Het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland

 

Pers berichten

 
The Future Partners

The Future Partners

 • Ronald
 • 28 May 2019
 • |  

Zoetermeer- 28 mei. The Future Group start een nieuw maatschap genaamd ‘The Future Partners’. Hiermee verstevigt The Future Group haar unieke positie als het grootste IT-netwerk en ondernemerscollectief in Nederland.

 

The Future Partners is een thuisbasis voor zelfstandige ondernemers en aanpakkers in vernieuwende vakgebieden en de jongste technologieën. Hier inspireren talentvolle IT professionals elkaar, delen zij kennis, kunde en kosten.

 

Future technology
De technologische ontwikkelingen gaan vandaag de dag zo snel dat het voor sommige technologieën niet eens mogelijk is om jarenlange ervaring te hebben. Daarom hebben we The Future Partners opgericht. Om snel te kunnen reageren op technologische ontwikkelingen.

 

Met de nieuwe maatschap bieden we zelfstandige professionals een eerste thuisbasis om vervolgens door te stromen naar bestaande maatschappen of naar een nog nieuw (zelf) op te richten maatschap. De IT professionals worden begeleid via een speciaal programma om hen gedurende de eerste jaren als zelfstandig ondernemer te begeleiden. Zoals de naam al aangeeft, je bent echt een Future Partner van The Future Group.

 

Deze maatschap is de 20e maatschap van The Future Group en bestaat uit elf ondernemers die allemaal vier tot zeven jaar ervaring hebben. Hun specialismen zijn Development (Full Stack) en UX/UI.

 

Concept
The Future Group geeft hét antwoord op het vraagstuk uit de arbeidsmarkt om professionals meer vrijheid en flexibiliteit te bieden. Ons concept levert ook een bijdrage aan onze economie en maatschappij door nieuwe kennis en technologie snel te signaleren, adopteren en ter beschikking te stellen aan het Nederlands bedrijfsleven.

 

Op de foto de 11 zelfstandige IT professionals die zich hebben aangesloten bij The Future Partners.

 

Lees meer
Uitbreiding naar het zuiden

Uitbreiding naar het zuiden

 • mdierks_hs4hv4i9
 • 28 March 2019
 • |  

The Future Group blijft groeien. Inmiddels bestaat onze community uit meer dan 300 zelfstandige ICT professionals. Niet voor niets mogen we onszelf het grootste ICT expertisenetwerk van ondernemers in Nederland noemen. Met de 18e maatschap Trending Technologies Regio Zuid breiden we uit het zuiden van Nederland en verstevigen we onze positie.

 

De ondernemers die zich aansluiten bij de maatschap Trending Technologies zijn innovatie gedreven specialisten die met de laatste tools, talen en methodieken werken om zo opdrachtgevers een eerlijk en objectief antwoord te kunnen geven op hun vragen. Met de uitbreiding naar het zuiden kunnen niet alleen opdrachtgevers uit de Randstad maar ook uit de Brainport Eindhoven bij The Future Group terecht voor de beste ICT experts.

De eerste maten in deze maatschap zijn: Martijn Kamstra, Stefan Dreverman en Bart van Hest.

 

Bij Signify
Het launch event vond plaats op een bijzondere locatie in Eindhoven. Signify (voorheen Philips Lighting) opende haar deuren om dit met ons te vieren. Een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen van de wereldleider van LED producten, systemen en services en tegelijkertijd de beste ICT- experts te ontmoeten.

 

Programma

 • Tijdens deze middag vertelde Kurt de Ruwe, CIO Signify over de veranderingen die Signify (door)maakt. Bovendien vertelde hij over de ins and outs over de laatste innovaties van Signify die onze omgevingen slimmer maken.
 • Datascientist Mehdi Karamzadeh deelde de uitkomsten van zijn onderzoek “Digital Innovation or Digital Disruption” om te inspireren en wellicht ook te behoeden voor missers die anderen hebben gemaakt.
 • Hierna kregen we de mogelijkheid om het Lighting Application Centre van Signify te bezoeken. Daar ontdekten we de laatste innovaties.

 

 

 

Lees meer
Arno Commandeur nieuwe Algemeen Directeur The Future Group

Arno Commandeur nieuwe Algemeen Directeur The Future Group

 • support
 • 28 January 2019
 • |  

Foto: Links: Jeroen Zomers Rechts: Arno Commandeur

 

ZOETERMEER – 28 januari 2019. Per 1 februari aanstaande is Arno Commandeur benoemd tot Algemeen Directeur bij The Future Group. Hij volgt Ruud Verhagen op om het ondernemerscollectief te ondersteunen bij haar volgende fase.

 

Arno Commandeur heeft zijn strepen verdiend in diverse directiefuncties zoals recentelijk bij Fortes Solutions en bij Conclusion en is goed bekend met de wereld van ICT en zakelijke dienstverlening. De belangrijkste opdracht voor Commandeur is het verder bouwen aan sociale en technologische innovatie en het profileren van The Future Group in de markt. Commandeur zal samen met Jeroen Zomers de tweekoppige directie vormen van het maatschap kantoor. Jeroen Zomers blijft als directeur eindverantwoordelijk voor de operatie.

 

Arno Commandeur: “The Future Group is een onderscheidend en innovatief concept dat inspeelt op actuele vraagstukken in de markt. Zo brengen we enerzijds snel technologische kennis naar bedrijven en spelen we anderzijds in op de vraag naar een verantwoorde vorm van flexibiliteit in de arbeidsmarkt. The Future Group is een dynamische en innovatieve organisatie waar ruim 300 van de beste technologiespecialisten bij aangesloten zijn. Ik ben er trots op dat ik deze community verder mag uitbouwen en haar unieke positie als het grootste ICT-netwerk en ondernemerscollectief van Nederland mag verstevigen.”

 

Klaar voor een volgende fase


Om het groeiend aantal ondernemers en maatschappen maximaal te kunnen blijven faciliteren, heeft de organisatie een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels telt The Future Group 17 maatschappen. Ruud Verhagen heeft, sinds zijn aantreden 7 jaar geleden, een belangrijke rol in die groei en ontwikkeling gespeeld. De afgelopen jaren heeft hij, samen met de oprichters, een heldere koers uiteengezet.

 

Ruud Verhagen: “Ik heb het voorrecht gehad om mee te mogen bouwen aan deze schitterende organisatie. We hebben met elkaar enorme stappen gezet. Ik heb met ontzettend veel plezier samen met het maatschap kantoor, de maatschappen en de ondernemers hierin een hele mooie reis afgelegd. Op dit moment staat de organisatie en is ze klaar voor de volgende fase. Voor mij is daarmee de tijd gekomen om door te gaan en een nieuw avontuur te omarmen”

 

De oprichters Pascal Koning en Bart Timmer, beiden nog steeds betrokken bij het bestuur van de maatschappen als cultuur- en DNA bewakers, kijken terug op een goede samenwerking met Verhagen. De afgelopen jaren is The Future Group uitgebouwd tot een nog meer solide organisatie die klaar is voor toekomstige marktontwikkelingen.

 

Consultancy.nl
https://www.consultancy.nl/nieuws/21654/the-future-group-stelt-arno-commandeur-aan-als-topman

Dutch IT-channel
https://dutchitchannel.nl/616169/arno-commandeur-nieuwe-algemeen-directeur-the-future-group.html

Computable.nl
https://www.computable.nl/artikel/techwire/ict-branche/6594204/2499347/nieuwe-algemeen-directeur-the-future-group.html

Lees meer
Wet DBA laat van zich horen

Wet DBA laat van zich horen

 • Redactie The Future Group
 • 16 July 2018
 • |  

Eigenlijk zou er voor deze zomer meer duidelijkheid komen over de nieuwe zzp-plannen die de coalitie in het regeerakkoord heeft afgesproken. Echter in de afgelopen maanden zijn, in de uitwerking van die nieuwe plannen, knelpunten blootgelegd die verder onderzoek en keuzes vergen. The Future Group is door Wouter Koolmees (Minister van SZW,  Menno Snel (Staatssecretaris van Financiën) en Mona Keijzer (Staatssecretaris EZK) weer gevraagd om input te leveren en mee te denken hierover. Dat doen we samen met andere geselecteerde veldpartijen op 3 september.

 

Dan worden de knelpunten die het kabinet heeft blootgelegd met ons besproken en tasten we met elkaar mogelijke oplossingen af om tot een breed gedragen uitwerking van de maatregelen te komen

 

Heeft dit gevolgen voor nu?
De handhaving van de Wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2020, met uitzondering van ernstige kwaadwillenden. Wel wordt vanaf 1 juli de handhaving verbreed naar alle kwaadwillenden.

De Belastingdienst heeft op 1 juli een toezichtsplan gepubliceerd wat invulling geeft aan het toezicht op arbeidsrelaties vanaf die datum. De Belastingdienst selecteert minimaal 100 opdrachtgevers om te bezoeken en gaat men hen in gesprek over de werkwijze. De selectie vindt dusdanig plaats dat diverse branches en sectoren bezocht worden en dat de focus ligt bij de opdrachtgevers die nog niet in beeld zijn geweest of die niet werken met een goedgekeurde (model)overeenkomst. De planning is om deze eind 2018 afgerond te hebben.

 

Wat is de status?
Het kabinet is een stap verder maar heeft meer tijd nodig omdat de materie te complex is. Zo doet het kabinet onderzoek naar de tariefstelling bij zzp en gaat het in gesprek met de Europese Commissie over de bescherming van werkenden met lage tarieven (omdat het mogelijk in strijd met EU-wetgeving zou kunnen zijn). Ook werken zij verder aan de kwalificatie van de arbeidsrelatie (inzichtelijk maken wanneer wel/niet sprake is van gezag). Dit onderwerp zal hoog op de agenda staan op het overleg van 3 september omdat is afgesproken dat hier op 1 januari 2019 meer duidelijk over moet zijn. Ook wordt er onderzocht of het werken met een webmodule (voor opdrachtgevers waar alle wetsregels in verwerkt zijn) een optie is.

 

Dat schrijven de minister en de staatssecretaris van Financiën in een hoofdlijnenbrief aan de Tweede Kamer op 22 juni. Woensdag 27 juni vond het Algemeen Overleg Arbeidsmarktbeleid/DBA in de Tweede Kamer plaats waarin de minister de huidige stand van zaken en de te volgen stappen verder toelichtte.

 

Hoe staat The Future Group hier in?
Wij zijn blij dat wij als vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven worden gevraagd door het kabinet om onze visie over de nieuwe wet te geven. Als initiatiefnemer van de Politieke Ronde tafel gaan we met inmiddels zo’n 45 bedrijven én de politiek 2 x per jaar aan tafel om ervaringen uit te wisselen over actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo’n 400 bedrijven zijn aangesloten bij ons initiatief en geven ons input die daar wordt besproken. Hiermee slaan we een brug tussen de politiek en het bedrijfsleven en komen we op voor de belangen van zelfstandige kenniswerkers net als jullie. Onze inspanningen werpen hun vruchten af met als resultaat een plek aan de tafel met de minister als het gaat om de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

 

Eind vorig jaar hebben we samen met ONL Den Haag een alternatief voor de wet DBA ingezonden via een brief aan informateur Zalm. De inhoud haakt nog steeds goed aan op de status van nu.

 

Afgelopen januari hebben we in het kick-offoverleg met de minister, staatssecretaris en andere veldpartijen dan ook al veel waardevolle input kunnen leveren. Deze input kun je terug lezen in de notulen van het kick-offoverleg. Onze bijdrage is terug te vinden op blz. 14 en 15 van de notulen. In het volgende overleg worden de knelpunten die het kabinet heeft blootgelegd met ons besproken en tasten we met elkaar mogelijke oplossingen af om tot een breed gedragen uitwerking van de maatregelen te komen.

 

Wij denken dat in de komende maanden steeds meer duidelijk zal worden of het kabinet de ambities uit het regeerakkoord waar kan maken. Wij hebben onze zorgen over de ontwikkelingen rondom de (opvolging van de) wet DBA al kenbaar gemaakt. De tijdslijn die door de minister is neergelegd is ambitieus en zijn vervolgstappen laten zien dat we in het najaar pas meer horen over de precieze uitwerking. Onze zorg zit niet zozeer op de visie van de minister maar meer op de implementatie en handhaving ervan. Enfin, hier zullen we op 3 september verder over in gesprek gaan met de minister en staatssecretaris.

Tot zover.


P.S. Wil je meer weten over de nieuwe wetgeving of de Politieke Ronde Tafel?
Kijk dan op deze pagina waar we alle informatie op een rij hebben gezet.

 

Lees meer
 The Future Group start nieuw maatschap in Network & Infrastructure Technologies 

 The Future Group start nieuw maatschap in Network & Infrastructure Technologies 

 • Redactie The Future Group
 • 14 June 2018
 • |  

Zoetermeer- 12 juni. The Future Group start een nieuwe maatschap in Network & Infrastructure Technologies. De maatschap bestaat enkel uit top experts en richt zich expliciet op de backbone van een organisatie. Hiermee verstevigt The Future Group haar unieke positie als het grootste ICT-netwerk en ondernemerscollectief van Nederland. 

 

Deze maatschap is de 17e maatschap van The Future Group en start met de vier ondernemers Brian Tilburgs, David de Heus, Gert-Jan Obels en Kevin Croes. Samen hebben zij meer dan 80 jaar ervaring als architect, designer, senior network and security of technical consultant. Alle vier hebben uitbreide kennis over o.a. Cisco, Juniper, Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure, F5, Radware en Server Virtualization. Binnen een half jaar wil de maatschap groeien tot zeker 10 top experts.

 

Het opstarten van een nieuwe maatschap past bij de ambities van The Future Group. Kwalitatieve groei is en blijft het belangrijkste speerpunt voor The Future Group. “Dat zit in ons DNA. Met meer dan 300 ondernemers mogen we ons niet voor niets het grootste netwerk van zelfstandige ICT-experts in Nederland noemen. Met het bundelen van onze kracht, versterken we elkaar in succesvol ondernemen”, zegt Algemeen Directeur Ruud Verhagen.

 

De ICT-infrastructuur van de toekomst

Technische veranderingen gaan snel en hun invloed zal de komende jaren nog meer voelbaar worden. Iedere organisatie speelt met het vraagstuk wat er mogelijk is met de huidige on-premise oplossingen en wat een cloud oplossing kan bieden. De top experts uit deze maatschap geven antwoord en adviseren en implementeren vanuit hun onafhankelijke positie waarin de opdrachtgever centraal staat.

 

 • Alexander Elzenga, Innovatie & New Business Manager bij The Future Group:

“Geweldig om te zien dat wederom vanuit een bestaande maatschap onze specialisten een eigen maatschap opzetten om zo nog specialistischer bezig te kunnen zijn. Op deze manier blijven wij samen leidend in vernieuwing en vergroten we onze commerciële slagkracht.” 

 

 • Tom Ehren, Directeur Development bij Omniplan:

Voor Omniplan is de beweging naar de cloud van essentieel belang om daarmee haar producten en dienstverlening vorm te kunnen geven, daarbij is expertise vanuit The Future Group zeer gewenst. Al jaren is er spraken van een mooi business partnership tussen ons op verschillende fronten.” 

 

 • Sebastiaan de Haas, Dutch Datacenter Teamlead bij Cisco Systems: 

“Om als Cisco op de juiste manier in kunnen te spelen op de veranderingen in de markt hebben wij partners nodig die ons daarbij kunnen ondersteunen. De onafhankelijke specialisten van de maatschap Network & Infrastructure Technologies hebben ons en onze relaties geholpen en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.” 

 

Lancering maatschap Network & Infrastructure

De nieuwe maatschap Network & Infrastructure Technologies wordt officieel gelanceerd op donderdag 14 juni om 14.00 uur op het maatschapkantoor in Zoetermeer. Dan delen vier professionals alle ins and outs. Sebastiaan de Haas deelt de visie van Cisco op de toekomst en Raymond Hilgenkamp vertelt over zijn ervaringen met implementatie van MS Azure. Patrick de Lima van Claranet vertelt over zijn klanten en hun ervaringen met public cloud oplossingen. Ondernemer en mede-oprichter Brian Tilburgs deelt zijn uitgebreide kennis over on-premise oplossingen.

Lees meer
Danny van IJzendoorn en Erik van Gemert zwaaien af uit de operatie

Danny van IJzendoorn en Erik van Gemert zwaaien af uit de operatie

 • Redactie The Future Group
 • 11 June 2018
 • |  

Vanaf 1 juli zijn Managing Partners Danny van IJzendoorn en Erik van Gemert niet meer operationeel betrokken bij The Future Group. Net als de oprichters Pascal de Koning en Bart Timmer blijven zij wel betrokken als aandeelhouder.

 

Sinds de benoeming van de nieuwe tweekoppige directie, gevormd door Algemeen Directeur Ruud Verhagen en Operationeel Directeur Jeroen Zomers afgelopen januari, is besloten dat alle aandeelhouders hun operationele werkzaamheden binnen The Future Group beëindigen.

 

De ingezette koers en ambities blijven onveranderd. Kwalitatieve groei is en blijft het belangrijkste speerpunt voor The Future Group. ‘Dat zit in ons DNA. Met meer dan 300 ondernemers mogen we ons niet voor niets het grootste netwerk van zelfstandige ICT-experts in Nederland noemen. Met het bundelen van onze kracht, versterken we elkaar in succesvol ondernemen’, zegt Ruud Verhagen.

 

Waardevolle bijdrage
De afgelopen jaren hebben Danny van IJzendoorn en Erik van Gemert een waardevolle bijdrage geleverd aan de groei van The Future Group. Zo hebben zij vele nieuwe maatschappen succesvol op- en neergezet. En met het organiseren van kennis en innovatiesessies het kennishuis versterkt. Hun creativiteit, drive en ondernemend vermogen waren hierbij vaak doorslaggevend en belangrijk voor de organisatie. Beide heren versterkten de organisatie al sinds 2007.

 

Van IJzendoorn en van Gemert verenigen nu hun krachten en gaan samen een nieuwe eigen organisatie bouwen waarmee zij met jonge professionals met 1 tot 4 jaar werkervaring de markt van Finance & Engineering gaan bedienen.

Lees meer
Zelfstandig, maar toch samen: hoe The Future Group ondernemers weet te binden

Zelfstandig, maar toch samen: hoe The Future Group ondernemers weet te binden

 • Redactie The Future Group
 • 26 April 2018
 • |  

Bron: Zipconomy

 

IMG_6287  IMG_6243 (meer foto's)

 

Ondernemers zijn graag zelfstandig, maar niet altijd in alles. Het ict-collectief van The Future Group maakt juist werk van ‘samen ondernemen’. Met groeiend succes.

Als je in de ict-sector actief bent, kun je natuurlijk ‘gewoon’ in loondienst gaan. Je kunt ook zelfstandige worden en zelf je opdrachten zoeken, zelf je administratie voeren en zelf je kennis up-to-date houden.

Ondernemers komen daar – na een ballotage – in een maatschap terecht, waarbij ze samenwerken zonder hun zelfstandigheid op te geven. The Future Group ondersteunt vervolgens met bijvoorbeeld het binnenhalen van nieuwe klanten, met administratieve verplichtingen, met kennissessies, of zelfs met politieke lobby.

 

300 maten, in 16 maatschappen

Het is een model dat groeit en groeit, vertelt Ruud Verhagen op een bijeenkomst in het Achmea Convention Centre in Zeist, waar recent het jaarlijkse Innovation Event van de groep gehouden werd. ‘We mogen ons inmiddels het grootste netwerk van zelfstandige IT’ers in Nederland noemen.’

 

Die groei is volgens de algemeen directeur vooral te danken aan ‘de commerciële slagkracht’ van de organisatie. ‘We hebben een netwerk van 300 maten, in 16 maatschappen. Komende maand start zelfs de 17de maatschap die zich volledig zal toeleggen op Netwerk, Infra Technologie. Die mensen nemen allemaal een netwerk mee. En we hebben zelf ook nog eens 20 personen exclusief werkzaam voor onze maten, waaronder uiteraard ook een team accountmanagers. Daardoor is de kans dat je bij ons een opdracht vindt natuurlijk vrij groot.’

 

Wie als zelfstandige toegelaten wordt tot een maatschap, wordt nog steeds geacht het meeste werk zelf binnen te halen. Maar in de praktijk komt volgens Verhagen bij ‘ruim de helft van de maten de opdrachten via onze salesinspanningen of via andere maten uit het matennetwerk.’

