Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2016

Serendipiteit of voorbedachte toeval ?

Serendipiteit of voorbedachte toeval ?

  • Redactie The Future Group
  • 8 December 2016
  • |  

Gelukkig toeval, en een aangename verrassing, ook wel serendipiteit genoemd en in het Engels ‘serendipity’. Maar wat is serendipiteit nu precies en wat moet je ermee. Waar zou je het voor kunnen gebruiken binnen jouw organisatie, daar gaat deze blog vandaag over.

 

Serendipiteit is het vinden van iets dat bruikbaar is maar waarnaar niet speciaal gezocht is en dat niet verwacht werd.

 

Even een uitstapje. Toen Alexander Fleming een middel aan het uitvinden was tegen steenpuisten, ontdekte hij per ongeluk dat een schimmel bacteriedodende stof afscheidt. Dit was de oorsprong van Penicilline.

Belangrijk bij serendipiteit is het zien en het herkennen van wat er toevallig gebeurt; dat betekent dat degene die ermee in aanraking komt scherp moet zijn om te begrijpen wat hem overkomt. Als Alexander Fleming niet wist wat een schimmel was of hoe een bacterie leeft, dan had hij natuurlijk nooit de ontdekking van Penicilline kunnen doen.

Als je dit artikel leest, kan dit gebeurd zijn op basis van toeval, herken je dit fenomeen? Zoals Alexander Fleming zijn er meerdere bekende uitvindingen die op basis van toeval zijn ontdekt. Sterker nog, het feit dat bepaalde mensen elkaar tegenkomen op jonge leeftijd, bijvoorbeeld in een schoolbus, en later een succesvolle band zijn begonnen, (ik heb het hier over Paul en George van The Beatles, lees meer in mijn vorige artikel) is volgens mij ook een vorm van serendipiteit.

 

Ook in de industrie zie je voorbeelden waar er gebruik gemaakt wordt om dit soort toeval vanaf nu ‘serendipiteit’ genoemd, te stimuleren. Een mooi voorbeeld is Steve Jobs. Hij had zijn Apple kantoor zo ingericht dat er een grote open ruimte in het midden was zodat mensen elkaar toevallig kunnen ontmoeten. Serendipiteit kan je volgens Apple dus creëren. Innovatie en IT bijvoorbeeld, gebruiken serendipiteit om creativiteit, discussie en het bedenken van oplossingen te stimuleren. Er zijn legio andere voorbeelden op te noemen waarbij serendipiteit als bron van creatie heeft gestaan.

 

Gerben is aangesloten bij het grootste fysieke ICT netwerk van Nederland, ‘The Future Group’. Daar ontmoet hij interessante nieuwe mensen die hem op ideeën brengt, waarbij Gerben op zijn manier weer ideeën naar andere leden van de groep brengt. Wilt u kennis maken met Gerben ? Stuur hem dan een bericht via LinkedIn

 

Vind je dit een interessant artikel ? Vergeet hieronder dan niet te liken en te delen. Je weet het maar nooit met serendipiteit! 

 

https://www.linkedin.com/pulse/serendipiteit-voorbedachte-toeval-gerben-vis

 

Lees ook mijn andere artikelen : De kracht van coaching , Waren de Beatles Agile ?

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image