Het grootste fysieke ICT Expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2016

Buik vol van de baas

Buik vol van de baas

  • Redactie The Future Group
  • 11 February 2016
  • |  

AMSTERDAM | ‘Mijn manager is een hork’. Dat is het keiharde oordeel van twee op de drie werkenden. Volgens onderzoek van vacaturesite Monsterboard zijn Nederlanders een stuk kritischer op hun leiding- gevende dan medewerkers in andere landen. Daar heeft maar de helft op de zaak moeite met zijn baas.

 

Natasja de Groot
Bron: AD

 

Kan die manager niet naar huis worden gestuurd? Twee op de drie werknemers zal wel eens met die gedachte spelen. Zij zijn ontevreden met hun direct leidinggevende. Waar het misgaat? Gian Zandonà van Monsterboard heeft er een duidelijke verklaring voor: managers blinken uit in een gebrek aan empathisch vermogen.

Volgens hem missen nogal wat leidinggevenden de sociale en communicatieve vaardigheden om een team van mensen aan te sturen. Terwijl dat precies hun taak is.

 

Valkuil

Hun ‘horkerige’ gedrag kan grote invloed hebben op werknemers, weet directeur Jan Hobbelen van adviesbedrijf Fysergo. Denk aan: demotivatie, verlies van energie, werkplezier, lagere productiviteit of verzuim, of vertrek. Hij ziet het in de praktijk geregeld gebeuren.

Je moet werknemers voldoende ruimte bieden in hun werkzaamheden en erop vertrouwen dat zij de juiste beslissingen nemen. En dus niet in de valkuil trappen alles te willen bepalen. Daar zit een werknemer niet op te wachten.” Waar de werknemer wel behoefte aan heeft?

Een manager die inspireert, luistert, de mening en kennis van de collega serieus neemt en zijn werk faciliteert. Die lezing vindt weerklank bij Wilfred van der Deijl. De ict’er werd zo gierend gek van alle regels bij zijn vorige werkgever, dat hij besloot voor zichzelf te beginnen.

“Ik kan zelf prima afwegingen maken en wil niet alles eerst voorleggen aan mijn baas. Hij moet vertrouwen hebben in mijn deskundigheid. Mijn manager wilde steeds meer vastleggen in regels en procedures. Om gek van te worden.”

Van der Deijl, tegenwoordig aangesloten bij de ict’ers maatschap The Future Group, heeft dan ook geen spijt van zijn zelfstandige bestaan. “Hoe meer managers er zijn, hoe meer zij te managen willen hebben. Daarmee willen ze vooral hun eigen bestaansrecht bewijzen,” aldus de ondernemer.

Van iedere euro die een maat verdient, gaat een kwart naar de maatschap. Help je een maat aan een opdracht of bij de uitvoering, dan krijg je een ondernemersbonus, betaald door het maatschapskantoor.

 

„Een baas die alles alleen bepaalt, daar zit niemand op te wachten”

– Jan Hobbelen

Streng

Psycholoog Serge van Amstel bij Arbo Unie vindt dat we ook weer niet te streng moeten zijn voor de managers. Zij zitten in een behoorlijk lastig parket, met alle veranderprocessen die zij moeten aansturen. Enerzijds moeten zij de prestaties van werknemers beoordelen, anderzijds willen ze een goede relatie onderhouden.

Dat laatste is soms balanceren op een dun koord; als de manager bijde jaarlijkse beoordeling onverwacht met allerlei oordelen en verwijten op de proppen komt, ligt een vertrouwensbreuk op de loer. ,,Mogelijk gevolg is dat de medewerker zich boos of ‘gepakt’ voelt, de motivatie afneemt en hij of zij gaat verzuimen.”

Hoe groot de afkeer van de manager ook mag zijn, veel werknemers benijden zijn positie niet. Weliswaar denkt een derde dat hij beter zou doen dan zijn baas, het leeuwendeel ziet in dat het lastig is om te excelleren als goede manager en laten een managementfunctie liever schieten.

 

„Hoe meer managers er zijn, hoe meer ze willen managen”

– Wilfred van der Deijl

Open

Hobbelen denkt dat de sleutel voor een goede samenwerking tussen de manager en werknemers ligt in open communicatie. ,,Om een goede manager te zijn, moet je open staan voor feedback en kritiek van de werknemers en dan moet je mensen met elkaar kunnen verbinden.” Máár, zo gemakkelijk is dit nou ook weer niet, waarschuwt Hobbelen. ,,Het vergt zelfinzicht van managers en in veel gevallen een cultuuromslag in het bedrijf.”

 

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image