 

Lees hier het volledige artikel.

 

 

Lees meer
The Future Group luidt 2018 in met benoeming nieuwe directie

The Future Group luidt 2018 in met benoeming nieuwe directie

 • Redactie The Future Group
 • 19 January 2018
 • |  

Bron: Het Ondernemersbelang

 

Lees hier het volledige artikel.

Lees meer
The Future Group verwelkomt nieuwe directie

The Future Group verwelkomt nieuwe directie

 • Redactie The Future Group
 • 15 January 2018
 • |  

Bron: Computable

 

Operationeel directeur Ruud Verhagen en manager Jeroen Zomers vormen de nieuwe tweekoppige directie van ict-ondernemerscollectief The Future Group (TFG). Verhagen wordt algemeen directeur, terwijl Zomers de functie van operationeel directeur van hem overneemt. Ze volgen Pascal de Koning en Bart Timmer, oprichters van The Future Group, op. Beiden blijven als aandeelhouders betrokken bij het ondernemerscollectief dat zij in 2000 samen met John Ewbank zijn gestart.

 

Timmer: ‘De belangrijkste opdracht voor de nieuwe directie is het verder bouwen aan sociale en technologische innovatie.’ Ook voor Verhagen en Zomers is de lijn helder: ‘Kwalitatieve groei is en blijft het belangrijkste speerpunt voor The Future Group. Alleen de beste specialisten kunnen participeren in ons ondernemerscollectief; zij zijn koplopers in nieuwe technologische ontwikkelingen.’

 

The Future Group heeft de ambitie om de komende jaren zijn kennishuis nog sterker neer te zetten aan het technologische marktfront. Het jaar 2017 werd afgesloten met een omzet van 35 miljoen euro, volgens de organisatie een omzetstijging van circa 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

TFG startte zijn eerste maatschap als ict-dienstverlener in 2000 en telt anno 2018 zestien autonome maatschappen.

Lees meer
‘Overal waar je informatie wil delen, kan de blockchain interessant zijn’

‘Overal waar je informatie wil delen, kan de blockchain interessant zijn’

 • Redactie The Future Group
 • 14 December 2017
 • |  

Wie blockchain zegt, denkt al gauw aan bitcoins. Maar de toepassing gaat tegenwoordig al veel verder. Eigenlijk tot op alle terreinen waar informatie gedeeld wordt en er flinke transactiekosten zijn. Een recente bijeenkomst van The Future Group bood een interessant eerste voorproefje…

 

Blockchain? Het is net als tieners en seks, zegt Tim de Knegt. ‘Er wordt heel veel over gepraat, maar daar blijft het veelal bij.’

 

Ja, de bitcoin, die kennen we allemaal wel. En ook over andere cryptocurrencies kunnen we vrijwel dagelijks in de krant lezen. Maar de blockchain-technologie erachter zou in principe voor nog veel meer toepassingen van nut kunnen zijn. Alleen: de succesvolle voorbeelden daarvan zijn vooralsnog erg schaars.

 

Klik hier voor het volledige artikel.

Lees meer
Drie dominante thema’s bij Digitale Transformatie

Drie dominante thema’s bij Digitale Transformatie

 • Redactie The Future Group
 • 9 November 2017
 • |  

Eén van de belangrijkste trends in de IT in 2017 is Digitale Transformatie. De meeste organisaties zijn ervan overtuigd dat je hier iets aan moet doen om relevant te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat de business de mogelijkheden die IT tegenwoordig biedt optimaal benut en de juiste afdelingen samenwerken? Want juist de samenwerking van business en IT is cruciaal voor succes. ICT Ondernemerscollectief The Future Group anticipeert op deze trend en op de wensen van haar klanten. Daarom richtte The Future Group per 1 oktober 2017 een maatschap op, gericht op het integreren van business en IT: Business Integration & Analysis.

 

CEO’s verdringen elkaar om toe te lichten hoe hun organisatie inspeelt op de nieuwe mogelijkheden.

Er zijn veel artikelen geschreven over de optimale strategie voor Digitale Transformatie. De digitale strategieën van bedrijven als Amazon en Airbnb worden veel aangehaald. Dichterbij huis vind je Coolblue en Booking.com. Deze organisaties konden enorm groeien door bestaande business van andere organisaties digitaal te transformeren tot nieuwe dienstverlening.

 

In al deze artikelen vind je drie dominante thema’s:

 

 1. Extreme klantfocus

Laat de strategie bepalen door de klanten. Dit kan steeds beter door het bijhouden van het (online) gedrag van je klanten en door continue feedback te vragen. Door deze data continue te analyseren en daarmee processen en klantervaring te verbeteren krijgt de klant een betere dienstverlening.

 

 1. Continue connectiviteit

Klanten zijn via meerdere devices continu online verbonden met internet. Dit beperkt zich niet alleen tot devices waar zij actief interactie mee hebben, maar ook via IOT oplossingen. Deze connectiviteit levert heel veel data op voor organisaties die bijdragen aan de kennis over de klant.

 

 1. Efficiëntere processen

Omdat bedrijven beter weten wat hun klanten willen, zijn ze in staat zich efficiënter te organiseren. Processen die niet bijdragen aan klanttevredenheid worden geëlimineerd. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat processen die voorheen zeer arbeidsintensief waren, veel eenvoudiger op te lossen zijn.

 

 

Samenwerking is cruciaal voor succes

De grootste uitdaging is om deze drie thema’s te integreren in een nieuwe strategie. Vooral de input van de marketing- en IT-afdeling is hierbij waardevol. Dit zijn traditioneel niet twee afdelingen die veel chemie hebben. En zoals geschreven is juist de samenwerking van business en IT cruciaal voor succes. The Future Group bundelt Seniore IT professionals in maatschappen. De professionals uit de nieuwe maatschap zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de samenwerking tussen Business en IT.

 

 

Lees meer
“Doe waar je goed in bent en zoek elkaar op”

“Doe waar je goed in bent en zoek elkaar op”

 • Redactie The Future Group
 • 13 October 2017
 • |  

Als zzp'er ben je goed in je vak. Laat je dan niet in beslag nemen door taken die je minder goed liggen. Bart Timmer, oprichter van The Future Group, is van mening dat je moet zorgen dat je mensen om je heen hebt die je helpen. Door als groep zelfstandigen samen te werken, presteer je beter dan als individu. Dat vertaalt zich weer naar de groep. Hoe dit werkt bij The Future Group legt Bart Timmer graag uit.

 

In 2000 heeft u met twee anderen The Future Group opgericht. Wat doet de The Future Group?

 

"Wij richten ons op vakspecialisten in de (IC)Technologie die graag voor zichzelf werken, maar naast de vrijheid van ondernemerschap ook de voordelen van een collectief benutten. Dat kan door toe te treden in één van de vele maatschappen die samen The Future Group vormen. In zo'n maatschap halen we samen de opdrachten binnen, delen we kennis, kunde én kosten. De afspraak is dat de maten exclusief werken aan opdrachten via de maatschap. De maten hebben er dus geen bedrijf naast. Al het werk dat binnenkomt, brengen we in de maatschap in en verdelen we onder de maten. Er geldt het ballotage principe: bestaande ondernemers in de maatschappen bepalen of een nieuwe kandidaat welkom is door te kijken naar zijn/haar vakinhoudelijke meerwaarde en motivatie."

Wij zijn onderscheidend op vier niveaus:

 

 • Maatschapstructuur: wij maken je groter dan jezelf;
 • Commercieel: wij treden als één merk naar buiten. The Future Group regelt contractmanagement, financiën, administratie, marketing en sales;
 • Sociaal: wij ontzorgen, wij hebben bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een broodfonds en een pensioenregeling voor de maten;
 • Kennisdelen: wij zijn 'early adopters', pikken snel nieuwe kennis op en delen dit met ons netwerk."

 

Lees hier het volledige interview

Lees meer
Wet DBA moet direct van tafel

Wet DBA moet direct van tafel

 • Redactie The Future Group
 • 25 September 2017
 • |  

Grote opdrachtgevers hebben geen enkel vertrouwen meer in de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat blijkt uit onderzoek van The Future Group in samenwerking met ondernemersorganisatie ONL onder ruim 400 grote opdrachtgevers.

 

Driekwart van de bedrijven geeft aan vooraf geen enkele zekerheid te hebben. Ruim 67% vindt de toetsingscriteria onwerkbaar. Veel bedrijven kiezen daarom liever voor payrollconstructies.

De Wet DBA moet er via model- en maatwerkovereenkomsten voor zorgen dat de fiscus de onderlinge arbeidsrelatie beter kan controleren. Op die manier moet schijnzelfstandigheid bestreden worden.

 

De wet heeft echter een averechtse uitwerking. Opdrachtgevers nemen massaal afscheid van zzp'ers omdat zij geen risico's willen lopen. Zelfstandigen klagen steen en been dat zij geen opdrachten meer krijgen. ONL en The Future Group roepen daarom op de Wet DBA definitief van tafel te vegen en hebben een voorstel richting de formerende partijen gestuurd. Daarin staan de keuze van werkenden en het gericht aanpakken van schijnzelfstandigheid centraal. Iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en ervoor kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen problemen met de Belastingdienst.

 

Bij schijnzelfstandigheid is dit anders. De Belastingdienst gaat gericht handhaven indien er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden door het afpakken van sociale zekerheden of onderbetaling. Duidelijke criteria zorgen ervoor dat de Belastingdienst gericht kan optreden. Tegelijkertijd hebben opdrachtgevers en zzp'ers die zich aan de regels houden niets te vrezen.

 

,,Het blijven opschorten van de Wet DBA helpt niet, er moet nu een definitieve oplossing komen. Zzp'ers en opdrachtgevers lijden al meer dan een jaar schade, we moeten stoppen met het vooruit schuiven van deze hete aardappel”, aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.

 

Bron: Telegraaf

Lees meer
Het succes van ondernemen draait niet alleen om innovatie.

Het succes van ondernemen draait niet alleen om innovatie.

 • Redactie The Future Group
 • 24 April 2017
 • |  

Bron: ZiPconomy

 

In deze tijd is innovatie het toverwoord, toch is er voor een succesvolle onderneming meer nodig. Dat 99% van de start-ups het niet redt heeft niet alleen met een gebrek aan innovatie te maken. En zit innovatie niet vooral in een compleet nieuwe organisatiestructuur? Het jaarlijkse The Future Group Innovation Event wierp een blik op de toekomst van het ondernemen.

 

 

“We hebben een hoop kennis in huis en daar wilden we wat mee.”, vertelt organisator Erik van Gemert. Met succes. Inmiddels bestaat het Innovation Event 10 jaar. Om relaties te ontmoeten, maar vooral om kennis op te doen. The Future Group is voor zelfstandigen IT’ers die willen ondernemen maar er niet helemaal alleen voor willen staan. Het collectief bestaat uit zo’n 15 maatschappen met ieder een eigen specialisme. De maten helpen elkaar vanuit het idee: ook al ben je zelfstandige, dat betekent nog niet dat je sommige zaken niet beter samen kunt doen. In het collectief delen ze kennis, sparren ze over uitdagingen op het werk en schuiven ze elkaar opdrachten door.  Erik: “Het overgrote deel was al ondernemend in loondienst en ziet in ons collectief de ideale omgeving om door te pakken. Ook participeerden wel eens zelfstandigen die voor zichzelf waren begonnen maar hulp zochten bij het ondernemen. Nu melden zich vooral veel mensen die houden van het ondernemen maar wel wat zaken missen: collegialiteit, het delen van kennis.”

 

 

99% start-ups faalt

Wie aan innovatie denkt, denkt aan start-ups. We kennen de succesverhalen. Maar tegenover elke succesvolle start-up falen er 99. Quintin Schevernels, auteur van het boek Suits en Hoodies trapt de avond af met het geheim van die ene start-up die het wel redt. Zelf was hij altijd een suit (werkte bij grote corporaties) maar inmiddels behoort hij meer tot de hoodies (adviseert en investeert in start-ups)

Hij kwam tot de conclusie dat de aanpak van een succesvolle gevestigde organisatie en een succesvolle start-up opvallend veel overeenkomsten vertonen. 7 essentials zorgen voor succes, zowel bij start-ups als bij corporates. Zoals ‘Talent’. Een open deur en daarom zo vaak verwaarloosd. Net als die andere cruciale succesfactoren (sterke cultuur, vernieuwing, focus..). Allemaal zo vanzelfsprekend, dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Minder zelfsprekend als je bedenkt dat Larry Page, de oprichter van Google zijn eigen talentenfabriek bouwde door 25 tot 50 procent van zijn tijd te besteden aan recruitment. Wat erop neerkomt dat hij de eerste 5000 werknemers zelf in de ogen heeft gekeken.

 

 

Join the club?

The Future Group is er vooral voor zelfstandigen in de IT, maar dat domein breidt zich langzaam uit. Naar de smart technologie-, in de richting van de ingenieurs, maar ook FinTech, het financiële domein.

Wie nog vragen had over het collectief schoof aan bij de Recruitment Session. Want waarom is er bijvoorbeeld een ballotage? George Rotteveel “Niet iedereen past in een collectief. We zijn geen intermediair. Je moet niet alleen ontzorgd willen worden.” Van maten wordt daarom naast technische vaardigheden een ondernemende instelling verwacht. Erik: “De collectiviteit moet bij je passen. Je moet willen samenwerken. De ballotagecommissie kijkt o.a. naar: Hoe ben je als persoon, als onderneming? Maar ook wat kom je halen? Wat kom je brengen? Dat kunnen commerciële vaardigheden, kennis, organisatietalent zijn.”

 

 

Geen top-down of bottom-up aanpak

Tot slot, om de avond af te sluiten een sessie over ‘De holocratie’, een totaal nieuwe manier van organisaties inrichten. Geestelijk vader is Brian Robertson. De voormalig piloot voorkwam ternauwernood een crash nadat hij tijdens een vlucht een klein rood brandend lampje negeerde. Alle andere lampjes gaven aan dat er niks aan de hand was.

Een holocratie is niet in een zin uit te leggen. Maar het komt erop neer dat elk brandend lampje even serieus wordt genomen. Er is geen top-down of bottom-up aanpak. Iedereen werkt samen in gelijkwaardige cirkels. Er zijn geen functieomschrijvingen, maar dynamische rollen. Een medewerker kan meerdere rollen krijgen die ieder moment kunnen veranderen naar datgene wat de organisatie nú nodig heeft. Hoe medewerkers de rollen uitvoeren, mogen ze zelf weten. Als het maar gebeurt. Een holocratisch systeem invoeren, is absoluut niet gemakkelijk. Maar zodra het loopt, komt het hele bedrijf in een stijgende lijn, om maar even bij de luchtvaart te blijven. The Future?

 

Volledige artikel: https://www.zipconomy.nl/2017/04/het-succes-van-ondernemen-draait-niet-alleen-om-innovatie/

 

Lees meer
Bedrijfsleven ziet, ondanks uitstel handhaving wet DBA, de onzekerheid alleen maar verder toenemen rondom het inhuren van zelfstandigen

Bedrijfsleven ziet, ondanks uitstel handhaving wet DBA, de onzekerheid alleen maar verder toenemen rondom het inhuren van zelfstandigen

 • Redactie The Future Group
 • 9 March 2017
 • |  

Vertegenwoordigers van grote en middelgrote bedrijven hebben tijdens het Grand Debat van The Future Group in Nieuwspoort op 8 maart 2017 groot alarm geslagen richting (kandidaat) Kamerleden over de wet DBA. Uitstel van handhaving heeft de onrust alleen maar vergroot omdat nu helemaal niemand meer weet waar men aan toe is. De oorzaak is gelegen in het feit dat ondernemingen hun bedrijfsvoering maximaal afgestemd willen hebben op wet en regelgeving. De wet DBA laat veel onduidelijkheid achter, waardoor de uitvoering niet werkt. Het is een onding en brengt niets goeds. Dit was gisteren de grootste gemeenschappelijke conclusie van een zestal (kandidaat) Kamerleden die met elkaar, het bedrijfsleven en zelfstandigen in debat gingen over de positie van de bijna 500.000 zelfstandig kenniswerkers (ook zzp’ers in de volksmond) op de arbeidsmarkt.

 

 

Uitstel van handhaven van de wet DBA na januari 2018 lijkt de enige te bieden oplossing aan opdrachtgevers en opdrachtnemers. Hierin konden de politici elkaar inmiddels wel vinden tijdens het debat. Ondanks dat zij steeds meer naar elkaar toe bewegen in het zzp dossier is de wrange nasmaak dat geen van de politici aan tafel een oplossing heeft die, in ieder geval tenminste voor de korte termijn, wel gaat werken. Daarbij komt dat de snelheid waarmee wel een oplossing kan worden verwacht totaal afhankelijk is van de voortgang van de nieuwe formatie na de verkiezingen deze maand. Het uitwerken en implementeren van een echte duurzame oplossing kan zo nog maar jaren duren. De ruim 50 aanwezige bedrijven en zelfstandigen reageerden tijdens het debat en daarna ook informeel eensgezind scherp. “Het draait in het bedrijfsleven allemaal om compliancy en nu het onzekerheid troef is neemt geen enkel bedrijf meer risico. Geef ons helderheid op korte termijn over wat de wetgever gaat doen. Laat de wet bestaan en maak handhaven werkbaar of schaf de wet direct af en geef aan of en wat daar voor terugkomt”.

 

 

De volgende zes politici deelden hun visie met het aanwezige bedrijfsleven: Erik Ziengs (VVD), Steven van Weyenberg (D66), Pieter Heerma (CDA), Carola Schouten (ChristenUnie) en Bram van Ojik (Groenlinks). Allen signaleren dat modernisering van de arbeidsmarkt een van de belangrijkste dossiers wordt van een nieuw kabinet. Veel werd gesproken over de lastigheid in het zzp-vraagstuk. Zo is schijnzelfstandigheid moeilijk te definiëren en blijkt handhaving in de praktijk weerbarstig. Tevens heeft de wet DBA, waarmee de VAR verklaring is afgeschaft, geen verbetering gegeven. Carola Schouten pleit zelfs voor terugkeer van de VAR: “Niet omdat het een ideaal middel was, maar de onzekerheid die er nu heerst is slecht voor iedereen.” Ook de VVD geeft aan dat de wet DBA niet het juiste effect heeft. “Het uitstel van de handhaving tot 1 januari 2018 schuift wat ons betreft dan ook op naar een later moment, dit is ook de afspraak die eerder is gemaakt in de Tweede Kamer als blijkt dat er geen werkbare situatie is ontstaan.”

 

 

Verplichte verzekeringen zijn voor steeds meer partijen een belangrijk aandachtspunt in de komende formatie. De PvdA gaf aan “dat de starheid op dit punt in de politiek is verdwenen zodat we nu aan de vooravond staan van een periode om dingen te gaan regelen.” De aanwezige bedrijven hebben vooral behoefte aan duidelijkheid. Een grote groep van de vertegenwoordigers geeft aan dat zelfstandige professionals nu moeilijk kunnen worden gecontracteerd en zelfs kiezen voor werkzaamheden in het buitenland. “Nederland doet niet meer mee en dat is slecht voor onze economie” aldus een van de aanwezigen.

 

 

Over de Politieke Ronde Tafel

Sinds 2013 organiseerde The Future Group zeven maal een Politieke Ronde Tafel in samenwerking met bedrijfsleven en politiek. The Future Group is een ondernemerscollectief van honderden zelfstandig kenniswerkers die de handen in één hebben geslagen en als bedrijf hun diensten aanbieden op de markt. Om hun opdrachtgevers beter te begrijpen, maar ook een lans de breken voor de duizenden zelfstandig kenniswerkers in Nederland, wordt aan tafel gesproken over de bedrijven van de toekomst. Hierbij staan het anders organiseren van arbeid en veranderende wet en regelgeving centraal. Vandaar dat de politiek, naast circa 35 bedrijven, ook een stoel aan tafel heeft. Indirect zijn circa 400 bedrijven betrokken. Via online vragenlijsten aan hun adres wordt het beeld aan tafel al dan niet bevestigd. Onder andere ABN AMRO, Tata Steel, ING en Alliander openden eerder hun deuren om samen met andere bedrijven en Tweede Kamerleden ervaringen uit te wisselen. Naast visievorming ging het hierbij over de impact die de verzelfstandiging van de arbeidsmarkt heeft op dagelijkse praktijk binnen organisaties.

