Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2016

Waren The Beatles agile ?

Waren The Beatles agile ?

  • Redactie The Future Group
  • 8 December 2016
  • |  

Er is natuurlijk al veel geschreven over Agile team development. Op mijn zoektocht naar meer informatie over ‘agile team development’ moest ik opeens aan een band denken uit de jaren zestig die enorm creatief waren in allerlei aspecten in de muziekindustrie en voor mij nog steeds een grote inspiratiebron zijn. Ik heb het hier over The Beatles, de band van John, Paul, George en Ringo. Wat betekent agile?

Wat heeft dit nu met ‘agile team development’ te maken? Vraag je je misschien af. Ik heb mij al jaren afgevraagd hoe deze mensen samen zoveel moois hebben kunnen maken in zo’n korte tijdspanne. Dat is wat je ook wilt als Agile team. Wat ligt daar bij The Beatles ten grondslag ? Ik kwam op het volgende :

Als je als team resultaten wilt boeken, zorg dat je dan samenwerkt en elkaar ziet en bij elkaar bent. Maak tijd beschikbaar om elkaar goed te leren kennen, en leer begrijpen hoe anderen in elkaar zitten. De Beatles deden dit onbewust door in Hamburg urenlang optredens te verzorgen en samen in kleine kamers samen te wonen. Daarna hebben ze grote live optredens verzorgd. Ze moesten hierbij wel goed samenwerken om een goede performance neer te zetten.

The Beatles paste hun werk aan dit door te experimenteren met nieuwe instrumenten, toonladders, ritmes en opnametechnieken. Dit is wat je in een agile omgeving ook doet, kort gezegd: vernieuwen door nieuwe dingen uit te proberen totdat het gewenste resultaat is bereikt. Wat hier ook bij hoort is het niet schromen om fouten te maken. Dit zorgt juist dat je verder komt.

Zorg ervoor dat elk lid in een team een kans krijgt om te excelleren en te laten zien wat hij kan en help hem waar nodig. Dat gebeurde ook bij The Beatles. Ringo was op dat moment niet de beste muzikant en zanger van het team, toch heeft Ringo op elke plaat zijn creaties kunnen laten horen met behulp van het team, zoals ‘With a little help from my friends’ gezongen door Ringo, hoe toepasselijk kan deze titel zijn.

Een ander feit is dat The Beatles een team waren met tegenovergestelde karakters. Hun sterktes en zwaktes waren complementair aan elkaar met als resultaat de meest waardevolle collectie aan nummers die er tot heden bestaat. Persoonlijke voorkeur natuurlijk daargelaten.

In ‘agile software development teams’ gelden volgens mij deze principes ook. Ik heb vele agile teams meegemaakt en kom veel overeenkomsten tegen. Mijn ervaringen deel ik dan ook met mensen die in een agile omgeving werken. Vanuit ‘The Future Group’ hebben we zelfs een groep van ondernemers opgericht die vanuit de naam ‘Agile Partners’ klanten helpen om het beste resultaat met agile teams te behalen, een betere partner kan je niet hebben.

Vind je dit een interessant artikel ?  Een ander post die je interessant kan vinden, is mijn vorige post - De kracht van coaching.

 

https://www.linkedin.com/pulse/waren-beatles-agile-gerben-vis

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image