Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

Oorsprong van de voorsprong


September 2000, start van The Future Group

Studiegenoten Bart Timmer en Pascal de Koning kennen elkaar van de MTS en de HTS Bedrijfskunde. Zowel Timmer als de Koning werkten bij ABN AMRO en Randstad Uitzendbureau. Op dit moment actief als aandeelhouder/ directie binnen The Future Group.
Bij Randstad leerden zij van Frits Goldschmeding (de oprichter) de basisprincipes van dienstverlening. Het was de tijd waarin de zzp’er nog niet bestond en uitzenden, naast het werk van een verdwaalde freelancer, de enige vorm van flexibele arbeid was. Maar ook een tijd dat we bij Randstad al nadachten over het leven na de uitzendkracht. Bij ABN AMRO bekeken zij vooral de financiële kant van een bedrijf, schreven menig businessplan en spraken veel ondernemers. Onderstaand het verhaal van de oprichters Pascal de Koning en Bart Timmer.

Zelf ondernemen?

Het begon te kriebelen. Zelf dan maar een keer proberen te ondernemen? Kunnen we dat wel? Kun je dat ergens leren? Waar halen we het geld vandaan? We hadden net zes jaar ervaring na onze studie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Utrecht. Hoe kun je dan een bedrijf gaan opzetten? Maar de basis was er: twee mensen die elkaar al lang en erg goed kenden met gedeelde ervaring in klantacquisitie, bedrijfsvoering en flexibele arbeid. En we kenden veel mensen in loondienst die zelf de stap naar ondernemerschap niet durfden te nemen maar wel al lang de latente behoefte hadden dit te gaan doen. HBO-WO geschoolde mensen met heel veel werkervaring en een sterke drive voor het ondernemerschap en de wil echt iets te willen toevoegen aan de organisatie. Het met elkaar willen ondernemen. Alleen dan kan je het verschil maken met elkaar. Met deze gedachte, deze sterke basis, durfde wij het avontuur wel aan. de-renbaan-van-de-voorsprong-13896932Wij waren er klaar voor, en inmiddels was ook John Ewbank (al lang een vriend van ons en inmiddels zeer succesvol producer van o.a. Marco Borsato) als investeerder overtuigd. Hij bracht het benodigde startkapitaal in. Zouden wij in staat zijn om andere mensen te overtuigen om samen met ons een onderneming, een maatschap te starten, waarin ieder zijn eigen uniek bijdrage levert, en we samen een team vormen? Waarin we kennis, kunde en kosten delen, en samen klantrelaties overtuigen met ons in zee te gaan? Zou het lukken?


Samenwerking van unieke mensen

Waar we bij de start al heilig in geloofden, vormen nog steeds de basisregels in onze dagelijkse manier van werken. Beiden komend uit een corporate omgeving geloven wij in de samenwerking met mensen die ervoor willen gaan. Die elkaar aanvullen, die het geheel iedere dag beter willen maken. We hebben heel veel leermomenten met elkaar gehad. Daar is een bedrijf uit ontstaan, beter gezegd, hebben we met elkaar het bedrijf The Future Group door gevormd, dat erg leunt op de samenwerking van unieke mensen. The Future Group bestond lang uit een kleine groep van technische mensen, kende nauwelijks een structuur en er waren bijna geen processen. Technisch waren we sterk en met heel veel energie en overtuiging wisten we de klanten met elkaar binnen te halen.

Businessman pressing an Future concept button.Hadden we nog meer nodig? Wij dachten lang van niet. Toch kwam daar het moment dat alleen die elementen onvoldoende bleken om het bedrijf verder succesvol te maken. Wij dachten oprecht lange tijd dat je een bedrijf hebt als je een factuur kunt sturen naar een klant en minimaal één collega hebt. Vervolgens kregen we voor iedere dienst van een externe organisatie een factuur, bleven de opdrachten uit en draaiden we dus geen omzet meer. Plots was de rekening leeg en dus ook ons salaris blijkbaar eindig. We belandden in een volgende fase: processen inrichten, functioneringsgesprekken, krediet bij de bank aanvragen voor de debiteurenfinanciering, nieuwe maatschappen opstarten, in gesprek met maten over nieuwe regelingen in de maatschapscontracten, weer een nieuwe verdieping huren in het pand voor de uitbreiding van het bedrijf. Na een paar jaar zijn we vooral uit de opgedane werkervaring met The Future Group termen als “schoenmaker blijf bij je leest” en het woord “focus” steeds beter gaan begrijpen.

Wanneer is iets succesvol ?

Succesvol kun je ook met drie mensen zijn, waarom dan de keuze voor zoveel meer? De keuze ooit voor kleine autonome “cellen” zorgt ervoor dat hoe groot we ook zijn of worden er altijd korte lijnen zijn, dat we snel kunnen schakelen en expertise bij elkaar kunnen houden. We hebben eenvoudig toegang tot veel kleine groepen die bij elkaar groot zijn en daardoor heel veel met elkaar kunnen delen op een soms moeilijke maar veelal makkelijke manier. In dat opzicht is het nauwelijks anders dan in 2000 toen we startten, er is nog steeds geen hiërarchie binnen en tussen de maatschappen, alleen is alles nu wel veel professioneler geregeld en op elkaar afgestemd. De basis is nog steeds dezelfde. De maatschappij is inmiddels wel veranderd, de arbeidsmarkt verzelfstandigd. Steeds vaker willen mensen vrij zijn in hun doen en laten. In de zoektocht naar zelfstandigheid willen veel

mensen zelf kunnen beslissen over zaken, het graag zelf doen, maar er blijft ook behoefte aan een vangnet, een referentiekader en partnership. Als je het met anderen zoveel beter kunt maken, jezelf beter kunt maken en kunt samenwerken in een unieke vorm, dan wordt werken ineens wel heel erg leuk. Dat is wat we bij The Future Group doen. Een wat ons betreft unieke organisatie met een omvang die opdrachtgevers veel te bieden heeft. Wat is ons echte succes? Dat het DNA van The Future Group is verankerd en de cultuur inmiddels herkenbaar is. Nog steeds zijn veel maten vanaf het eerste moment erbij. We zijn met elkaar in staat het geheel groter te maken dan onszelf. Wanneer je samen onderneemt en je voelt en ziet dat het uiteindelijk voordelen biedt als je in elkaar investeert, dan hangt een bedrijf niet meer aan elkaar van individuen maar is er een duurzame band gesmeed.

 

oorsprong-voorsprong-img

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we nooit zijn gestart met het doel om The Future Group groot en succesvol te maken. Wel zijn we het gestart om met mensen te werken die het ook anders wilden gaan doen, het verschil wilden maken, ambitie hadden en hebben en dat in een model dat vernieuwend was. Een samenwerkingsmodel dat nog steeds vernieuwend is, ondanks dat de basisprincipes zich al bewezen hebben in de tijd van de VOC. Beleidsmakers zijn zoekende naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Wij geloven dat deze toekomst maakbaar is door te blijven werken aan georganiseerd ondernemerschap. Slimme, ambitieuze mensen, die zich op hun vakgebied als zelfstandigen willen verenigen en als één merk naar buiten willen treden, vormen de bedrijven van de toekomst.

Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image