Lees meer
Grote onzekerheid opdrachtgevers en opdrachtnemers ondanks opschorting Wet DBA

Grote onzekerheid opdrachtgevers en opdrachtnemers ondanks opschorting Wet DBA

 • Redactie The Future Group
 • 7 March 2017
 • |  

De Wet DBA kost zelfstandig professionals nog steeds opdrachten en inkomsten. De opschorting van de handhaving heeft dit niet veranderd. Zelfstandig professionals worden nog steeds niet ingehuurd, aldus meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers. De praktijk schreeuwt om een snelle oplossing voor de problemen omtrent de positie van zelfstandig professionals. Dit blijkt uit onderzoek van ONL voor Ondernemers onder zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Ondernemers vragen het nieuwe kabinet snel duidelijkheid te geven over de handhaving van de Wet DBA. Zo moet de grote onzekerheid en onduidelijkheid op de markt weggenomen worden. Ruim 42% geeft aan dat dit nog in maart 2017 moet gebeuren, 25% zegt dat het uiterlijk mei 2017 moet gebeuren. Voor ruim 85% van de ondernemers betekent dit dat de Wet DBA naar de prullenbak moet om plaats te maken voor een nieuw systeem. ONL roept het komende kabinet op de problematiek omtrent de positie van zelfstandig professionals hun prioriteit te maken.

 

Naar aanleiding van signalen uit de markt heeft ONL onderzocht hoe ondernemers, opdrachtgevers en opdrachtnemers over de toekomst van de Wet DBA en de positie van zelfstandig professionals op de arbeidsmarkt denken. Van de ondervraagden geeft ruim 78% aan dat een systeem van modelcontracten zonder wettelijke en fiscale grondslag niet geschikt is om vooraf zekerheid te bieden aan opdrachtgevers en opdrachtnemers. De voorkeur van ondernemers gaat uit naar een nieuw systeem ter vervanging van de Wet DBA.

 

Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dringend behoefte aan duidelijkheid omtrent te positie van zelfstandig professionals. Duidelijke criteria moeten het mogelijk maken vooraf te zien of een werkende zowel arbeidsrechtelijk als fiscaal ondernemer of werknemer is. De eigen bewuste keuze door de ondernemer wordt het meest genoemd als criterium. Andere veelgenoemde criteria zijn de kapitaalinvesteringen die een zelfstandige doet in het bedrijf, de mogelijkheid om zelf het tarief te bepalen, acquisitie van opdrachten en de eigen verantwoordelijkheid om zelf verliezen te nemen blijken goede graadmeters. Opvallend is dat de mogelijkheid om zich vrij te laten vervangen of het werken op locatie en met middelen van een opdrachtgever juist niet als onderscheidende criteria worden gezien. 

 

Morgen (woensdag 8 maart) zullen de resultaten van de poll besproken worden bij het debat over de arbeidsmarkt van de toekomst, geïnitieerd door ondernemers en expertisecollectief The Future Group, in Nieuwspoort. Aan dit debat zullen de volgende politici deelnemen: Erik Ziengs (VVD), Steven van Weyenberg (D66), Bram van Ojik (GroenLinks), Ad Meijer (SP), Pieter Heerma (CDA), Mei Li Vos (PvdA), Teun van Dijck (PVV), Carola Schouten (ChristenUnie).

 

Bron: Persbericht ONL voor Ondernemers
Klik hier voor het volledige Artikel

 

Lees meer
The Future Group in de wereld van de ingenieur

The Future Group in de wereld van de ingenieur

 • Redactie The Future Group
 • 24 February 2017
 • |  

Met de oprichting van haar vijftiende maatschap, Smart Technologies, reageert The Future Group op de vraagstukken die bij opdrachtgevers spelen. Hierbij spelen de digitalisering en de bijbehorende 4de industriële revolutie een belangrijke rol. Smart Technologies is, na het oprichten van Maatschap Fintech in 2016, een vernieuwende toevoeging op het bestaande ICT expertisenetwerk. Door deze nieuwe activiteiten te ontplooien stapt The Future Group definitief in de wereld van de ingenieur.

 

Met de oprichting van haar vijftiende maatschap, Smart Technologies, reageert The Future Group op de vraagstukken die bij opdrachtgevers spelen. Hierbij spelen de digitalisering en de bijbehorende 4de industriële revolutie een belangrijke rol. Smart Technologies is, na het oprichten van Maatschap Fintech in 2016, een vernieuwende toevoeging op het bestaande ICT expertisenetwerk. Door deze nieuwe activiteiten te ontplooien stapt The Future Group definitief in de wereld van de ingenieur.
Danny van IJzendoorn, Managing Partner The Future Group: “In het industriële proces zien we een duidelijke toename van robotisering, machine learning, data mining, smart metering -traffic & -cities. Hierdoor veranderen niet alleen bestaande processen binnen bedrijven, maar ook de rollen van de werknemers zullen verschuiven. Voorbeelden zijn te vinden in toename verkeerstechniek (zelfrijdende auto’s), medische toepassingen, 3D printing, slimme meters en sensoren voor onderhoud intervallen. Door het focussen op innovatieve oplossingen vanuit een gedegen inhoudelijk en diepgaand kennisdomein, zijn we in staat om onze opdrachtgevers (versneld) te helpen bij deze ontwikkelingen”.
ICT als basis voor nieuwe markten
De combinatie van de al bestaande (ICT) Dienstverlening via het The Future Group ondernemers model en de wereld van Elektronica, Mechanica en Embedded Systems zal The Future Group Smart Technologies uniek en onderscheidend maken. De eerste focus zal worden gelegd op embedded systems en software integratie solutions. Dit zullen veelal door Internet of Things geïnspireerde toepassingen zijn, waarbij devices / machines onderling met elkaar verbonden zijn en slim worden gebruikt en/of aangestuurd. Dit beperkt zich niet tot de fabriek, maar geldt ook voor processen tussen bedrijven onderling en processen tussen klanten en bedrijven. Diversiteit in projecten is er zeker. Denk aan oplossingen voor multi media (streaming on demand) tot oplossingen voor energietransitie (intelligent home & smart cities).
Reacties uit de markt
“Goed en logisch dat The Future Group deze beweging maakt zegt Bob Kronenburg, Creative entrepreneur bij Alliander. De belofte van Smart Tech – IoT is groot, ontegenzeggelijk. Voor betere zorg, duurzame energie voorziening, een veilige en inclusieve leefomgeving en noodzakelijke oplossingen voor leefbare steden. Maar er is nog een hoop werk te verzetten om die belofte waar te maken. Pas als we gebruikersdiensten en technologie kunnen leveren, die echt waarde toevoegt aan ons dagelijks leven en bijdraagt aan een duurzame of zelfs volhoudbare samenleving, is ons doel bereikt”.
“Het is inspirerend om je bij The Future Group, met een groep van ervaren en enthousiaste ondernemers, te richten op de verschillende toepassingen en mogelijkheden van Smart Technology” zegt Taco Buitenhuis, Solution Architect and System Integration Specialist bij
Liberty Global. In de wereld zijn vele voorbeelden te noemen hoe hardware ,software, toepassingen en lifestyle met elkaar verenigd worden. Zo hebben bedrijven zoals Apple, Samsung, Philips en ASML aangetoond dat technische innovatie de grootste veranderingen brengen. Deze veranderingen beïnvloeden de gehele keten, van idee tot consument”.
Over The Future Group
The Future Group startte haar eerste maatschap als ICT-dienstverlener in 2000 en bestaat anno 2017 uit honderden ondernemende vakspecialisten. Deze specialisten zijn als zelfstandig ondernemer via het maatschapsmodel exclusief aan elkaar verbonden. The Future Group bestaat uit een groot aantal autonome maatschappen (vakspecialisaties). Deze zijn samen goed voor een jaaromzet van circa 30 miljoen euro in het jaar 2016 en bieden een compleet diensten-portfolio gericht op het raakvlak van ICT en Business. Centraal staan domeinkennis, applicatieontwikkeling, integratie en internettechnologie. Kenmerkend is de multi-specialisatie door vakkennis per maatschap te borgen en tussen de maatschappen onderling uit te wisselen. De maatschappen trekken samen op in offertetrajecten, aanbestedingen en kennisdeling. Tevens kopen zij gezamenlijk in en hebben hun administratie en financiële afhandeling samengebracht. Daarmee is The Future Group het grootste fysieke ICT-Expertisenetwerk van vakspecialisten in Nederland met een maatschap kantoor in Zoetermeer en Utrecht. De ambitie van The Future Group is om met haar expertisenetwerk het verschil te maken in de veranderende arbeidsmarkt

Bron: Computable

 

Klik hier voor het artikel.

Lees meer
The Future Group investeert in Web-Scale Development

The Future Group investeert in Web-Scale Development

 • Redactie The Future Group
 • 26 January 2017
 • |  

Zoetermeer, 11 januari 2017

 

Expertisenetwerk The Future Group start per 27 januari 2017 alweer haar veertiende maatschap. Maatschap Web-Scale Development is volledig gericht op nieuwe technologieën die ingezet worden bij organisaties als Google, Facebook en LinkedIn. Web-Scale Development stelt deze bedrijven in staat bijna oneindig schaalbaar hun diensten aan te bieden.

 

Met de maatschap Webscale Development zet The Future Group zwaar in op de nieuwste ontwikkelingen en technieken. We zien steeds vaker dat onze opdrachtgevers hun innovatie onderbrengen in aparte bedrijfsonderdelen waar flexibele teams software ontwikkelen met de nieuwste technieken. Een voorbeeld hiervan is Alliander dat Hoom en Tippiq als startup lanceerde. Hierbij zijn de restricties van hun eigen IT organisatie niet meer van belang, omdat de oplossingen direct via de cloud ontsloten worden. In deze teams is er vooral behoefte aan professionals die zelf in staat zijn met nieuwe oplossingen te werken en die de road ahead uit kunnen stippelen.

 

George Rotteveel, New Business Manager ICT bij The Future Group: “The Future Group blijft groeien. De maatschap Web-Scale Development is vernieuwend en versterkt ons expertisenetwerk van ondernemers. Onze specialisten kunnen zich volledig toeleggen op het adviseren en ontwikkelen van toepassingen die extreem schaalbaar zijn. Dit vergt een nieuwe manier van design en ontwikkeling waarbij technieken als: Docker, Node.js, Angular en React gebruikt worden om hoge performance en schaalbaarheid te realiseren.”

 

Marinus Brink, Head of Software Development at Maxeda DIY Group: “Schaalbaarheid zal de komende jaren de belangrijkste focus zijn voor software development: de veranderende eisen van klanten, de opkomst van mobile/web en steeds kortere innovatie cycles eisen zowel organisatorische - als technische aanpassingen, waardoor het mogelijk wordt proactief in te spelen op veranderingen in de markt. Veel bedrijven worstelen met de transitie van grote monolitische architecturen naar schaalbare oplossingen. Dat TFG hier op inspeelt is voor mij niet meer dan logisch en ik wens ze veel succes!”

 

Wilfred van der Deijl, Open Source Developer: "Bedrijven als Facebook, Amazon en Google zijn vanwege hun gigantische schaalgrootte de pioneers geweest voor wat we later Web Scale Technology zijn gaan noemen. Inmiddels is deze aanpak een inspiratie voor bedrijven van iedere omvang. Het zorgt voor systemen met ongekende elasticiteit, flexibiliteit en performance die organisaties tegenwoordig nodig hebben om hun klanten en gebruikers tevreden te houden. Het is gigantisch inspirerend om ons bij The Future Group met een groep ervaren en enthousiaste ondernemers te richten op web scale software development."

 

Cies Breijs, Online Strategist and Trainer: “Zoals de boekdrukpers schrijvers en hun werk bekrachtigde, zo bekrachtigt het internet de programmeur. In beide gevallen zien we mogelijkheid en noodzaak tot schaalvergroting hand-in-hand gaan.”

 

 

Over The Future Group

 

The Future Group startte haar eerste maatschap als ICT-dienstverlener in 2000 en bestaat anno 2017 uit honderden ondernemende vakspecialisten. Deze specialisten zijn als zelfstandig ondernemer via het maatschapsmodel exclusief aan elkaar verbonden. The Future Group bestaat uit een groot aantal autonome maatschappen (vakspecialisaties). Deze zijn samen goed voor een jaaromzet van circa 30 miljoen euro in het jaar 2016 en bieden een compleet diensten-portfolio gericht op het raakvlak van ICT en Business. Centraal staan domeinkennis, applicatieontwikkeling, integratie en internettechnologie. Kenmerkend is de multi-specialisatie door vakkennis per maatschap te borgen en tussen de maatschappen onderling uit te wisselen. De maatschappen trekken samen op in offertetrajecten, aanbestedingen en kennisdeling. Tevens kopen zij gezamenlijk in en hebben hun administratie en financiële afhandeling samengebracht. Daarmee is The Future Group het grootste fysieke ICT-Expertisenetwerk van vakspecialisten in Nederland met een maatschap kantoor in Zoetermeer en Utrecht. De ambitie van The Future Group is om met haar expertisenetwerk het verschil te maken in de veranderende arbeidsmarkt.

 

Lees meer
The Future Group; Nieuw kabinet moet investeren in visie op arbeidsmarkt

The Future Group; Nieuw kabinet moet investeren in visie op arbeidsmarkt

 • Redactie The Future Group
 • 24 November 2016
 • |  

Zoetermeer, 24 november 2016. Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris Wiebes bekend gemaakt dat de Wet Deregulering Arbeidsrelaties, de opvolger van de VAR, tot 2018 niet gehandhaafd wordt. De VAR was weliswaar geen ideaal middel, maar de wet DBA is een miskleun van de eerste orde gebleken. Het is daarom nodig om nu fundamenteel na te denken over de arbeidsmarkt van de toekomst en ruimte te houden en te maken voor persoonlijk ondernemerschap.

 

Belangenorganisaties roepen het kabinet op om de nieuwe wet voor zelfstandigen niet uit te stellen, maar helemaal van tafel te halen. De wet DBA dient, door middel van modelovereenkomsten, ervoor te zorgen dat opdrachtgevers medeaansprakelijk zijn wanneer de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een fictieve arbeidsrelatie. Waar de VAR op voorhand uitsluitsel bood, vindt deze toetsing vanaf nu pas achteraf plaats. Uit een door ons gehouden enquête onder 400 (middel)grote bedrijven blijkt dat 92% van mening is dat wanneer de overheid achteraf toetst of er sprake is van een (fictieve) arbeidsrelatie, bedrijven altijd kiezen voor constructies waarin dergelijke risico's worden uitgesloten. Een begrijpelijk standpunt, geen enkel bedrijf zit te wachten op gedoe met de Belastingdienst. Het uitstel van Wiebes haalt de druk nu wat van de ketel maar neemt de angst bij opdrachtgevers niet definitief weg. Persoonlijk ondernemerschap is voor vele Nederlanders inmiddels een stijl van leven geworden. Daarbij denkt de overheid nog steeds dat het bedrijfsleven vooral uit kostenoverwegingen gebruik maakt van zelfstandigen. Kom eerst met toekomstgericht arbeidsmarktbeleid en ontwerp daarna pas de wet.

 

Natuurlijk, schijnzelfstandigheid en uitbuiting dient te allen tijde te worden voorkomen. Dat hier een politieke taak ligt is duidelijk. Momenteel wordt echter zichtbaar dat de wet een hele andere groep treft: de zelfstandig kenniswerker die voor eigen rekening en risico onderneemt, investeert in de eigen ontwikkeling en klanten bijzondere diensten biedt waar (veel) vraag naar is. Dit terwijl zelfstandig kenniswerkers voor bedrijven onmisbaar zijn geworden. Kennis is snel verouderd en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Daarbij willen gespecialiseerde kenniswerkers die als zelfstandige actief zijn helemaal geen vast dienstverband. De wet DBA blijft daardoor een groot risico voor de continuïteit van veel bedrijven. Zij kiezen door deze wet ervoor om geen zaken meer met hen te doen terwijl er al sprake is van schaarste. Onze opdrachtgevers vertellen ons dat beide partijen - zelfstandigen en ondernemers - optimale flexibiliteit willen. De vraag die op tafel ligt is waarom de overheid dit blokkeert? De overheid moet dit soort flexibiliteit in elk geval niet remmen, dit speelt immers gewoon in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En die verandert in hoog tempo. Beroepen die nu nog bestaan raken snel gedateerd en kennis gaat geen leven lang meer mee.

 

De Tweede Kamerverkiezingen komen dit keer geen moment te vroeg. The Future Group adviseert de overheid dan ook om nu eens de vruchten van de huidige trend te plukken. Het begint bij meer erkenning en waardering: zelfstandigen helpen de Nederlandse economie vooruit, bevorderen innovatie en versterken het ondernemingsklimaat. Maak daarom wetgeving die zelfstandige kenniswerkers aanmoedigt om te investeren in elkaar en daarmee in zichzelf. Samenwerkingsverbanden van zelfstandigen zullen meer en meer de bedrijven van de toekomst worden. Dat is ook wat onze Nederlandse kenniseconomie nodig heeft. Onderken dan ook de verschillende doelgroepen van zelfstandigen en maak per doelgroep gericht beleid. De zelfstandige kenniswerker staat juist voor dynamiek, intrinsieke motivatie en ondernemingszin. De nieuwe regering moet volgend jaar wegblijven bij reparatie van de wet DBA en wetgeving maken op basis van toekomstgericht arbeidsmarktbeleid. Typerend is zoals een van onze opdrachtgevers zich al afvroeg: “Als men de zzp’er liever kwijt dan rijk is, wat is dan het alternatief als iemand niet in vaste dienst wil en diegene ook niet via payroll of een uitzendbedrijf wil werken…?”

Lees meer
Brief van Wiebes Wet DBA koeltjes ontvangen. “We hebben onvoorwaardelijke zekerheid nodig”

Brief van Wiebes Wet DBA koeltjes ontvangen. “We hebben onvoorwaardelijke zekerheid nodig”

 • Redactie The Future Group
 • 24 November 2016
 • |  

 

Bron: Zipconomy, Hugo-Jan Ruts
Volledige artikel: http://www.zipconomy.nl/2016/11/brief-van-wiebes-wet-dba-koeltjes-ontvangen-we-hebben-onvoorwaardelijke-zekerheid-nodig/

 

Staatssecretaris Wiebes gaat de Wet DBA voorlopig niet handhaven en gaat terug naar de tekentafel. Zo hoopt Wiebes de onzekerheid in de markt weg te nemen en opdrachtgevers ertoe te brengen weer zzp’ers in te huren.  ‘En nu aan de slag’, voegde PvdA kamerlid Mei Li Vos daar in haar blog op ZiPconomy aan toe.  De eerste reacties uit de markt zijn over het algemeen wat terughoudender. ´Hoe moeten we nu een zzp-er contracteren?´, zo vatte een manager Inhuur van een beursgenoteerde onderneming zijn vragen kort samen.

Met name de status van de huidige modelovereenkomsten en de interpretatie van de term ‘kwaadwillenden’ roept nog veel vragen op.

 

Kern brief Wiebes: implementatiejaar verlengd

Zoals we vrijdag in dit artikel (dat op zondag is geüpdatet) al berichtten heeft Staatssecretaris Wiebes bekend gemaakt dat de implementatiefase van de Wet DBA verlengd wordt tot 1 januari 2018. Wiebes gaat eerst op zoek naar een manier om het arbeidsrecht van 1907 te verenigen met de manier waarop hedendaagse zelfstandige professionals werken. Totdat hij heldere kaders heeft gevonden die duidelijk maken wat nu wel en niet een zelfstandige is, wordt de wet niet gehandhaafd. “Dat geeft aan deze professionals de zekerheid dat zij in deze periode niet aanlopen tegen boetes of naheffingen”, zo schrijft Wiebes in zijn brief, waarbij hij expliciet doelt op zelfstandigen aan de bovenkant van de arbeidsmarkt.

Wiebes wil wel ‘kwaadwillenden’ aanpakken. Een term die hij in zijn brief even kort als toch ook vaag omschrijft met: “Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).”

 

Opdrachtgevers missen duidelijkheid

We spraken een aantal managers van grote organisaties, die verantwoordelijk zijn voor de inhuur van organisaties. Ze volgen de berichtgeving over de brief van Wiebes op de voet, maar zijn er nog niet uit wat ze er van moeten vinden. Zonder uitzondering willen ze liever niet met naam en toenaam genoemd worden `Ik heb na een jaar lang discussie met onze ‘compliance officer’ en de Raad van Bestuur wel iets meer nodig om ‘gewoon weer verder te gaan’. De status van de branche-modelovereenkomst waar we nu mee werken is mij onduidelijk.’

