Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2016

Zzp’ers bundelen hun krachten in maatschap

Zzp’ers bundelen hun krachten in maatschap

  • Redactie The Future Group
  • 14 May 2016
  • |  

Nieuwe trend biedt ondernemers meer slagkracht

Zzp'ers bundelen hun krachten in maatschap

 

ZOETERMEERThe Future Group, een coöperatie voor ict-specialisten, heeft de omzet in een paar jaar tijd zien verdubbelen. Maatschappen zijn een trend op de arbeidsmarkt waar opeens rekening mee moeten worden gehouden. Zelfstandige ondernemers organiseren zich en bundelen de krachten.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

De bijna 200 leden van The Future Group zijn stuk voor stuk experts op het gebied van ict. En het zijn allemaal mensen die er heel bewust voor hebben gekozen om uit loondienst te treden en zich aan te sluiten bij een collectiviteit. Hierin maken ze samen offertes, draaien ze projecten of organiseren ze seminars over technologie.

The Future Group, kortweg TFG, zag in september 2000 het levenslicht. Pas de laatste jaren heeft het collectief een ongekende groei doorgemaakt. Mede te danken aan de stijging van het aantal zelfstandig ondernemers en de groeiende behoefte bij werkgevers aan kundig en flexibel ict-personeel. En ook niet onbelangrijk: technologie wordt steeds belangrijker.

Zzp-schap houdt gewoonlijk in dat iemand de praktische zaken zelf regelt: verzekeringen, pensioen, een leaseauto, abonnement voor de telefoon, de administratie. Dat vergt veel werk en tijd. Maar niet voor de mensen die zijn aangesloten bij TFG.

,,Een collectief neemt dat werk uit handen en kan bijvoorbeeld goedkoper verzekeringen afsluiten, waardoor ondernemers hun tijd en energie kunnen richten op het ‘echte’ werk,” vertelt oprichter Bart Timmer van TFG.

 

Kennis

En het gaat nog een stap verder dan het praktische aspect: ,,We delen kennis met elkaar en spelen contacten en opdrachten aan elkaar door. We zien elkaar niet als concurrenten, maar we versterken elkaar. Ons uitgangspunt is dingen groter maken dan een persoon of organisatie. Dat is een andere manier van samenwerken, en één die de toekomst heeft.”

Kijkend naar de omzetcijfers, zit daar wel iets in. In 2011 was de omzet nog 11 miljoen euro, over 2014 reeds 20 miljoen euro. Ook is het aantal maten in een paar jaar tijd verdubbeld naar bijna 200 nu. Net als het aantal maatschappen binnen TFG flink is gegroeid.

En nee, dat is niet omdat het zijn strenge deurbeleid heeft laten varen, zegt Timmer. ,,We zijn nog net zo kritisch als 10 jaar geleden. We toetsen en testen iedereen op inhoudelijke kwaliteiten, alleen de aantoonbaar beste specialisten kunnen ondernemer worden bij ons collectief.”

 

Ondernemers kunnen hun tijd en energie richten op het 'echte' werk

– Bart Timmer

Dat zo’n arbeidsmarktconcept toekomst heeft, gelooft ook bijzonder hoogleraar Frank Harmsen. Hij doet onderzoek naar kennismanagement. Volgens hem is aansluiting bij een collectief nodig voor een zelfstandig ondernemer om te kunnen overleven. ,,Voor veel zzp’ers is kennis hun basisproduct. Het is van groot belang dat zij zich blijven ontwikkelen. Daar ligt meteen een heel grote uitdaging; de veranderingen gaan nu zo snel dat de kennis van vandaag morgen alweer is verouderd.”

Kennis is makkelijker bij te houden als je in een groot verband werkt. Harmsen: ,,Ik denk dat een zzp’er er wel bij vaart als hij in een team opereert.” Volgens Timmer van TFG vaart ook het bedrijfsleven hier wel bij. ,,Veel bedrijven zeggen in gesprekken met ons moeite te hebben met het vinden en het binden van gespecialiseerde kenniswerkers. Continuïteit en flexibiliteit gaan lastig hand in hand. Een expertisenetwerk als het onze biedt dan juist uitkomst.”

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image