Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

2017

Wet DBA moet direct van tafel

Wet DBA moet direct van tafel

  • Redactie The Future Group
  • 25 September 2017
  • |  

Grote opdrachtgevers hebben geen enkel vertrouwen meer in de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat blijkt uit onderzoek van The Future Group in samenwerking met ondernemersorganisatie ONL onder ruim 400 grote opdrachtgevers.

 

Driekwart van de bedrijven geeft aan vooraf geen enkele zekerheid te hebben. Ruim 67% vindt de toetsingscriteria onwerkbaar. Veel bedrijven kiezen daarom liever voor payrollconstructies.

De Wet DBA moet er via model- en maatwerkovereenkomsten voor zorgen dat de fiscus de onderlinge arbeidsrelatie beter kan controleren. Op die manier moet schijnzelfstandigheid bestreden worden.

 

De wet heeft echter een averechtse uitwerking. Opdrachtgevers nemen massaal afscheid van zzp'ers omdat zij geen risico's willen lopen. Zelfstandigen klagen steen en been dat zij geen opdrachten meer krijgen. ONL en The Future Group roepen daarom op de Wet DBA definitief van tafel te vegen en hebben een voorstel richting de formerende partijen gestuurd. Daarin staan de keuze van werkenden en het gericht aanpakken van schijnzelfstandigheid centraal. Iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en ervoor kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen problemen met de Belastingdienst.

 

Bij schijnzelfstandigheid is dit anders. De Belastingdienst gaat gericht handhaven indien er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden door het afpakken van sociale zekerheden of onderbetaling. Duidelijke criteria zorgen ervoor dat de Belastingdienst gericht kan optreden. Tegelijkertijd hebben opdrachtgevers en zzp'ers die zich aan de regels houden niets te vrezen.

 

,,Het blijven opschorten van de Wet DBA helpt niet, er moet nu een definitieve oplossing komen. Zzp'ers en opdrachtgevers lijden al meer dan een jaar schade, we moeten stoppen met het vooruit schuiven van deze hete aardappel”, aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.

 

Bron: Telegraaf

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image