“Wij hebben een heel projectteam opgetuigd om het beleid en de impact van de Wet DBA te onderzoeken en met een plan van aanpak te komen. Ik heb nog geen idee of we daar nu verder mee moeten,” zo reageert een collega bij een beursgenoteerde onderneming. “In onze cao zijn staan ook bepalingen over het verplicht gebruik maken van de “branche modelovereenkomst”. Hoe zal dit verder gaan, want ook dit is nog niet goedgekeurd?”

“Waar ik nog niet erg mee uit de voeten kan, is die coachende rol van de Belastingdienst. We vonden ze tot nu toe behoorlijk strak in hun beoordeling over wat nu wel en niet kan. Gaat dat nu ineens veranderen? Ik heb het hier over hoogopgeleide kenniswerkers. Goed, ze passen dus volgens Wiebes niet makkelijk in een modelovereenkomst, maar wat dan wel?”

Een laatste manager HR, met inhuur in haar portefeuille, reageert wat optimistischer. ”Gezien ons businessmodel was het werken zonder zelfstandigen al bijna geen optie. We zaten behoorlijk met onze handen in het haar. Maar ik geloof dat ik hiermee onze directie kan overtuigen dat we maar gewoon verdergaan zoals het ging”.

Lees meer
Bedrijfsleven ondervindt flinke hinder Wet DBA. Kwart stopt met inhuur zelfstandigen

Bedrijfsleven ondervindt flinke hinder Wet DBA. Kwart stopt met inhuur zelfstandigen

 • Redactie The Future Group
 • 17 November 2016
 • |  

Een groot deel van opdrachtgevers van zelfstandige professionals is negatief over de gevolgen van de Wet DBA. Een kwart van de organisatie heeft al besloten om te stoppen met inhuren van zelfstandigen. Slechts 22% weet zeker door te gaan met het inzetten van zp’ers. 60% Vindt het nu lastigere om de juiste expertise naar binnen te halen. Dat zijn een aantal conclusies uit een onderzoek van The Future Group.

Bron: Zipconomy
Artikel: http://www.zipconomy.nl/2016/11/bedrijfsleven-ondervindt-flinke-hinder-wet-dba-kwart-stopt-met-inhuur-zelfstandigen/

 

“Belastingdienst en Tweede kamer zitten niet op één lijn,” concludeert Bart Timmer, initiator van de Politieke Ronde Tafel en mede-oprichter van The Future Group. Aan die Tafel brengt Timmer bedrijfsleven en politiek bij elkaar. Er werd tijdens de laatste bijeenkomst doorgesproken over de resultaten van het onderzoek, waar ruim 400 bedrijven aan deelnamen. Tijdens dat gesprek bleek dat een overgrote meerderheid van aanwezige bedrijven nog voor de verkiezingen in maart 2017 reparatiewerk van de politiek verwacht. Er is vooral een roep om heldere regels vooraf.

 

Onderzoek wijst op de knelpunten in bedrijfsleven

Als input voor het gesprek tussen bedrijfsleven en politiek nam The Future Group ook een enquête af onder ruim 400 organisaties die regelmatig (hoger opgeleide) zelfstandige professionals inhuren.

Over de uitwerking van de wet DBA is men ronduit negatief. 69% denkt dat de wet gedoemd is om te mislukken. Slechts 13% vindt de modelovereenkomsten een vooruitgang ten opzicht van de VAR. Vrijwel alle bedrijven, maar liefst 91%, geeft aan dat wanneer de overheid c.q. de Belastingdienst achteraf toetst of er sprake is van een (fictieve) arbeidsrelatie,  bedrijven kiezen voor constructies waarin dergelijke risico’s worden  uitgesloten. Dat bevestigd het beeld dat organisaties risicomijdend zijn.

 

Over wat deze teneur tot gevolg heeft, is men klip-en-klaar:

 • Een kwart heeft het besluit al genomen om te stoppen met zelfstandigen, bij meer dan de helft wordt hier momenteel over gesproken. Slechts 22% geeft aan zelfstandigen zeker te blijven inzetten.
 • 67% van de bedrijven die deelname aan de enquête verwacht dat ze na 1 mei 2017 – wanneer de overgangsperiode naar de nieuwe wet DBA eindigt – minder zp’ers inhuren.
 • 60% van de bedrijven geeft aan dat ze door de veranderende wetgeving moeite hebben om de juiste expertise te vinden en/of te behouden.

 

“Specialisten zp’ers willen helemaal geen vast dienstverband! De wet DBA is daardoor een groot risico voor de continuïteit van ons bedrijf want we moeten ze wegzenden door deze wet en ze zijn al zo schaars”, zo stelde een van de deelnemers aan de discussie.

 

ONL voorman Hans Biesheuvel snapt de problemen waar het bedrijfsleven nu tegenaan loopt:  “Nederland is dicht geregeld, terwijl wendbaarheid nodig is. Het is onmogelijk om nog jaren vooruit te plannen en daarom is een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt noodzakelijk” Biesheuvel stelt dat er naast de loondienstmedewerker en de ondernemer een aparte status moet komen voor de zp’er, met een geheel eigen risicoprofiel.  80% van de opdrachtgevers vindt dat de Politiek er goed aan doet om zelfstandigheid een aparte status te geven.

 

VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs, die deelnam aan het gesprek, zegt dat hij zich zeer bewust van wat er zich momenteel afspeelt op de arbeidsmarkt: “We zullen goed moeten kijken naar de uitwerking van deze wet om te voorkomen dat zp’ers en bedrijven nog verder in de knel komen. Als dit niet werkt moeten we kijken naar andere oplossingen. Hier ben ik momenteel dagelijks mee bezig en daar zet ik mij in de Kamer voor in.”

 

Oplossingen

 

Tijdens de discussie bespraken de aanwezigen ook over mogelijke oplossingen, als alternatief of aanscherping van de Wet DBA.

 • 71% van de respondenten is het eens met VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra die vindt dat de Wet DBA van tafel moet, en de VAR-verklaring weer terug moet komen, als blijkt dat de Wet DBA niet werkt.
 • 67% is voorstander van het idee om te verkennen hoe echte ondernemers via een “toets op ondernemer schap” zekerheid vooraf kunnen krijgen zonder het gebruik van modelovereenkomsten. Steven van Weyenberg heeft namens D66 dit voorstel onlangs ook gedaan in de Tweede Kamer.
 • 80% van de bedrijven denkt dat de politiek er goed aan doet om zelfstandigen een aparte status te geven en zelfstandigheid formeel te erkennen als uitzondering op de loonheffingen (waarmee het risico op naheffingen verdwijnt).

 

Timmer: “De inzet van medewerkers zonder arbeidsovereenkomst moet mogelijk blijven indien aantoonbaar is dat men zelfredzaam en ondernemend is. Een ondernemerstoets op zelfredzaamheid maar niet in de zin van een middenstandsdiploma. Hier hebben organisaties en ‘arbeidsgevers’ behoefte aan. Maak een nieuwe groep fiscaal en arbeidsrechtelijk”.

De volledige conclusies van de enquête onder opdrachtgevers over de werking van de Wet DBA is hier te vinden: Enquête-TFG-onder-bedrijfsleven-wet-DBA-nov2016.pdf

 

gevolgen-wet-db_18177969_a8e3f89b1773fa34a1b2a05e53c75f77b7e0fc20

Lees meer
Schort modelcontracten zzp’ers op en hervorm arbeidsmarkt fundamenteel

Schort modelcontracten zzp’ers op en hervorm arbeidsmarkt fundamenteel

 • Redactie The Future Group
 • 11 November 2016
 • |  

Bron: Financieel Dagblad, Hans Biesheuvel • Opinie

Link: https://fd.nl/opinie/1174772/schort-modelcontracten-zzpers-op-en-hervorm-arbeidsmarkt-fundamenteel

 

Het systeem van modelcontracten voor zzp’ers — de wet DBA — heeft geleid tot een puinhoop op de arbeidsmarkt. Het dreigt een groeibreker te worden voor de economie. De signalen stapelen zich op dat zelfstandig professionals (zp’ers) het ondernemerschap onmogelijk gemaakt is. Opdrachtgevers zien door de DBA grote risico’s rondom het inhuren van zp’ers. Zij zoeken zekerheid via intermediairs, detacheringsbureaus en payrolldienstverleners. Ondernemers die normaal hun diensten aan deze opdrachtgevers aanboden, zien hun omzet kelderen. Ik heb e-mails van zp’ers die voor tienduizenden euro’s aan werk in rook hebben zien opgaan. Ondernemers die uiteindelijk via bemiddelingsconstructies aan de slag gaan leveren naast hun zelfstandigheid ook een fors deel van hun winst in. Terecht staan 1,1 miljoen mensen die actief zijn als zp’er op hun achterste benen.

 

Schort de DBA op. Geef opdrachtgevers en opdrachtnemers de expliciete toezegging dat er geen boetes of naheffingen volgen voor iedereen die diensten aanbiedt of inhuurt vanuit een KvK-nummer. Liever een korte staat van wetteloosheid, dan permanente onrust in de economie en op de arbeidsmarkt. Er is een broodroof gaande op een zeer grote groep mensen. Ik sta achter het bestrijden van schijnzelfstandigheid. De Wet DBA is echter de omgekeerde wereld. Er worden 1,1 miljoen zelfstandigen opgezadeld met modelcontracten om problemen bij 1,6% van deze groep aan te pakken.

 

dba Illustratie: Hein de Kort

 

Een tweede argument om de DBA op te schorten is dat deze in de praktijk ook voor de overheid zelf een onmogelijke wet is. De Belastingdienst is niet in staat om te controleren of opdrachtgevers en zp’ers zich aan de modelcontracten houden. Onder het oude systeem met de VAR werden er 1800 ondernemers per jaar onderzocht. Het is een illusie te denken dat dit nu met de DBA anders is. Mensen die nu expres niet met modelcontracten werken om geen slapende honden wakker te maken, worden beloond.

 

De wet DBA legt fundamentele problemen op de arbeidsmarkt bloot. Iemand wordt gezien als werknemer als deze tegen betaling persoonlijke arbeid verricht in een gezagsverhouding. Een zp’er wordt echter ingehuurd vanwege zijn of haar unieke, eigen expertise. Het is niet meer dan logisch dat een opdrachtgever iets te zeggen wil hebben over hoe de opdracht wordt uitgevoerd. De Belastingdienst keurt modelcontracten per definitie af wanneer sprake is van een gezagsrelatie, of als ondernemers zich niet vrij kunnen laten vervangen. Voor de freelance cameraman, de IT-professional, financieel specialist, technisch tekenaar en ga zo maar door, is dit onmogelijk. Het probleem zit hier in het feit dat de wettelijke definitie van persoonlijke arbeid niet meer past bij de manier waarop zp’ers actief zijn in de economie. Het is logisch dat het fout gaat wanneer een staatssecretaris op basis van een verouderde definitie met oogkleppen op handhaaft.

 

Opschorten van de DBA totdat een nieuw kabinet fundamentele veranderingen presenteert is noodzakelijk. Een echte oplossing voor het zzp-vraagstuk vereist een blik op het gehele samenspel van fiscaliteit, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Onderwerpen als het pensioenstelsel, verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte, afspraken over scholing, duurzame inzetbaarheid en het ontslagrecht lopen allemaal in elkaar over. We moeten stoppen met het fiscale onderscheid tussen werkenden en zelfstandigen, zonder iemand de vrijheid te ontnemen om voor eigen rekening en risico actief te zijn.

 

Een eigen fiscale grondslag voor zelfstandigen is dringende noodzaak. Zelfstandigen zijn een integraal, niet te negeren en onuitwisbaar element van onze economie en arbeidsmarkt. Het is vreemd dat mensen nu gedwongen worden om of volledig werknemer te zijn, of volledig ondernemer. De zzp’er bestaat niet. Het is een heterogene groep. Inkomens wisselen enorm, net als de mate van verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, veroudering van kennis en de oude dag. Het risico op een inkomensval of langdurige werkloosheid verschilt sterk per ondernemer, net als de bereidheid om dit risico bewust te lopen. Laat zp’ers zelf een risicoprofiel kiezen. Naar gelang dit profiel horen daar ook bijdragen aan verzekeringen en sociale zekerheid bij.

 

De Wet DBA legt pijnlijk bloot dat onze wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsmarkt achterhaald is. Hier mogen goedwillende opdrachtgevers en ondernemers echter niet de dupe van worden. Schort de DBA op en ga met het volgende kabinet eindelijk aan de slag met fundamentele hervormingen op de arbeidsmarkt.

Hans Biesheuvel is medeoprichter van ONL voor Ondernemers.

Lees meer
Bedrijfsleven ernstig bezorgd over gevolgen wet DBA

Bedrijfsleven ernstig bezorgd over gevolgen wet DBA

 • Redactie The Future Group
 • 4 November 2016
 • |  

Het bedrijfsleven, waaronder veel grote commerciële en enkele semipublieke instellingen, is ernstig bezorgd over de uitwerking van de nieuwe wet  DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) die per 1 mei 2016 van kracht is. Dit blijkt uit de Politieke Ronde Tafel van 3 november 2016, geïnitieerd door The Future Group in samenwerking met het bedrijfsleven. De bedrijven aan tafel zijn de opdrachtgevers van grote aantallen zelfstandig kenniswerkers (zp’ers) en zien dat het huidige arbeidsrecht (jaar 1907) knelt rondom de definitie en interpretatie van gezag. Nederland kent circa 400.000 kenniswerkers die er bewust voor kiezen om voor eigen rekening en risico te ondernemen. Momenteel krijgen veel zp’ers te horen dat hun opdrachtgever niet langer in staat is om met hen verder te gaan gezien de risico’s die hieraan kleven. Ook Hans Biesheuvel, oprichter ONL en Erik Ziengs, tweede kamerlid VVD namen deel aan de discussie aan tafel. Biesheuvel: “Nederland is dicht geregeld, terwijl wendbaarheid nodig is. Het is onmogelijk om nog jaren vooruit te plannen en daarom is een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt noodzakelijk” Biesheuvel stelt dat er naast het loondienstmedewerker en de ondernemer een aparte status moet komen voor de zp-er, met een geheel eigen risicoprofiel. Ziengs is zich zeer bewust van wat er zich momenteel afspeelt op de arbeidsmarkt: “We zullen goed moeten kijken naar de uitwerking van deze wet om te voorkomen dat zp’ers en bedrijven nog verder in de knel komen. Als dit niet werkt moeten we kijken naar andere oplossingen. Hier ben ik momenteel dagelijks mee bezig en daar zet ik mij in de Kamer voor in.”

 

Tijdens een peiling onder de circa 20 deelnemende bedrijven aan tafel bleek dat een overgrote meerderheid van deze bedrijven, nog voor de verkiezingen in maart 2017, reparatiewerk van de politiek verwacht om de ergste nood te ledigen. Daarnaast zou de nieuwe regering moeten komen met aangepast arbeidsrecht dat een structurele oplossing biedt voor de  toekomst. Er ontstaat, nu de deadline (1 mei 2017) van handhaven door de Belastingdienst nadert, een gigantische druk op de business van de bedrijven doordat de hoogst noodzakelijke expertise van zelfstandig kenniswerkers in één keer wegvalt. De schaarste aan specialistische kennis en de overtuiging van zelfstandigen om niet meer in loondienst te gaan maakt de beslissing van bedrijven om zp’ers te weren vanwege spookachtige niet te overziende risico’s alleen maar zuurder.  Overigens was de stemming aan tafel heel oplossingsgericht. Modelcontracten dienen versneld te worden afgehandeld en er moeten duidelijke criteria gegeven aan de door Wiebes genoemde “goedwillendheid” waardoor bedrijven gevrijwaard worden van boetes. Enkelen verlangen terug naar de periode waarin de VAR bestond en zp’ers en bedrijven duidelijkheid verschafte.

 

Lees meer
The Future Group over de wet DBA in het NOS Journaal

The Future Group over de wet DBA in het NOS Journaal

 • Redactie The Future Group
 • 1 November 2016
 • |  

The Future Group is door NOS gevraagd mee te werken aan een korte reportage over de wet DBA.

Dit werd uitgezonden in het NOS Journaal van vrijdag 28 oktober en vind je samengevat op ons eigen mediakanaal.

 

Lees meer
The Future Group over: Indiase IT’ers in Nederland, met een fiscaal voordeeltje voor de baas

The Future Group over: Indiase IT’ers in Nederland, met een fiscaal voordeeltje voor de baas

 • Redactie The Future Group
 • 1 November 2016
 • |  

Bron: NRC

 

Over hoé schaars en specialistisch het werk van Indiase IT-werkers is, verschillen de meningen. The Future Group, een ICT-ondernemerscollectief uit Zoetermeer, hield een steekproefje onder 100 leden van de maatschappen. De meerderheid denkt dat grote bedrijven Indiase IT’ers inhuren om kosten te besparen, al is dat niet het hoofddoel. Ze willen vooral „bulkwerk” uitbesteden, zoals testwerk en het verzamelen van zakelijke informatie. „Dat is geen specialistisch werk”, zegt mede-oprichter Bart Timmer. „Als het wel om écht specialistisch werk gaat, is het aanbod niet toereikend, nee.''

 

Lees hier het volledige artikel: :https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/28/indiase-iters-met-een-fiscaal-voordeeltje-voor-de-baas-5033480-a1529067

Lees meer
Arbeidswetgeving niet meer van deze tijd

Arbeidswetgeving niet meer van deze tijd

 • Redactie The Future Group
 • 7 October 2016
 • |  

Spijker op de kop door Steven van Weyenberg (D66) in debat over voortgang wet DBA

 

Donderdag 29 september jongstleden was er een debat tussen de Tweede Kamerleden van CDA, D66, PVV, SP, PvdA en VVD over de voortgang van de wet DBA en de manier waarop de Belastingdienst omgaat met het goedkeuren en handhaven van de modelovereenkomst. Met de nieuwe wet DBA is goed zichtbaar geworden welke spanningen en tegenstrijdigheden het beleid van de overheid kent. Een onderwerp waarover ook al meermalen is gesproken aan de Politieke Ronde Tafel, mede geïnitieerd door The Future Group. Van de fractieleden die meededen aan dit debat was het wat TFG betreft een close finish tussen Pieter Omtzigt (CDA) en Steven van Weyenberg (D66). Beide heren gaven aan dat de huidige arbeidsrecht wetgeving niet meer voldoet. Al was het maar omdat, als je je bijvoorbeeld maar kan laten vervangen, er automatisch geen sprake is van een dienstverband en je dus niet loonheffing plichtig bent.

Van Weyenberg raakte de kern volgens ons het allerbeste door te stellen dat Wiebes zich met het bestrijden van schijnconstructies moet richten op uitbuiting in plaats van het betichten van ondernemers van een verkapt loondienstverband. De maatschappij en arbeidsmarkt veranderen snel maar we hebben nog te doen met wetgeving uit het jaar nul. Al heel snel is er in meer of mindere mate sprake van gezag. Dit maakt dat een gezagsverhouding zich lastig laat uitleggen en het handhaven hierop niet realiseerbaar is. De motie van van Weyenberg om de ondernemers-toets in te voeren heeft het niet gehaald maar wordt wat TFG betreft inzet van de verkiezingen in maart 2017.

Reden genoeg om de week na het debat om tafel te gaan met Steven van Weyenberg en hem te vragen naar zijn standpunten en een advies aan het adres van TFG als ondernemerscollectief.

Waar staat D66 voor kijkend naar de zelfstandig professionals/ ondernemers in Nederland?

Van Weyenberg; “D66 pleit voor meer duidelijkheid rondom (de uitvoering) van de wet DBA voor het kerstreces en heeft de onderstaande moties ingediend. De eerste motie is door het de Tweede Kamer inmiddels aangenomen en wordt doorgestuurd naar de regering. Het kabinet moet hier in principe gehoor aan geven. Er is dus wel actie te verwachten van de zijde van Wiebes”.

