons als verzekeraar dat we vóór 1 januari ruim vijfhonderd relaties met zzp’ers individueel moeten herbeoordelen om te kijken of ze wel echt als zzp’er voor ons werken en niet als werknemer. Dat is een grijs gebied.”

„Er is een tweedeling tussen zzp’ers: de één kiest bewust voor zelfstandigheid, de ander noodgedwongen”, zegt operationeel directeur Richard Adamowicz van ArboNed, een andere TFG-klant. „Dat is een vraagstuk voor de politiek: hoe zorg je dat die zzp’ers ‘fit’ blijven op de arbeidsmarkt en niet in een neerwaartse spiraal terechtkomen?”

Ruim acht op de tien bedrijven vindt dat een tussenvorm tussen loondienst en zelfstandigen nodig is, bleek uit de enquête. „Veel specialisten willen graag zelfstandig werken”, zegt Timmer. „Bedrijven willen hen ook graag flexibel inhuren. De nieuwe arbeidsmarkt vraagt dus om nieuwe, goed georganiseerde werkvormen. Ik denk dat wij met onze zzp-maatschap een tussenvorm hebben gevonden.”

 

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image