 

1 | Minder strenge toetsing van modelovereenkomsten door de Belastingdienst (bedoeld om zekerheid te geven vooraf). Toetsing is tot op heden strenger dan op grond van wetgeving nodig is. De Belastingdienst moet bij de toetsing van modelovereenkomsten de volledige ruimte die de wet biedt gebruiken en het toetsingskader DBA hiermee in lijn te brengen;

 

2 | Goedwillende ondernemers mogen geen boetes krijgen. Juist ook omdat het risico op naheffingen opdrachtgevers weerhoudt van het inhuren van zelfstandig ondernemers. Daarom bij handhaving geen naheffingen opleggen, tenzij de betreffende opdrachtgever duidelijk niet van goede wil is;

 

3 | Echte ondernemers mogen geen belemmeringen ervaren om te ondernemen. Ondernemers moeten via een via een “toets op ondernemerschap” zekerheid vooraf kunnen krijgen zonder het gebruik van modelovereenkomsten. Ben je volgens de toets aantoonbaar ondernemer dan betekend dit dat je hiermee automatisch geen loonheffing betaald en hiervoor bent gevrijwaard

 

Welk advies geeft van Weyenberg zelfstandig kenniswerkers?

“Zelfstandige kenniswerkers, bijvoorbeeld zoals georganiseerd in TFG, leveren met hun flexibiliteit en specifieke kennis een zeer belangrijke bijdrage aan onze economie. De rol die TFG pakt door opdrachtgevers bij elkaar om tafel te brengen om te praten over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de implementatie van de wet DBA is waardevol. We worden als politici graag geïnformeerd aan de hand van praktijkvoorbeelden. De kopschuwheid die onder opdrachtgevers ontstaat door deze wet DBA, zelfs als je zoals TFG over een goedgekeurde modelovereenkomst beschikt, staat haaks op het doel van deze wet. We moeten er met elkaar voor zorgen dat zelfstandige professionals nu niet de dupe worden. Een meer volwaardige plaats van de zelfstandige professional in het arbeidsrecht is waar ik met de D66 voor sta. Ik blijf me hier in de Kamer voor inzetten”.

Lees meer
The Future Group breidt uit met Fintech

The Future Group breidt uit met Fintech

 • Redactie The Future Group
 • 26 September 2016
 • |  

Bron: A6 connect
Fintech biedt de financiële sector nieuwe kansen, maar ook veel koppijndossiers zoals security en privacy. Advies- en consultancybedrijven springen hier gretig op…

 

De combinatie IT en finance gaat de komende jaren garant staan voor veel innovaties en disrupties. Expertisenetwerk The Future Group ziet genoeg kansen in deze markt en start eind september onder de naam Fintech een nieuwe maatschap die volledig gericht is op betalingsverkeer.

 

Fintech is inmiddels de 13e maatschap van TFG. Met deze maatschap zet TFG voor het eerst in op een specifiek functioneel domein. Hierbij wordt de aanwezige ICT-technische expertise binnen de financiële wereld gecombineerd met functionele domeinkennis van betaaloplossingen. Zaken als security en data privacy zullen volgens TFG een steeds belangrijker rol krijgen.

 

Danny van IJzendoorn, Managing Partner bij TFG en verantwoordelijk voor new business: “In de huidige samenleving zien we een duidelijke toename van diversiteit in het betalingsverkeer, transacties en de bijkomende verwerking van data over verschillende platformen. Niet alleen van business to business en van consument naar business, maar juist ook tussen consumenten onderling en van consument naar business. De maatschap Fintech gaat zich focussen op innovatieve oplossingen voor het financiële kennisdomein.”

 

TFG startte haar eerste maatschap als ICT-dienstverlener in 2000 en bestaat anno 2016 uit circa 250 ondernemende vakspecialisten. Deze specialisten zijn als zelfstandig ondernemer via het maatschapsmodel exclusief aan elkaar verbonden. TFG bestaat momenteel uit dertien autonome maatschappen (vakspecialisaties), samen goed voor een jaaromzet van bijna 30 miljoen euro in het jaar 2016.

Lees meer
Freelancers concurreren elkaar ‘naar het putje’

Freelancers concurreren elkaar ‘naar het putje’

 • Redactie The Future Group
 • 26 August 2016
 • |  

Nieuwe wet DBA verergert effecten

Freelancers concurreren elkaar ‘naar het putje’

 

UTRECHT | Er is een enorme concurrentieslag gaande onder freelancers. Al drie jaar op rij lopen hun tarieven terug, aldus Maurice Limmen van CNV. Alleen ervaren, gespecialiseerde ict-profs hebben er geen last van.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

Een vetpot is het niet voor veel freelance tekstschrijvers, communicatie- en marketingmensen, websitebouwers of financieel administratief werkers.

Freelancers vragen nu gemiddeld 43 euro per uur, een jaar geleden was het nog 44 euro. Het lijkt misschien een marginaal verschil, maar zeker afgezet tegen de 54 euro die zij nog in 2013 vroegen, is hun inkomen fors teruggelopen.
Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van bemiddelingsorganisatie voor zelfstandigen, Hoofdkraan.nl. Dit platform brengt elk jaar onderzoek naar freelancetarieven naar buiten en ziet de tarieven al jaren gemiddeld genomen dalen.
De freelance managers zijn het hardst geraakt in hun portemonnee. Hun tarieven zijn dit jaar met 16 procent teruggelopen, van 47 euro naar 40 per uur. De verschillen qua beloning lopen wel aardig uiteen per branche én regio. Vorig jaar waren freelancers in Flevoland nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Drenthe deze oneervolle positie overgenomen.

 

Ter illustratie: voor het maken van een WordPress website krijgen freelancers in Noord-Holland gemiddeld 48 euro per uur, terwijl Drentse freelancers hetzelfde werk doen voor 30 euro. Het lijkt een opmerkelijke ontwikkeling, juist omdat de arbeidsmarkt aantrekt. Dus zo zou je kunnen verwachten zijn er meer klussen te vergeven én kunnen de prijzen wel stijgen. Niet dus.

 

Schijnzelfstandigheid

Goossens heeft daar wel een paar verklaringen voor. De snelle toename van het aantal freelancers is een belangrijke. Logischerwijs geldt: hoe meer freelancers er zijn, hoe groter de concurrentie en daarmee groeit de noodzaak om de tarieven wat te laten zakken om toch aan een opdracht te komen.

 

De andere verklaring van Goossens: door de nieuwe Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) zijn werkgevers huiveriger geworden om werk door freelancers te laten doen. Deze nieuwe regeling die per 1 mei is ingegaan, moet schijnzelfstandigheid van zzp’ers tegengaan die eigenlijk gewoon bij een bedrijf in dienst zijn. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding bestaan. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden. Door het bedrijf welteverstaan. Het gevolg is: meer vissers moeten in een kleinere vijver vissen. Oftewel: nog meer concurrentie en nog lagere tarieven.

De angst bij opdrachtgevers en de gevolgen voor de inkomsten van freelancers herkennen ze bij ZZP Nederland wel. Daar zijn de afgelopen maanden honderden meldingen binnengekomen van mensen die merken dat bedrijven hun opdrachten intrekken. De belangenbehartiger denkt dat er veel onduidelijkheid is over de wet en dat die ervoor zorgt dat opdrachtgevers het zekere voor het zekere nemen en kiezen voor een ‘veilige’ payrollconstructie.

Fatsoenlijk

Vakbondsvoorman Maurice Limmen van CNV maakt zich er behoorlijk boos over. Hij wil dat de tarieven van freelancers en zzp’ ers ook in de cao worden opgenomen, zodat het onmogelijk wordt om te concurreren op prijs.

„Freelancers horen fatsoenlijk betaald te worden. Nu concurreren ze elkaar naar het putje. De werkgevers spelen ze tegen elkaar uit. En dan moet je het ook even het volgende bedenken: als je niet voldoende betaald krijgt, hoe moet je je dan verzekeren of hoe moet je dan pensioen opbouwen?!”

Overigens zitten lang niet alle freelancers in zo’n uitzichtloze situatie. Ervaren gespecialiseerde ict-professionals hebben weinig te klagen, weet Bart Timmer van The Future Group. Voor hem en zijn ict-collega’s zitten de tarieven juist sinds 2015 in de lift. „Bedrijven willen ons heel graag in dienst nemen, ook al zijn wij duurdere krachten. Maar veel van ons willen helemaal niet in loondienst.”

 

Lees meer
Meeste bedrijven twijfelen aan overheidsbeleid rond zzp’ers

Meeste bedrijven twijfelen aan overheidsbeleid rond zzp’ers

 • Redactie The Future Group
 • 14 July 2016
 • |  

Bedrijven snappen heel goed waarom de VAR verdwijnt. Maar of de wet DBA nou zo’n fijn alternatief is? Daarover twijfelen de meeste sterk, aldus nieuw onderzoek.

Bron: www.werf-en.nl

The Future Group deed recent onderzoek onder een groep van circa 400 (middel)grote bedrijven. Hierbij werd het hoger management gevraagd naar hun visie op de arbeidsmarkt, de ontwikkelingen rondom zzp’ers en zelfstandig kenniswerkers binnen hun bedrijf en naar hun mening over (de uitvoerbaarheid van) het werken met modelovereenkomsten als vervanger van de VAR per 1 mei 2016.

 

De voornaamste conclusies:

 • 70% begrijpt de afschaffing van de VAR en de introductie van modelovereenkomsten. Wel ziet een meerderheid problemen bij de uitvoerbaarheid van deze wet in de praktijk.
 • Een meerderheid van de bedrijven (54%) verwacht voor 1 januari 2017 klaar te zijn met het vervangen van de VAR voor modelovereenkomsten. Bijna een kwart is voor de deadline van 1 mei 2017 hiermee klaar, 6% denkt meer tijd nodig te hebben.
 • Bedrijven zien het aanpakken van schijnzelfstandigheid en het medeverantwoordelijk maken van opdrachtgevers als belangrijkste argumenten voor de nieuwe wet. Daarmee kan geconcludeerd worden dat de politiek haar ‘zendingswerk’ goed heeft gedaan en de argumenten van het kabinet herkend worden.
 • 63% van de bedrijven is het niet ermee eens dat zzp’ers zelf de regie dienen te hebben over hun vervanging.
 • 60% van de respondenten is niet bereid om meer te betalen als zzp’ers zelf zorgen voor kennisdeling en -borging.
 • 85% van de bedrijven kent geen maximum aan de inhuurperiode van zelfstandige kenniswerkers.

Toegevoegde waarde zzp’ers

 • De grootste groep zzp’ers draait meer dan 1.500 uur per jaar voor de opdrachtgevers die in dit onderzoek bevraagd zijn. Ook het aantal zelfstandigen dan tussen de 1.000 en 1.500 uur per jaar werkt is, met bijna een kwart, groot.
 • Een meerderheid vindt de actuele vakinhoudelijke kennis en bijbehorende vaardigheden van de door hen ingehuurde zzp’ers beter in vergelijking met mensen in loondienst. Daarmee is dus duidelijk dat zelfstandigen toegevoegde waarde bieden ten opzichte van werknemers.
 • 60% van de bedrijven zou graag zien dat meer zpp’ers de overstap maken van het zelfstandigenbestaan naar een loondienstverband, maar 21% van de respondenten ziet dit in de praktijk niet gebeuren.
 • 84% ervaart niet dat, op basis van eenzelfde aantal uren, de kosten van een zzp’er per saldo lager zijn dan de loonkosten (inclusief risico-opslag) van een vaste medewerker. Dit staat haaks op de conclusie van het CBS dat het zzp’ers gemiddeld zo’n
  10 procent minder verdienen dan werknemers in loondienst. Een zelfstandige zonder personeel verdiende in 2014 bruto gemiddeld bijna 32.000 euro, terwijl een werknemer bijna 36.000 euro kreeg. Dat de uitkomst haaks staat op deze cijfers komt door de doelgroep, de ondervraagde bedrijven werken veelal met zelfstandige hoogopgeleide kenniswerkers, aan de bovenkant van de arbeidsmarkt.

‘Geen duidelijk en vruchtbaar klimaat’

 • 56% van de respondenten vindt dat er ingegrepen moet worden wanneer concurrentie op arbeidsvoorwaarden ertoe leidt dat het in sommige sectoren bijna alleen nog als zzp’er kan worden gewerkt (er vindt in dat geval vervanging van werknemers plaats). Bijna een derde (31%) vindt dat dit echter aan de markt is.
 • 47% van de bedrijven vindt het recente CDA-voorstel voor een basisverzekering die alle werkenden beschermt tegen loonverlies als ze niet kunnen werken een goed idee.
 • 70% van de bedrijven is van mening dat de overheid geen duidelijk en vruchtbaar klimaat schept voor zelfstandige kenniswerkers.

Best veel schaarste

 • 60% van de bedrijven ervaart op dit moment voor specialistisch werk een tekort aan geschikte kandidaten. Bij de helft van de bedrijven zitten er (hierdoor) momenteel al zelfstandigen op strategische posities in de organisatie.
 • Bijna 90% verwacht dat de tekorten in de toekomst toenemen.

‘Flexwet overbodig’

Volgens Bart Timmer van The Future Group leidt het onderzoek tot de conclusie dat de Flexwet, de WWZ, van minister Asscher ‘vrij overbodig’ is. ‘Gezien het feit dat zo’n 60% van de bedrijven aangeeft de zzp’ers die men inhuurt graag in loondienst te nemen.’

Politieke uitdaging

Er ligt volgens Timmer aan de andere kant wel een ‘enorme politieke uitdaging’. ‘Liefst 85% van de bedrijven geeft aan meer behoefte te hebben aan flexibelere tussenvormen van arbeid, waarbij bedrijven mensen aan zich kunnen binden zonder ze altijd vol door te moeten betalen. Bovendien vindt 55% van de bedrijven de hoeveelheid wet- en regelgeving waar de organisatie aan moet voldoen in relatie tot personeel en externen onredelijk hoog.

Lees meer
Zzp’ers bundelen hun krachten in maatschap

Zzp’ers bundelen hun krachten in maatschap

 • Redactie The Future Group
 • 14 May 2016
 • |  

Nieuwe trend biedt ondernemers meer slagkracht

Zzp'ers bundelen hun krachten in maatschap

 

ZOETERMEERThe Future Group, een coöperatie voor ict-specialisten, heeft de omzet in een paar jaar tijd zien verdubbelen. Maatschappen zijn een trend op de arbeidsmarkt waar opeens rekening mee moeten worden gehouden. Zelfstandige ondernemers organiseren zich en bundelen de krachten.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

De bijna 200 leden van The Future Group zijn stuk voor stuk experts op het gebied van ict. En het zijn allemaal mensen die er heel bewust voor hebben gekozen om uit loondienst te treden en zich aan te sluiten bij een collectiviteit. Hierin maken ze samen offertes, draaien ze projecten of organiseren ze seminars over technologie.

The Future Group, kortweg TFG, zag in september 2000 het levenslicht. Pas de laatste jaren heeft het collectief een ongekende groei doorgemaakt. Mede te danken aan de stijging van het aantal zelfstandig ondernemers en de groeiende behoefte bij werkgevers aan kundig en flexibel ict-personeel. En ook niet onbelangrijk: technologie wordt steeds belangrijker.

Zzp-schap houdt gewoonlijk in dat iemand de praktische zaken zelf regelt: verzekeringen, pensioen, een leaseauto, abonnement voor de telefoon, de administratie. Dat vergt veel werk en tijd. Maar niet voor de mensen die zijn aangesloten bij TFG.

,,Een collectief neemt dat werk uit handen en kan bijvoorbeeld goedkoper verzekeringen afsluiten, waardoor ondernemers hun tijd en energie kunnen richten op het ‘echte’ werk,” vertelt oprichter Bart Timmer van TFG.

 

Kennis

En het gaat nog een stap verder dan het praktische aspect: ,,We delen kennis met elkaar en spelen contacten en opdrachten aan elkaar door. We zien elkaar niet als concurrenten, maar we versterken elkaar. Ons uitgangspunt is dingen groter maken dan een persoon of organisatie. Dat is een andere manier van samenwerken, en één die de toekomst heeft.”

Kijkend naar de omzetcijfers, zit daar wel iets in. In 2011 was de omzet nog 11 miljoen euro, over 2014 reeds 20 miljoen euro. Ook is het aantal maten in een paar jaar tijd verdubbeld naar bijna 200 nu. Net als het aantal maatschappen binnen TFG flink is gegroeid.

En nee, dat is niet omdat het zijn strenge deurbeleid heeft laten varen, zegt Timmer. ,,We zijn nog net zo kritisch als 10 jaar geleden. We toetsen en testen iedereen op inhoudelijke kwaliteiten, alleen de aantoonbaar beste specialisten kunnen ondernemer worden bij ons collectief.”

 

Ondernemers kunnen hun tijd en energie richten op het 'echte' werk

– Bart Timmer

Dat zo’n arbeidsmarktconcept toekomst heeft, gelooft ook bijzonder hoogleraar Frank Harmsen. Hij doet onderzoek naar kennismanagement. Volgens hem is aansluiting bij een collectief nodig voor een zelfstandig ondernemer om te kunnen overleven. ,,Voor veel zzp’ers is kennis hun basisproduct. Het is van groot belang dat zij zich blijven ontwikkelen. Daar ligt meteen een heel grote uitdaging; de veranderingen gaan nu zo snel dat de kennis van vandaag morgen alweer is verouderd.”

Kennis is makkelijker bij te houden als je in een groot verband werkt. Harmsen: ,,Ik denk dat een zzp’er er wel bij vaart als hij in een team opereert.” Volgens Timmer van TFG vaart ook het bedrijfsleven hier wel bij. ,,Veel bedrijven zeggen in gesprekken met ons moeite te hebben met het vinden en het binden van gespecialiseerde kenniswerkers. Continuïteit en flexibiliteit gaan lastig hand in hand. Een expertisenetwerk als het onze biedt dan juist uitkomst.”

Lees meer
The Future Group Event was inspirerend

The Future Group Event was inspirerend

 • Redactie The Future Group
 • 18 April 2016
 • |  

Bron: Computable

Agile, digitale innovatie, machine learning, architectuur repositories en security data privacy. Zomaar een greep uit de onderwerpen waar op het afgelopen The Future Group Innovation Event wat te leren viel.

Op 13 april vond het The Future Group Innovation Event plaats in het welhaast prachtige congrescentrum van Achmea in Zeist. De meer dan tweehonderd genodigden die acte de préséance gaven vormden een bonte verzameling van specialisten uit de diverse it-gerelateerde spectra van The Future Group (TFG), ‘maten’, klanten en andere geïnteresseerden (zoals ik).

 

Vrienden maken

De opmaat van de avond bestond uit de mogelijkheid om onder het genot van een prettige rijstmaaltijd en een drankje nieuwe vrienden te maken of bij te praten met bestaande relaties. Het viel mij op dat er al ontzettend veel mensen aanwezig waren bij dit buffet, hoewel het officiële programma pas anderhalf uur later zou starten. Ik moet ook zeggen dat het een aangename twee uur waren, waarbij de sfeer zeer open en ontspannen was.

Om stipt 19:00 uur werd het officiële programma afgetrapt door TFG’s eigen Ruud Verhagen. Na wat grappen en grollen over de niet werkende microfoon werd de keynote spreker Jeroen Scheer, cto van Alliander, aangekondigd. Scheer hield een zeer inspirerend en persoonlijk betoog waarbij, naast zijn zoon, de noodzaak van technologie bij de energie transitie centraal stonden.

Scheer vertelde met de juiste dosis relativerende humor over de transitie van Alliander van stroomtransporteur tot databedrijf. Hij liet via inspiratiebronnen als Justin Bieber (!), Taylor Swift en Napoleon zien welke rol technologie speelt in de ontwikkeling van diensten en producten en welke rol de consument daarin vervuld. En wat wel duidelijk wordt is dat het om de klant gaat. Maar nu écht. De klant is niet meer een achtien cijferig nummer in een database, maar een mens met behoeftes en verwachtingen. En als deze niet ingevuld worden is de mens als klant verloren voor de organisatie.

 

Gebruiker van technologie

De volgende sessie waar ik mij voor ingeschreven had was van Paul Piebinga, managing director van Mobiquity in Europa. De titel van zijn presentatie was ‘Too big to innovate’ waarbij ik de verwachting had dat dat ging over organisaties die zo zwaar en log zijn dat ze niet meer kunnen innoveren. En daar ging het eigenlijk niet, maar toch ook weer wel over. De focus van zijn presentatie lag op de mens als gebruiker van technologie en hoe mensen technologie zinvoller kunnen gebruiken. En aangezien organisaties, ook grote, voornamelijk uit mensen bestaan…

Inspirerend aan Piebinga’s betoog vond ik het inzicht dat er eigenlijk al te veel technologie is die niet zinvol wordt gebruikt. Denk hierbij maar eens aan het aantal app’s op je telefoon dat je daadwerkelijk zinvol vindt en gebruikt. Volgens Piebinga is het van belang om technologie snel te ontwikkelen waarbij vervolgens de verwerking van de feedback essentieel is. Dat zorgt er namelijk voor dat de technologie snel aangepast kan worden aan wat de gebruiker daadwerkelijk wil of nodig heeft.

Relativerend waren ook zijn voorbeelden die aangaven dat bijna alle ontwikkelingen floppen omdat deze door de gebruikers anders ingezet worden dan de bedenkers hadden verwacht. Als je dan onvoldoende feedback over het daadwerkelijke gebruik hebt, dan kun je niet op tijd bijsturen en mis je de boot.

Blijf altijd denken vanuit de behoefte van mensen en niet vanuit de mogelijkheden van techniek.

 

Sparx Enterprise Architect

De laatste sessie die ik volgde was van Bert Dingemans van TFG en betrof de inzet van de Sparx Enterprise Architect tools als alternatief voor architectuurdocumenten.

In deze wat feitelijke presentatie liet Dingemans zien hoe hij de vaak lastig te beheren vloed van architectuurdocumenten wist te beteugelen door gebruik te maken van een architectuur repository.

De relevantie, voor mij, van deze methode was dat deze manier van werken beter aan lijkt te sluiten bij de steeds meer Agile manier van ontwikkelen van applicaties, processen en infrastructuur. Het komt de snelheid en flexibiliteit ten goede. De mogelijkheid van snapshots biedt de kans om ook met de architectuur ‘terug in de tijd te gaan’ mochten ontwikkelingen op andere gebieden dit vereisen.

 

 

Conclusie

Samenvattend kan ik stellen dat ik een zeer inspirerende avond heb gehad, waar ik daadwerkelijk het nodige heb opgestoken.

Dit betekent tevens dat ik even bakzeil moet halen over een blog dat ik eerder schreef waarbij ik stelde dat ik eigenlijk nooit iets leer op congressen. Ik moet toegeven; dat komt nog steeds voor, maar het TFG Innovation Event heeft bewezen dat het ook anders kan.

Ik ben op geen enkele wijze verbonden aan TFG en heb dit expertverslag puur op basis van enthousiasme en als compliment naar de sprekers geschreven.

 

The Future Group

The Future Group (TFG) is een organisatie die meer dan tweehonderd specialisten verbindt over twaalf maatschappen. Ze biedt deze specialisten (‘maten’), veelal zzp’ers, een raamwerk waarbinnen zij kunnen excelleren en ontwikkelen. TFG stelt deze specialisten beschikbaar voor klanten, waaronder veel grotere organisaties met een sterke focus op ict.

Lees meer
Is het verdwijnen van de VAR nu echt zo’n ramp?

Is het verdwijnen van de VAR nu echt zo’n ramp?

 • Redactie The Future Group
 • 14 April 2016
 • |  

‘Zzp’er hoeft zich niet druk te maken’

AMSTERDAM Grote beroering onder zzp’ers: de verklaring die zij aan de fiscus moeten overleggen (de zogenoemde VAR) om te bewijzen dat ze werken voor meerdere werkgevers, wordt vervangen door nieuwe zzp-contracten. Zelfstandigen vrezen voor hun brood- winning en extra administratieve lasten.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

Wat verandert er?

Vanaf volgende maand wordt gewerkt met nieuwe, gecertificeerde contracten, waarin opdrachtgever en zzp’er plechtig beloven te vol- doen aan de criteria voor zelfstandigheid. Die luiden: zzp’ers zijn niet in loondienst, de opdrachtgever is niet de baas en zelfstandigen moeten zelf hun vervanging regelen.

Er zijn al tientallen modelovereenkomsten opgesteld per beroepsgroep en branche. Zo lees je in de modelovereenkomst voor de bouw dat de timmerman of tegelzetter zijn eigen gereedschap en materialen moet meenemen naar de bouwplaats.

 

Klinkt nogal bureaucratisch… Waarom deze nieuwe regeling?

Kort en goed: om schijnconstructies aan te pakken. Een schijnconstructie kan zijn dat een werkgever zijn ontslagen personeel weer inhuurt als zzp’er. Zij doen dan precies hetzelfde werk, alleen tegen een lager tarief, en werkgevers hoeven geen sociale premies af te dragen. Voorbeelden zijn er te over in de bouw, thuiszorg maar ook bij de pakketbezorging.

Deze schijnconstructies zijn niet alleen pijnlijk voor die werknemers, maar ook voor de schatkist. Nu is het ondoenlijk voor de fiscus om de vele honderdduizenden VAR- verklaringen die jaarlijks worden aangevraagd te controleren op schijnzelfstandigheid. Dat moet straks anders en beter.

 

Als het beter wordt, waarom zijn dan zoveel zzp’ers in rep en roer?

Er doen veel spookverhalen de ronde, meent Maarten Post van ZZP Nederland. Het beeld is dat je om een modelovereenkomst te kunnen snappen, een cursus fiscaal recht nodig hebt. Bovendien zouden modelovereenkomsten veel extra administratieve lasten opleveren en zou voor elk klusje een nieuwe modelovereenkomst nodig zijn. Allemaal onzin, zegt de belangenbehartiger. Zijn boodschap aan zzp’ers: ,,Maak je niet druk, laat de opdrachtgever maar over de brug komen met een contract. Híj zal zich drukker moeten maken.’’

 

Er doen veel spookverhalen de ronde, zegt Maarten Post van ZZP Nederland.

Want de opdrachtgever springt er slechter uit?

Als een schijnconstructie nu aan het licht komt, krijgt de zelfstandige een boete en navordering, terwijl de opdrachtgever vrijuit gaat. Die rollen zijn straks omgedraaid; de opdrachtgever wordt aansprakelijk. En daarbij heeft de fiscus al aangekondigd om – pas vanaf medio 2017, het komend jaar is nog een overgangsjaar – vooral bij grote bedrijven te gaan controleren of ze toch niet stiekem werken met schijnzelfstandigen.

Dan is er nog iets waar niet alle opdrachtgevers blij van worden, zo weet Bart Timmer van ICT maatschap The Future Group (TFG): de vrije vervanging. Dit gaat erom dat de opdrachtnemer aansprakelijk is voor de resultaten van de opdracht, maar iemand anders het werk kan laten doen. ,,Maar in de praktijk zal een eenpitter wel wat anders aan zijn hoofd hebben,’’ zegt Timmer.

 

Dit zorgt juist voor rechts- zekerheid voor zzp’ers

–Maarten Post

Gaat de nieuwe regeling het halen?

Timmer verwacht volgend jaar al een aanpassing. Dat er één regeling is opgesteld voor alle zzp’ers, vindt hij onverstandig. Voor de onderkant van de arbeidsmarkt, waar nogal eens schijnconstructies kunnen voorkomen, juicht hij het toe, maar voor de 350.000 tot 400.000 kenniswerkers (die net zo goed tot het leger van zzp’ers behoren) is het nieuwe zzp-contract geen verbetering. Gericht op het beheren van de schatkist en ontmoedigen van het eigen ondernemerschap, luidt zijn slotsom. Post van ZZP Nederland heeft er juist alle vertrouwen in: dit zorgt juist voor rechtszekerheid voor de zzp’ers.

 

Lees meer
Zelfstandigen: de nieuwe bedrijven

Zelfstandigen: de nieuwe bedrijven

 • Redactie The Future Group
 • 31 March 2016
 • |  

Bron: Telegraaf van 30 maart 2016 | door: Corry Daalhof

 

De maatschappij verandert en de arbeidsmarkt verandert mee. Vaste banen nemen af en steeds meer mensen kiezen er bewust voor om als zelfstandige te werken. Momenteel zijn er ruim 350.000 zelfstandig kenniswerkers en hun aantal neemt toe. Deze groep valt onder het containerbegrip zzp’er, maar dat dekt de lading niet. Het gaat om hoogwaardig specialisten die sterk bepalend zijn voor de innovatiekracht en economische groei in Nederland.

Peter van Meerendonk is zelfstandig ondernemer en sloot zich twee jaar geleden aan bij The Future Group. “Er zijn meerdere redenen waarom ik ervoor koos zelfstandig te gaan werken. De vrijheid in keuze welke opdracht ik aanneem en bij welke klant, is daar een belangrijke van. Er is geen hiërarchische aansturing en als een opdracht af is, kan ik lekker door naar een volgende leuke klus.” Het zelfstandig ondernemerschap bevalt hem prima. “Het leukste is dat ik in wisselende rollen heel diverse opdrachten bij verschillende opdrachtgevers kan doen.”

Van Meerendonk koos voor The Future Group omdat hij ergens bij wilde horen. “Daar kan ik sparren met andere ondernemers, mijn kennis delen en leren van de anderen. Daarnaast ontzorgt TFG mij op verschillende vlakken. Zij regelen de contracten, de facturering, zoeken alles uit over relevante belastingwetgeving en daarnaast is er korting op bijvoorbeeld verzekeringen. Het is gemakkelijk dat iemand anders dat allemaal voor mij regelt, kan ik me volledig wijden aan wat ik echt leuk vind om te doen.”

 

Samenwerking schept kansen

VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs vindt het ondernemersklimaat in Nederland prima. “Ik zie lichtpunten zoals de hervorming van het ontslagrecht dat ruimte biedt voor ondernemers. Daarnaast stelde dit kabinet orde op zaken en het bracht daarmee de economie weer op gang. Er zijn volop kansen voor zzp’ers, al heeft deze term geen goede klank. Er leeft nog te vaak de gedachte dat zzp’ers mensen zijn die geen baan kunnen vinden. Ik word daar kriegel van, want veruit de meesten hebben er oprecht voor gekozen om in vrijheid te ondernemen. Zelf gebruik ik liever de term Zelfstandig Professional (ZP’er).”

Ziengs maakt zich zorgen over de vervanger van de VAR; de wet DBA. “Het voorstel komt uit de branche zelf, maar ik hoor om me heen dat de ZP’er zich er niet in kan vinden. Er is zeker scepsis, ik hoop dat in de overgangsperiode de kinderziektes er uit gaan. In het land krijg ik er veel vragen over, ik wijt dat ook aan een gebrekkige communicatie over dit onderwerp. Ja, het is complex, maar voor wie aan de voorwaarden in de modelovereenkomst voldoet, is het prima.”

Ander werk

Het bedrijfsleven moet er alert op zijn dat er over tien tot vijftien jaar andere banen zijn door robotisering en digitalisering. Het onderwijs moet daar tijdig op inspelen. Gelukkig ben ik al goede voorbeelden tegen gekomen waarbij bedrijven nu al contact opnemen met onderwijsinstellingen om dit te bespreken en vroegtijdig te zorgen voor nieuwe opleidingen die aansluiten bij deze verandering.”

Samenwerken

Ziengs kent The Future Group van een ronde tafel gesprek waarvoor hij uitgenodigd was. “Daar praatten verschillende partijen over werk en maatschappij. TFG is een mooi model. ZP’ers onderkenden het belang van samenwerking. De overheid huurt niet graag ZP’ers in omdat er altijd angst is dat deze niet vervangen kan worden tijdens een project. Door samen te werken tackelen deze ZP’ers dat bezwaar.”

 

Sociale innovatie belangrijker dan technische innovatie

Nederland staat bol van technische innovaties, deze zijn zonder sociale innovatie echter grotendeels gedoemd te mislukken. Dat stelt Professor in Strategic Management and Business Policy Henk Volberda. “Onder sociale innovatie versta ik andere manieren van managen en organiseren en ervoor zorgen dat mensen met plezier hun werk doen. De focus ligt veelal op investeren in ICT, in Research en Development wordt slecht twee procent geïnvesteerd. Sociale innovatie heeft een veel groter effect en bepaalt voor vijfenzeventig procent het succes van het innovatievermogen.”
Een verschuiving in werkzaamheden zorgt in de toekomst voor grote veranderingen.

“Bedrijven van de toekomst hebben goed opgeleide medewerkers, een platte organisatie en leiders met visie op vernieuwen. Winnaars zijn zij die samenwerken, kennis delen en in co creatie werken.” Volberda stelt dat mensen blijvend in zichzelf moeten investeren. “Een leven lang leren is noodzaak om de ontwikkelingen bij te houden en interessant te blijven voor een werkgever.”

Zelfstandig Professionals investeren wel in zichzelf. “Zij zien ook steeds vaker het belang van samenwerken. Daardoor zie ik nieuwe organisatie concepten ontstaan zoals The Future Group dat ook doet. “In vrijheid samenwerken en elkaar versterken, dat is de toekomst. Zelf kwam ik in aanraking met TFG door mijn onderzoek naar sociale innovatie, dit concept is daar een goed voorbeeld van.”


The Future Group

Een groot aantal zelfstandig IT ondernemers werken samen in een maatschap van The Future Group. Algemeen directeur en mede-oprichter Bart Timmer vertelt over TFG en het ontstaan ervan.

“The Future Group is een sterk ondernemerscollectief dat uit twaalf maatschappen bestaat. Het is het grootste expertisenetwerk van Nederland dat op deze kwalitatieve manier fysiek en exclusief met elkaar verbonden is.”Timmer merkte rond 2000 dat ICT’ers graag zelf ondernemer wilden worden, maar dat ze niet goed wisten hoe.”Wij bedachten dit concept waarbij ondernemers deelnemen aan een maatschap en TFG de ondernemers coacht in ondernemerschap, kennisdeling stimuleert en gezamenlijk projecten binnenhaalt.”Het bleek direct aan te slaan.”TFG is goed voorbereid op de toekomst. Timmer: “We investeren continu in nieuwe ontwikkelingen en kennen nieuwe ICT technologie al op het moment dat het beschikbaar komt. Daarnaast veranderd de arbeidsmarkt en de klantbehoefte.”De werkvorm is allang niet heilig meer, of iemand nu als zelfstandige of in loondienst een project komt doen. Bedrijven kijken steeds meer naar een specifieke hoeveelheid kennis en capaciteit die nodig is voor een bepaalde periode.”Dat verklaart dan meteen de sterke groei van TFG.”Elk jaar komen er gemiddeld twee nieuwe maatschappen bij, afhankelijk van welke specialisaties technologie het hardst nodig is om het geheel te versterken. TFG groeit van 11 miljoen euro omzet in 2012 naar waarschijnlijk 28 miljoen in 2016. Doordat zelfstandigen hun krachten bundelen en zich via maatschappen organiseren, kan hoogwaardige ICT dienstverlening via één merk in de markt worden gezet.”

 

Bron: Telegraaf van 30 maart 2016 | door: Corry Daalhof

Lees meer
The Future Group ziet haar modelovereenkomst als vervanger van de VAR door Belastingdienst snel goedgekeurd.

The Future Group ziet haar modelovereenkomst als vervanger van de VAR door Belastingdienst snel goedgekeurd.

 • Redactie The Future Group
 • 4 March 2016
 • |  

DEN HAAG/ZOETERMEER, 4 maart 2016 – Op 2 februari 2016 stemde de Eerste Kamer in met een stelsel van modelovereenkomsten als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 25 februari jl. beschikt The Future Group als eerste ICT-dienstverlener over een door de Belastingdienst Den Haag goedgekeurde modelovereenkomst. Deze overeenkomst is te gebruiken voor al haar maten (georganiseerde zelfstandigen) en maatschappen.

 

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) maakt dat bedrijven die zelfstandigen inhuren medeverantwoordelijk zijn voor een eventueel verkapt dienstverband van die zelfstandigen. De nieuwe wet is een antwoord van politiek Den Haag op het toenemend aantal zelfstandigen en eventuele schijnzelfstandigheid. Op 2 februari 2016 stemde de Eerste Kamer in met een stelsel van modelovereenkomsten als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 25 februari jl. beschikt The Future Group als eerste ICT-dienstverlener over een door de Belastingdienst Den Haag goedgekeurde modelovereenkomst.

Nu de wet is aangenomen wil The Future Group haar klantrelaties zo snel mogelijk informeren over en voorzien van hierop aangepaste contractvoorwaarden. De verkregen modelovereenkomst geeft hier invulling aan. Het vrije vervangingsaspect is een cruciaal onderdeel in deze modelovereenkomst en in het toekomstig handhavingsbeleid van de Belastingdienst. Bij The Future Group neemt de maatschap het werk aan en is één maat verantwoordelijk voor de regie naar de klant. Deze maat voert in veel gevallen de werkzaamheden uit, maar kan zich ook laten vervangen of bijstaan door een andere specialist uit zijn of haar maatschap. Dit biedt de klant continuïteit in capaciteit, met borging van kennis en behoud van flexibiliteit.

 

Overigens ziet TFG voor zzp’ers in de vervanging van de VAR voor de modelovereenkomst geen echte verbetering. De modelovereenkomst biedt net als de VAR geen zekerheid vooraf en van minder administratie is ook geen sprake. Voor de zelfstandige maten die met elkaar TFG vormen, voldoet de huidige VAR in combinatie met het in mei 2012 verkregen Belastingconvenant prima.
Aan de door TFG geïnitieerde Politieke Ronde Tafel is de arbeidsmarkt van de toekomst een belangrijk onderwerp van gesprek. Daar gaf het bedrijfsleven al in 2014 aan in steeds grotere mate afhankelijk te zijn van zelfstandige kenniswerkers. Voor bedrijven is de werkvorm voor het organiseren van arbeid steeds meer ondergeschikt geworden aan de behoefte om specifieke expertise en de juiste mensen aan zich te kunnen binden. Mede in dat opzicht is het niet vreemd dat bedrijven die een beroep doen op zzp’ers er medeverantwoordelijk voor worden gehouden dat deze zzp’ers ook werkelijk als zelfstandige ondernemers hun taken kunnen uitvoeren.

Lees meer
Bron: Buitenhof 21 februari

Bron: Buitenhof 21 februari

 • Redactie The Future Group
 • 1 March 2016
 • |  

Steven van Weyenberg (D66), mede tafelgenoot aan de Politieke Ronde Tafel van TFG, in Buitenhof in debat met socialiste Sharon Gesthuizen (SP).

Zzp’ers: ooit het antwoord op een veranderende arbeidsmarkt. Nu een zorgenkindje. Hun aantal is explosief gegroeid: van 330.000 twintig jaar geleden, tot meer dan 800.000 full time zzp’ers nu.

Soms verdienen zzp’ers niet meer dan een schamel minimumloon. En dan zijn ze nog niet eens verzekerd tegen ziekte, hebben ze geen pensioen en kunnen ze geen spaarpotje opbouwen.

Moeten zzp’ers wettelijk beschermd worden? Of is overheidsbemoeienis juist betuttelend? Naar onze mening een mooi debat, waarin menig discussie aan de Politieke Ronde Tafel van TFG wordt herhaalt en wederom de conclusie is: de zzp’er bestaat niet. In dit debat wordt geopperd dat zelfstandig kenniswerkers het over het algemeen goed hebben en van de Politiek verdere geen aandacht behoeven. Die aandacht voor deze groep van ruim 350.000 full time zelfstandigen is naar onze mening juist wel essentieel.

Zelfstandig kenniswerkers mogen niet belemmerd worden door éénzelfde beleid voor dé zzp’er die niet bestaat. De politiek zou samenwerkingsverbanden voor deze doelgroep moeten stimuleren en belonen, het zijn de bedrijven van de toekomst.

Lees meer
Buik vol van de baas

Buik vol van de baas

 • Redactie The Future Group
 • 11 February 2016
 • |  

AMSTERDAM | ‘Mijn manager is een hork’. Dat is het keiharde oordeel van twee op de drie werkenden. Volgens onderzoek van vacaturesite Monsterboard zijn Nederlanders een stuk kritischer op hun leiding- gevende dan medewerkers in andere landen. Daar heeft maar de helft op de zaak moeite met zijn baas.

 

Natasja de Groot
Bron: AD

 

Kan die manager niet naar huis worden gestuurd? Twee op de drie werknemers zal wel eens met die gedachte spelen. Zij zijn ontevreden met hun direct leidinggevende. Waar het misgaat? Gian Zandonà van Monsterboard heeft er een duidelijke verklaring voor: managers blinken uit in een gebrek aan empathisch vermogen.

Volgens hem missen nogal wat leidinggevenden de sociale en communicatieve vaardigheden om een team van mensen aan te sturen. Terwijl dat precies hun taak is.

 

Valkuil

Hun ‘horkerige’ gedrag kan grote invloed hebben op werknemers, weet directeur Jan Hobbelen van adviesbedrijf Fysergo. Denk aan: demotivatie, verlies van energie, werkplezier, lagere productiviteit of verzuim, of vertrek. Hij ziet het in de praktijk geregeld gebeuren.

Je moet werknemers voldoende ruimte bieden in hun werkzaamheden en erop vertrouwen dat zij de juiste beslissingen nemen. En dus niet in de valkuil trappen alles te willen bepalen. Daar zit een werknemer niet op te wachten.” Waar de werknemer wel behoefte aan heeft?

Een manager die inspireert, luistert, de mening en kennis van de collega serieus neemt en zijn werk faciliteert. Die lezing vindt weerklank bij Wilfred van der Deijl. De ict’er werd zo gierend gek van alle regels bij zijn vorige werkgever, dat hij besloot voor zichzelf te beginnen.

“Ik kan zelf prima afwegingen maken en wil niet alles eerst voorleggen aan mijn baas. Hij moet vertrouwen hebben in mijn deskundigheid. Mijn manager wilde steeds meer vastleggen in regels en procedures. Om gek van te worden.”

Van der Deijl, tegenwoordig aangesloten bij de ict’ers maatschap The Future Group, heeft dan ook geen spijt van zijn zelfstandige bestaan. “Hoe meer managers er zijn, hoe meer zij te managen willen hebben. Daarmee willen ze vooral hun eigen bestaansrecht bewijzen,” aldus de ondernemer.

Van iedere euro die een maat verdient, gaat een kwart naar de maatschap. Help je een maat aan een opdracht of bij de uitvoering, dan krijg je een ondernemersbonus, betaald door het maatschapskantoor.

 

„Een baas die alles alleen bepaalt, daar zit niemand op te wachten”

– Jan Hobbelen

Streng

Psycholoog Serge van Amstel bij Arbo Unie vindt dat we ook weer niet te streng moeten zijn voor de managers. Zij zitten in een behoorlijk lastig parket, met alle veranderprocessen die zij moeten aansturen. Enerzijds moeten zij de prestaties van werknemers beoordelen, anderzijds willen ze een goede relatie onderhouden.

Dat laatste is soms balanceren op een dun koord; als de manager bijde jaarlijkse beoordeling onverwacht met allerlei oordelen en verwijten op de proppen komt, ligt een vertrouwensbreuk op de loer. ,,Mogelijk gevolg is dat de medewerker zich boos of ‘gepakt’ voelt, de motivatie afneemt en hij of zij gaat verzuimen.”

Hoe groot de afkeer van de manager ook mag zijn, veel werknemers benijden zijn positie niet. Weliswaar denkt een derde dat hij beter zou doen dan zijn baas, het leeuwendeel ziet in dat het lastig is om te excelleren als goede manager en laten een managementfunctie liever schieten.

 

„Hoe meer managers er zijn, hoe meer ze willen managen”

– Wilfred van der Deijl

Open

Hobbelen denkt dat de sleutel voor een goede samenwerking tussen de manager en werknemers ligt in open communicatie. ,,Om een goede manager te zijn, moet je open staan voor feedback en kritiek van de werknemers en dan moet je mensen met elkaar kunnen verbinden.” Máár, zo gemakkelijk is dit nou ook weer niet, waarschuwt Hobbelen. ,,Het vergt zelfinzicht van managers en in veel gevallen een cultuuromslag in het bedrijf.”

 

Lees meer
The Future Group bij BNR Nieuwsradio in ZZP Café van Diana Matroos

The Future Group bij BNR Nieuwsradio in ZZP Café van Diana Matroos

 • Redactie The Future Group
 • 27 January 2016
 • |  

Bron: BNR

Ruud Verhagen, operationeel directeur bij The Future Group schoof op 23 januari 2016 aan in ZZP Café samen met Mark van Vugt, evolutionair psycholoog verbonden aan de VU en Oxford University en Adjiedj Bakas, trendwatcher over het thema ‘In de oertijd was iedereen zzp’er’.

Om tot de kern van de zzp’er te komen is van Vugt 12.000 jaar terug in de tijd gereisd. Wat blijkt? De oermens was een oer-zzp’er. De oermens was een oer-zzp’er. Werken voor een baas is daarbij onnatuurlijk. Evolutionair gezien hebben we namelijk een oertijdse voorkeur voor het zzp-schap.

Van Vugt geeft aan dat toen al de organisatiegraad en het sociale vangnet de overlevingskansen van de oer-zzp’er bepaalden. Bakas vertaald dit naar het heden door aan te geven dat de georganiseerd ondernemen het vangnet van de toekomst is. Verhagen legt uit hoe dit bij The Future Group inmiddels vorm heeft gekregen.

 

Onderstaand een samenvatting van deze dynamische uitzending onder leiding van Diana Matroos.

VIDEO ca 15 minuten | ZZP Café, elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur.

 

Video

Youtube

Lees meer
TFG start ITS-maatschap

TFG start ITS-maatschap

 • Redactie The Future Group
 • 23 November 2015
 • |  

23 NOVEMBER 2015 08:35 | SUZANNE MARTENS

Bron: Computable

 

 

Ict-expertisenetwerk The Future Group (TFG) start op 1 januari 2016 met een maatschap voor Integration Technology & Services (ITS). De maatschap richt zich op integratie van it-systemen bij opdrachtgevers.

Steeds meer bedrijven moeten kritisch naar hun it-systemen kijken en bestaande applicaties samenvoegen of vervangen. Dit moet een efficiency voordeel leveren, waardoor organisaties doelgerichter en effectiever kunnen werken om tijd en kosten te besparen. De nieuwe ITS-maatschap helpt, ondersteunt en adviseert klanten bij de integratie van hun it-systemen.

De ITS-maatschap gaat op 1 januari 2016 van start. Binnen een jaar tijd verwacht TFG dat de maatschap zal bestaan uit vijftien ondernemers. Alleen specialisten met minimaal zeven jaar relevante ervaring op het gebied van integration technology, komen in aanmerking om de maatschap te betreden. Voor nu hebben de eerste soa’s (service-oriented architecture), integration-architecten, consultants en engineers zich aangesloten bij de nieuwe maatschap.

 

TFG

TFG startte zijn eerste maatschap in 2000. Het beschikt inmiddels over twaalf maatschappen en ruim tweehonderd vakspecialisten. Eerder dit jaar richtte het twee andere maatschappen op, namelijk de Security en Agile-maatschap.

Lees meer
The Future Group ziet in IBO zzp onderzoek geen nieuwe arbeidsmarkt impulsen

The Future Group ziet in IBO zzp onderzoek geen nieuwe arbeidsmarkt impulsen

 • Redactie The Future Group
 • 12 October 2015
 • |  

ZOETERMEER 12 OKTOBER | In mei 2014 startte een werkgroep vanuit verschillende ministeries in opdracht van het kabinet een Interdepartementaal Beleidsonderzoek naar zelfstandigen zonder personeel. Dit onderzoek is in april 2015 afgerond en begin oktober door het Ministerie van Financiën vrijgegeven.

 

Wij hebben als The Future Group inmiddels kennisgenomen van het rapport en juichen het toe dat Den Haag investeert in onderzoek op basis van feitelijke informatie uit een veelheid van (statistische) bronnen en beleidsanalyses. Dit komt een gedegen politieke, bedrijfseconomische en maatschappelijke discussie ten goede. Maar brengt het rapport ook echt iets nieuws? Onze conclusie is van niet. Het tiental door de onderzoekers getrokken conclusies, op basis van een een circa 150 pagina’s tellend rapport, voegt weinig toe aan dat wat al bekend is. Vernieuwende impulsen zijn (bijna) niet te ontdekken.

 

De in het rapport genoemde beleidsopties zijn grotendeels toegesneden op de totale groep van ruim 800.000 zzp’ers. Dit terwijl in het voorwoord al terecht gesteld wordt dat dé zzp’er niet bestaat. Wij zelf, maar ook het Bedrijfsleven, geeft via onze Politieke Ronde Tafel al enkele jaren aan dat segmentatie van dit containerbegrip essentieel is om te komen tot een goed sociaal en fiscaal beleid per doelgroep. In het rapport wordt vooral benoemd wat er allemaal niet moet gebeuren maar vernieuwende oplossingen en denkrichtingen zijn er niet of nauwelijks. Na een opening waarin men opteert voor minder beleid gericht op werknemers versus zelfstandigen, en meer beleid gericht op werkenden met differentiatie op basis van zelfredzaamheid, blijven verdere opties op dit vlak uit. Dit geldt eveneens voor de constatering dat het fiscale beleid met haar faciliteiten te weinig is gericht op het bevorderen van innovatie en werkgelegenheid.

 

Geen van de drie genoemde beleidsopties zal in de praktijk leiden tot een verbetering van de positie van de zelfstandig kenniswerker, daarvoor worden ze simpelweg teveel gedomineerd door de problematiek aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Beleidsoptie één kent onder meer een verplichting voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en afschaffing van de zelfstandigenaftrek. ZZP’en wordt zo duurder, personeel aannemen goedkoper. In de tweede beleidsvariant worden werkgeverslasten verlaagd doordat de premielasten dalen en een geringer verplicht beschermingsniveau. Werknemers worden zo goedkoper en de zelfstandigenaftrek wordt een heffingskorting.

De derde beleidsvariant bevat een verhoging van de subsidie op vrijwillige ziekte- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Ook hoeven kleine werkgevers geen tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte meer te betalen. Pensioenfondsen worden wettelijk verplicht en de zelfstandigenaftrek en startersaftrek worden afgeschaft. Werknemers worden goedkoper en zien hun koopkracht toenemen, zzp’ers gaan er op achteruit.

 

Deze beleidsvarianten focussen zich vooral op de schatkist en bescherming van werknemers, maar meer vernieuwing in dit debat is juist nu noodzakelijk. De afdeling advisering van de Raad van State constateerde onlangs nog dat de groei van het aantal zzp’ers vermoedelijk mede het gevolg is van het minder functioneren van de bestaande arrangementen op een arbeidsmarkt die steeds diverser arbeidsrelaties omvatten.

In het onderzoek is onder meer gekeken naar inkomens- en vermogenspositie, opleidingsniveau, werkervaring en mate van verzekerdheid van zzp’ers. Ook is onderzocht of er belemmeringen zijn die de doorgroeimogelijkheden voor zzp’ers beperken. Het rapport geeft een doorwrochte analyse over wat voor gevolgen deze zaken hebben voor de economische ontwikkeling, het sociale zekerheidsstelsel en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

 

„Structureel zal uiteindelijk een knoop moeten worden doorgehakt. Het huidige vaste arbeidscontract waar Asscher iedereen terug in wil hebben, is internationaal gezien onhoudbaar geworden. Maar je moet ook niet van iedereen een zzp'er willen maken. Er zal een nieuwe tussenvorm moeten worden bedacht, waar bedrijven mensen aan zich kunnen binden zonder ze in tijden van crisis vol te moeten doorbetalen. Je wilt meer ruimte voor flexibeler tussenvormen, tussen de twee extremen in die we nu hebben. Daar zie ik nog geen ideeën voor. Dat zou Nederland echt een voorsprong geven.”

–Sweder van Wijnbergen

 

Het IBO onderzoek laat deze kans onbenut.

In gesprekken met politici hebben wij altijd benadrukt dat meer differentiatie en segmentering in het containerbegrip ‘zzp’ welkom was, deze studie helpt daar zeker bij. Ons advies is verder om een grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij dit debat te bewerkstelligen en meer de focus te leggen op de toekomstige innovatiekracht van Nederland. Het IBO onderzoek is een mooie aanzet voor een diepgaander discussie over hoe de positie van de zelfstandig kenniswerker versterkt kan worden. Niet vergeten moet worden dat er een grote behoefte is bij het bedrijfsleven, dat de zelfstandige kenniswerker nodig heeft om de ontwikkelingen van deze tijd bij te kunnen benen. Het aantal ZZP´ers in Nederland groeit ook aanzienlijk sneller dan in de rest van de EU. Wij zijn ervan overtuigd dat het sociaal-culturele fenomeen van zelfstandige arbeid, en dan specifiek voor hoger opgeleiden met specifieke kennis, voor ons land een veel grotere kans is dan een bedreiging. De resultaten van ons onderzoek, die gepresenteerd worden op 30 oktober 2015 tijdens de Politieke Ronde Tafel geïnitieerd door Tata Steel en The Future Group, bevestigen dit. Helaas wordt het door velen nog altijd gezien als het laatste, zeker nu de aandacht in eerste instantie nog altijd uit lijkt te gaan naar de zzp’ers met minder zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt. Dit is een gemiste kans.

 

Lees meer
Vaste dienstverband wordt voer voor historici

Vaste dienstverband wordt voer voor historici

 • Redactie The Future Group
 • 12 October 2015
 • |  

Onlangs bracht het kabinet het IBO onderzoek naar buiten over de rol van zelfstandigen op de arbeidsmarkt. Het is de overheid niet ontgaan dat het aantal zzp’ers in vijftien jaar tijd is verdubbeld tot 800.000 personen die hun hoofdinkomen als zelfstandige verdienen. Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat dé zzp’er niet bestaat. Toch blijft het hardnekkige beeld bestaan van een doelgroep waar hetzelfde beleid voor kan worden ontwikkeld. Grijp daarom nu de kans aan en begin met gericht beleid en ondersteuning voor de krachtige groep zelfstandig kenniswerkers om de innovatiekracht van Nederland te verbeteren.

 

Dit is de uitkomst van de vijfde Politieke Ronde Tafel, een bijeenkomst van Kamerleden en het hoger management van een twintigtal bedrijven over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Aan tafel werd door het Bedrijfsleven bevestigd: zelfstandig kenniswerkers zijn voor bedrijven onmisbaar geworden om de veranderingen van deze tijd bij te kunnen houden en als onderneming relevant te blijven. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2014 in totaal 341.000 hoogopgeleide zelfstandigen zonder personeel. Deze groep speelt een cruciale rol in onze economie maar wordt stelselmatig over het hoofd gezien door de politiek. Het debat wordt beheerst door thema’s zoals de druk op het sociale stelsel, gedwongen zelfstandigheid voor lager geschoolden en schijnconstructies. Deze week was er opnieuw een voorbeeld in het nieuws: zzp’ers hoeven binnenkort hun pensioen niet meer aan te spreken voor zij een beroep kunnen doen op de bijstand. Op zich een goede maatregel, maar waarom zijn er niet meer Kamerleden die hardop zeggen dat zelfstandigen stimulering verdienen en er eens maatregelen nodig zijn om de wendbaarheid van onze economie te bevorderen?

 

Er zijn zelfs politici, minister Asscher voorop, die erop blijven hameren dat de groei van het aantal zelfstandigen moet worden afgeremd. Deze manier van denken kost ons land welvaart. De afdeling advisering Raad van State constateerde onlangs nog dat de groei van het aantal zzp’ers mede het gevolg is van de toenemende diversiteit aan arbeidsrelaties. In andere woorden: in deze arbeidsmarkt zal de groei van het aantal zelfstandigen blijven doorzetten. Ontken deze groep dus niet, maar werk met ze samen. Het Bedrijfsleven beseft hierbij ook zeker dat zij een rol hebben te vervullen. Uit een door de Politieke Ronde Tafel uitgevoerd onderzoek onder circa 350 (middel)grote bedrijven blijkt dat meer dan 75 procent het van belang vindt om met de zelfstandig kenniswerker een lange termijn relatie op te bouwen. Een relatie waarin bijvoorbeeld ruimte is voor het delen van kennis, het uitbreiden van het netwerk en professionele ontwikkeling. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bereidheid tot investeren is unaniem aanwezig bij de bedrijven aan tafel. Zij doen wat de overheid nalaat: samenwerken met zelfstandigen om tot betere resultaten te komen voor alle partijen.

 

Aan tafel werd de vraag gesteld wat de Kamer en minister Asscher vanaf vandaag beter kunnen doen? Het antwoord is duidelijk. Allereerst moeten de vruchten van de huidige trend eens geplukt worden. Het begint bij meer erkenning en waardering: zelfstandigen helpen de Nederlandse economie vooruit, bevorderen innovatie en versterken het ondernemingsklimaat. Maak nu nieuwe wetgeving die zelfstandige kenniswerkers aanmoedigt om samen te werken in coöperatieve verbanden. Samenwerkingsverbanden van zelfstandigen zullen naar mijn mening meer en meer de bedrijven van de toekomst worden. Onderken dan ook de verschillende doelgroepen van zelfstandigen en maak per doelgroep gericht beleid. De zzp’er moet niet consequent geassocieerd worden met treurige verhalen, in deze snel veranderende wereld staat de zelfstandige kenniswerker voor dynamiek en ondernemingszin. De politiek zou op dit vlak juist moeten pionieren, want het vaste dienstverband wordt voer voor historici

Lees meer
Een zzp’er moet bij ons durven delen

Een zzp’er moet bij ons durven delen

 • Redactie The Future Group
 • 2 October 2015
 • |  

Wil de echte zzp’er opstaan?

Een zzp’er moet bij ons durven delen

 

AMSTERDAM | De VVD ziet ze als vrije ondernemers, de PvdA als kwetsbare eenpitters. Maar er is niet één soort zzp’er.

 

Eppo König
Bron: NRC Handelsblad

 

Bij The Future Group kun je geld verdienen terwijl je op de golfbaan staat. „Ik maak het hier mee”, zegt algemeen directeur Bart Timmer van de IT-maatschappen in Zoetermeer. „Sommige maten werken twee, drie dagen per week, maar verdienen mee aan de opdrachten aan wie ze andere maten hebben geholpen.”.

 

The Future Group (TFG) werd in 2000 opgericht door Timmer, Pascal de Koning en componist John Ewbank, de man achter Marco Borsato en het Koningslied. Na wat mislukte avonturen met software en hypotheken besloten ze in 2007 meer zelfstandige IT-specialisten tot de groep toe te laten.

Inmiddels zijn er elf maatschappen, 210 maten en 20 man ondersteunend personeel in loondienst op kantoor, zegt Timmer: „Er is wel een strenge ballotage. We zitten in de top van de piramide.” TFG is naar eigen zeggen het grootste zzp-collectief in de IT in Nederland.

Van iedere euro die een maat verdient, gaat een kwart naar de maatschap. Help je een maat aan een opdracht of bij de uitvoering, dan krijg je een ondernemersbonus, betaald door het maatschapskantoor.

 

„Dit jaar hebben de maten een totale omzet van ruim 24 miljoen euro. Van het kwart voor het kantoor gaat 2,1 miljoen euro naar hen terug als bonus. Je moet elkaar dus niet als concurrenten zien, maar juist durven delen.”

–Bart Timmer

De zzp’ers delen de kosten van bijvoorbeeld administratie, debiteurenbeheer en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. „En kennis. Op kantoor zijn vaak seminars en we organiseren rondetafelbijeenkomsten met bedrijven. Met een wijntje en een goed biefstukje.”

De maatschap heeft net een enquête over zzp’ers gehouden onder 350 (middel)grote klanten, waaronder ABN Amro en Tata Steel. Conclusies: zes op de tien bedrijven vindt dat de overheid „geen duidelijk en vruchtbaar klimaat” schept voor hoogopgeleide zzp’ers. Ze zouden graag een lange termijnrelatie met zzp’ers aangaan, maar vinden de hoeveelheid weten regelgeving „onredelijk hoog”.

Een voorbeeld is de vervanging van de huidige VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) door ‘modelcontracten’ tussen zzp’er en opdrachtgever, zegt Frank Lenting van verzekeraar Achmea, die aan de enquête van TFG meedeed. „Het betekent voor ons als verzekeraar dat we vóór 1 januari ruim vijfhonderd relaties met zzp’ers individueel moeten herbeoordelen om te kijken of ze wel echt als zzp’er voor ons werken en niet als werknemer. Dat is een grijs gebied.”

„Er is een tweedeling tussen zzp’ers: de één kiest bewust voor zelfstandigheid, de ander noodgedwongen”, zegt operationeel directeur Richard Adamowicz van ArboNed, een andere TFG-klant. „Dat is een vraagstuk voor de politiek: hoe zorg je dat die zzp’ers ‘fit’ blijven op de arbeidsmarkt en niet in een neerwaartse spiraal terechtkomen?”

Ruim acht op de tien bedrijven vindt dat een tussenvorm tussen loondienst en zelfstandigen nodig is, bleek uit de enquête. „Veel specialisten willen graag zelfstandig werken”, zegt Timmer. „Bedrijven willen hen ook graag flexibel inhuren. De nieuwe arbeidsmarkt vraagt dus om nieuwe, goed georganiseerde werkvormen. Ik denk dat wij met onze zzp-maatschap een tussenvorm hebben gevonden.”

 

Lees meer
Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

 • Redactie The Future Group
 • 8 September 2015
 • |  

"Als bank zzp’er niet helpt, verliest ze klanten"

Zelfstandige zonder hypotheek is zó 2014

ROTTERDAM Een hypotheek op basis van je toekomst. Met een nieuwe proef ligt ook voor uitzendkrachten, tijdelijke krachten en mensen met een verbrokkeld arbeidsverleden een koophuis binnen handbereik. ,,Het is frustrerend als je je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan.

 

NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

Flexwerker Nicoline Rodenburg (52) wist het meteen bij de eerste bezichtinging: ze was gevallen voor die bungalow in Hoogland. De onderhandelingen met de verkopers gingen snel en binnen de kortste keren had ze overeenstemming bereikt. Het liep gesmeerd. Nou ja, totdat ze bij de bank aanklopte voor de financiering.

Daar kreeg ze nul op het rekest. De reden? Ze werkt sinds 1,5 jaar als freelance consultant op het gebied van business intelligence en kon geen inkomsten over de afgelopen 3 jaar overleggen. ,,Ik begreep niets van die afwijzing. Ik kon mijn eigen geld inbrengen, hoefde slechts de helft van de koopsom te financieren én ik had verschillende, grote opdrachtgevers.”

 

Frustrerend

De periode die volgde, was zoals Rodenburg het noemt, uiterst stressvol. De ontbindende voorwaarden voor de financiering liepen af op 1 juni en dus begon de tijd te dringen. ,,Het is zo frustrerend als je je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. Ik kreeg gelukkig hulp van de directeur van het ondernemerscollectief The Future Group, waar ik bij ben aangesloten. Die heeft goede contacten met de bank. Ik moest nog heel veel documenten overhandigen aan de bank, maar op 1 oktober krijg ik nu toch de sleutel.” Rodenburg heeft geluk gehad, maar dat hebben veel andere flexwerkersflexwerkers niet.

Volgens directeur en oprichter Ben Rogmans van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group verstrekken banken nog altijd op basis van het arbeidsverleden en een vast contract een hypotheek, terwijl de flexibilisering van de arbeidsmarkt razendsnel gaat en het verleden dus steeds minder zegt. ,,Een vast contract stelt niet veel meer voor,’’ stelt Rogmans.

,,Dat heeft de crisis ons wel geleerd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.” Volgens Rogmans is het daarom veel belangrijker dat ypotheekverhypotheekverstrekkers kijken naar iemands toekomstkansen. ,,Iemand met een vast contract die nu administratief werk doet, wordt over een paar jaar weggeautomatiseerd. Een programmeur met een tijdelijk contract heeft veel betere vooruitzichten.” De kansen van een administratief medewerker, programmeur of welk ander beroep dan ook zijn zo goed als perfect te voorspellen, claimt Rogmans.

De afgelopen 2 jaar heeft zijn team allerlei data over de arbeidsmarkt verwerkt: van branches, beroepen, regio’s tot CBS-cijfers en UWV-cijfers. Daarnaast zijn ‘kansvergroters’ in de test verwerkt, zoals flexibiliteit of motivatie. Hoe flexibeler en gemotiveerder, hoe groter de kans snel weer een baan te vinden.

 

Ik kon eigen geld inbrengen, hoefde slechts de helft te financieren.

–Nicoline Rodenburg (52)

Score

De hypotheekaanvrager maakt de test, die 48 euro kost, waarna er een score uitrolt. Bij een positieve uitkomst kan de flexwerker in aanmerking komen voor een hypotheek bij Obvion of Florius.

Rogmans verwacht dat meer banken zich bij dit initiatief zullen aansluiten. Ook komt er volgens hem binnen afzienbare tijd een speciale hypotheek voor zzp’ers, eveneens gebaseerd op de arbeidsmarktscan.

Er zijn de afgelopen tijd al meer initiatieven gekomen. Zo werken Eigen Huis, uitzender Randstad en hypotheekverstrekker Obvion samen om een hypotheek voor flexwerkers van Randstad mogelijk te maken. Hier is een perspectiefverklaring van Randstad leidend.

Obvion wil graag met dit soort nieuwe initiatieven meedoen. ,,Flexibele arbeid is een trend waar we niet omheen kunnen. Kopen moet wat ons betreft bereikbaar blijven voor iedereen.”

Vereniging Eigen Huis is ook blij met dit nieuwe initiatief. Woordvoerder Hans André de La Porte: ,,Banken moeten vooruitkijken. Als ze de komende jaren nog hypotheken willen verkopen, zullen ze flexwerkers en zzp’ers moeten helpen. Het is krankzinnig als je bedenkt dat sommige mensen nu geen hypotheek krijgen, terwijl ze wel maandelijks zonder problemen 800 of 900 euro aan huur betalen.”

 

Lees meer
14 TIPS voor succes al zzp’er

14 TIPS voor succes al zzp’er

 • Redactie The Future Group
 • 22 June 2015
 • |  

Verder flexibilisering van de IT-arbeidsmarkt lijkt onomkeerbaar. Steeds meer bedrijven huren, al dan niet tijdelijk, zelfstandige IT’ers in. Met name ervaren krachten met specialis- tische kennis zijn gewild. Mooie vooruitzichten dus, maar hoe zorg je ervoor dat het zzp-schap succesvol verloopt?

 

Door: Esther Schop / E.Schop@automatiseringgids.nl
Beeld: de beeldredaktie / Floren van Olden, Marco Vellinga & peter Strelitski
Bron: Automatiseringsgids

 

Zzp’ers spelen een steeds belangrijkere en grotere rol in on- ze economie. Dat geldt zeker ook voor de ICT. Ons land telt volgens het CBS zo’n 314.000 hoogopgeleide zzp’ers, waarvan meer dan 50.000 in de ICT. Daarmee is de ICT-sector een van de branches die een relatief hoog aantal zelfstandigen kent en dat aantal neemt naar schatting ieder jaar met minimaal 5 procent toe. “Ik denk zelfs dat het in de ICT harder gaat, doordat er ontzettend veel vraag aan het ontstaan is naar bepaalde specialistische professionals, bijvoorbeeld op het gebied van softwareontwikkeling in bewezen technologieën als Oracle, Java, Microsoft en SAP. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel en zijn er door trending technologies als cloud, virtualisatie en mobile nieuwe, moeilijk vervulbare functies ontstaan, waarvoor vaak gebruik wordt gemaakt van flexibele krachten”, vertelt Bart Timmer, algemeen directeur van The Future Group (TFG).

Vraag trekt aan
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) merken dat de markt weer aantrekt, bleek eind mei uit de Salary Survey 2015, het beloningson- derzoek van AutomatiseringGids en Berenschot. Zowel het uurtarief als het aantal declarabele uren zit in de lift [zie kader]. De belangrijk- ste factoren om zzp’er te worden zijn de vrijheid om zelf de balans tus- sen werk en privé te kunnen bepalen en de mogelijkheid om zelf een strategie te kiezen. “Hieruit blijkt dat vooral oudere zzp’ers hebben deelgenomen aan het onderzoek. De nieuwe generatie IT’ers (zowel freelancers als IT’ers in loondienst) verwacht namelijk al dat ze hun uren flexibel in kunnen delen en zelfstandig kunnen werken. Dit ge- beurt ook al steeds meer en is dus contractonafhankelijk. Werkgevers die dit niet bieden, kunnen het schudden bij deze generatie”, zegt Niels Huismans, verantwoordelijk voor Business Development bij FastFlex. Dit betekent volgens hem niet dat iedere IT’er een succesvol zzp’er kan worden. “Je moet niet alleen over de juiste kennis en ervaring beschikken, je moet ook een aantal eigenschappen bezitten om het te laten werken. Zeker niet iedereen is er voor in de wieg gelegd.” Maar stel dat je zzp’er wilt worden, hoe pak je dit dan aan en zorg je dat het een succes wordt en blijft?

AutomatiseringGids sprak met diverse ervaringsdeskundigen en experts op dit gebied en kwam tot de volgende 14 tips:

 

1. DOE WAT JE LEUK VINDT

Focus je op een of enkele kerncompetenties. Zorg niet alleen dat je hierin uitblinkt, maar ook dat je het leuk vindt om te doen. “Ontdek waar je hart ligt. Als je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert, doe je iets fout”, vertelt Niels Huismans van FastFlex.

 

2. ZOEK EEN BUDDY

Laat je vooraf informeren als kakelverse zelfstandige, zoek begeleiding van iemand die al langer meeloopt. “Als zzp’er ben je full focus bezig met je vak. Voor goed ondernemerschap is weinig tijd en aandacht. Een accountant voor het verwerken van de bonnetjes is vaak snel gevonden. Maar hoe realiseer je een professionele bedrijfs- voering? Aspecten als debiteurenrisico, juridische en fiscale kennis zijn essentieel in het reduceren van je bedrijfsrisico”, zegt Timmer. The Future Group, waar hij directeur van is, is een verzameling van elf maatschappen, waarin circa 200 maten participeren. Hoewel de maten binnen de Future Group voor de wet zelfstandig zijn hebben ze zich in maatschappen georganiseerd en beschikken zij wel over personeel dat hen via het maatschapkantoor ondersteunt. “We weten ook hoe anders dit kan zijn voor de zzp’er die zich als éénpitter in de markt opereert”, zegt Timmer.

3. WEES PROFESSIONEEL

Als zzp’er wordt je werk altijd onder een vergroot- glas gelegd. Uit recent onderzoek van FastFlex blijkt dat meer dan driekwart van de zzp’ers zich echt extern voelt bij zijn opdrachtgever. “Je wordt toch vaak gezien als makkelijk vervangbaar, of als buiten- staander. Dus zorg dat je goed werk levert en dat je je flexibel opstelt, zodat je indien nodig je aan veranderende situaties kunt aanpassen. Zo is de kans groter dat ze je terugvragen of je contract verlengen”, licht Huismans toe. Jeroen (41) is al acht jaar actief als zzp’er op het gebied van SAP en vult aan dat je iedere belofte moet nakomen als zzp’er. “Dat geldt natuurlijk ook voor personeel in loondienst, maar in dat geval weten werkgevers vaak wat voor vlees ze in de kuip hebben. Zzp’ers moeten opdrachtgevers altijd extra geruststellen. Het slechtste wat je kunt doen is klanten het gevoel geven dat ze genegeerd worden of onderdaan het lijstje bungelen. Dus mocht je een keer de deadline niet halen, geef dit dan tijdig aan, leg duidelijk uit waarom dit zo is en biedt zelf meteen een oplossing.”

 

4. BENADRUK JE STERKTES

Weet wat je sterke punten zijn en breng die ook goed voor het voetlicht. Oefen je ‘elevator pitch’; een korte presentatie over jezelf, waarbij de naam de tijdsduur aangeeft waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, meestal tussen de 30 seconden en 2 minuten. Hierbij gaat het niet alleen om face-to-face contact, maar ook om hoe je jezelf profileert op bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, netwerksites, et cetera. “IT’ers zijn hier doorgaans van nature niet heel sterk in. Het kan helpen om een bevriend iemand uit bijvoorbeeld de sales of marketing te vragen om je te helpen jezelf zo goed mogelijk te presenteren”, zegt loopbaanadviseur Aaltje Vincent.

 

5. APPELTJE VOOR DE DORST

Denk vooruit: maak strakke planningen, begin tijdig met acquireren voor nieuwe opdrachten en budgetteer. “Zorg voor voorfinanciering. Het duurt enkele weken tot soms wel maanden voordat je eerste urendeclaraties worden uitbetaald. Bovendien heb je geen inkomsten tussen opdrachten in, dus je moet als je geen spaarpotje hebt een overbruggingskrediet zien te regelen”, vertelt Timmer van TFG. Zijn bedrijf heeft voor iedere maat die zich aansluit bij een van zijn maatschappen een voorschot in het leven geroepen van 4000 euro. “Wij financieren zo iedere maand circa 8 ton voor; dat lukt ons alleen omdat we optreden als collectief. Het regelen van zo’n krediet is als enkele zzp’er toch een stuk lastiger.”

 

6. HOUD JE KENNIS OP PEIL, DENK VOORUIT

Blijf jezelf ontwikkelen. Continue ontwikkeling van zowel je soft- als hard skills is cruciaal. “Ik zie helaas dat dit soms naar de achtergrond verdwijnt doordat professionals zo veel mogelijk declarabele uren willen maken. Ontwikkeling, zowel op persoonlijk als inhoudelijk vlak, is echter cruciaal om die concurrentiepositie als professional vast te kunnen houden of te versterken”, aldus Huismans. Houd technologische trends en ontwikkelingen dus nauwlettend in de gaten. Laat je bijpraten door onderzoeksbureaus als Gartner en IDC, lees vakbladen en websites, bezoek evenementen en netwerkbijeenkomsten en praat met mensen die hier verstand van hebben. Volg de ontwikkelingen op de IT-arbeidsmarkt en weet aan welke functies de behoefte het grootst is en kijk of uitholling van je functie dreigt. Timmer: “Zo hebben bepaalde testfuncties straks geen bestaansrecht meer door de intrede van geautomatiseerd testen. Maar afgezien van de rol is ICT niet langer een middel voor bedrijven maar onderdeel van de strategie om klanten te bereiken. Met de komst van tablets en smartphones is een ander tijdperk aangebroken waarbij een andere manier van ontwikkelen, beheer en beveiliging noodzakelijk is.”

Zzp’ers met uitsluitend ervaring in authentieke ICT-omgevingen krijgen volgens hem snel een probleem. “Maar wie doet op tijd de investering en gaat omzet derven zolang er nog voldoende vraag is naar specialisten voor ‘oudere’ technologie?”

 

7. MAAK HET GROTER DAN JEZELF

Zzp’ers zijn voornamelijk gericht op hun opdracht en het maken van uren. Eenmaal op een opdracht is er geen tijd om zelf acquisitie te doen. Dan kan het verstandig zijn om je krachten te bundelen met andere zelfstandigen. Timmer: “Betrek goede mensen bij jouw dienstverlening en realiseer een hecht netwerk. Het is een investering in elkaar en zal niet altijd direct iets opleveren, maar het stelt je in staat je klant meer continuïteit te bieden. En je bent zo in staat om in een groep van vakmensen met dezelfde ambitie je persoonlijk te blijven ontwikkelen.” Rob Kamp, zelfstandig ICT-architect bij The Future Group: “Ingehuurde zelfstandige professionals ‘sponsen’ kennis bij de organisaties waar ze werken en zetten die vergaarde kennis in bij andere bedrijven. Eigenlijk zijn zzp’ers net bijen die bedrijven bevruchten met kennis.” Huismans vindt dat zzp’ers zich bewust moeten zijn van hun zwaktes. “De grootste drempels voor zelfstandige IT-professionals zijn het vinden van opdrachten en betaald krijgen. Mocht je hier moeite mee hebben, zorg dan dat je dit uitbesteed.”

8. WEES VASTBERADEN

Als het gaat om CEO’s en entrepreneurs van succesvolle organisaties geldt dat een besluiteloze, weifelende topman of -vrouw het niet ver schopt. Ook zzp’ers die succesvol willen zijn moeten snel beslissingen kunnen nemen en knopen door kunnen hakken. Huismans: “De belangrijkste eigenschappen van succesvolle ondernemers zijn naast doorzettingsvermogen en vastberadenheid, betrouwbaarheid en communicatief vermogen. Daarnaast is zelfsturendheid cruciaal, naar die eigenschap zijn opdrachtgevers altijd op zoek.”

 

9. STEL JE FLEXIBEL OP

Een van de redenen dat organisaties graag met zzp’ers werken is de flexibiliteit die het oplevert. Zzp’ers moeten zelf echter ook flexibel zijn én blijven. Dat geldt zowel voor planning, maar ook de rol die je kunt vervullen. Wat je nu doet is morgen niet per definitie ook nog waardevol. Bovendien kan je soms gevraagd worden om iets te doen, terwijl je eigenlijk andere werkzaamheden had willen doen op dat moment. Jeroen: “De klant is koning. Probeer je geduld te bewaren en stel je dienstbaar op. Mijn tip luidt: wees niet bang voor verandering.”

 

10. ACCEPTEER DE DOWNSIDES

Het is van belang voor zzp’ers dat ze weten wat er allemaal bij komt kijken om zelfstandige professional te worden en dit ook te accepteren. Jeroen: “Administratie kost veel tijd en je zult bijvoorbeeld zelf je verzekeringen en pensioen moeten regelen. Ook zul je ruimte moeten maken voor investeren in je eigen ontwikkeling. Weet dus waar je aan begint.”

 

Wat is het tarief van een zzp’er?

Uit de Salary Survey 2015, het beloningsonderzoek van AutomatiseringGids en Berenschot, blijkt dat het gemiddelde uurtarief voor zzp’ers in de IT 84 euro bedraagt, terwijl dit vorig jaar nog 77 euro was. Het aantal declarabele uren nam in een jaar tijd toe van 32 naar 34 uur per week, dus zzp’ers konden gemiddeld aanzienlijk meer in rekening brengen bij opdrachtgevers. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het tarief stijgt tot de leeftijd van 58 jaar en daarna langzaam afzwakt en de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan ons onderzoek 49 jaar bedraagt. Dus als jong broekie zul je met minder genoegen moeten nemen, tenzij er een enorme schaarste is aan jouw specialisme of je keigoed bent. Toch voelt 58 procent van de ondervraagde zzp’ers zich uitgeknepen, vorig jaar was dit nog zo’n 64 procent.

Uit onderzoek van FastFlex, dat uitkomt op een gemiddeld uurtarief van 82,60 euro, blijkt dat vrouwelijke zzp’ers met een hbo- niveau gemiddeld 6,45 euro per uur minder verdienen dan hun mannelijke collega’s; op wo-niveau is dit gemiddeld 4,35 euro per uur minder. Verder blijkt dat zzp’ers waarvan het uurtarief is gedaald vaker noodgedwongen aan de slag zijn gegaan als zzp’er dan diegene waarvan het tarief is gestegen of gelijk gebleven. Ruim zes op de tien zzp’ers in de IT denkt dat de tarieven dit jaar verder aan gaan trekken; vorig jaar was dit nog minder dan de helft. Tot slot was vorig jaar nog 79 procent bereid het tarief te verlagen voor een interessante opdracht, nu is dit nog 71 procent.

 

11. OVERWEEG EEN TUSSENPARTIJ IN TE SCHAKELEN

Uit onderzoek van FastFlex blijkt dat 89 procent van de zzp’ers in de IT het liefst zonder tussenpartij aan een opdracht wil komen. Vorig jaar was dit nog 85 procent. De belangrijkste reden hiervoor is dat zzp’ers vinden dat er te veel aan de strijkstok blijft hangen. Jeroen: “De tussenhandel vraagt al snel 10 procent van je uurtarief, terwijl ze feitelijk niet veel meer doen dan facturen doorsturen. Ik ben er daarom mee opgehouden.” Toch zijn er genoeg zzp’ers die het heerlijk vinden om het zoeken van opdrachten, het onderhandelen over tarieven en het afhandelen van dingen die zij niet tot hun ‘core business’ rekenen aan anderen over te laten. Slechts een op de vijf zzp’ers vindt dat zzp’ers in het algemeen voldoende kennis hebben van de financiële en fiscale gevolgen met betrekking tot het zzp-schap. Van de zzp’ers die gebruik maken van een tussenpartij voelt overigens slechts 41 procent zich betrokken bij zijn bemiddelingsbureau of contractpartij.

 

12. ZORG VOOR EVALUATIE

Als freelancer moet je constant goede kwaliteit leveren. Vraag dus bij de opdrachtgever naar de kwaliteit van je werk. Dit kan met behulp van een mondelinge evaluatie, of door een schriftelijke of digitale evaluatie door de opdrachtgever in te laten vullen. Ook kan je werkbeschrijvingen en/of standard operating procedures (SOP’s) opnemen. Huismans: “Door een dossier bij te houden kun je de meerwaarde bewijsbaar en tastbaar maken.”

 

13. LET IT GO

Binnen organisaties moet je je als zelfstandige IT professionals bewust zijn van wat je invloed is. Over sommige zaken heb je namelijk geen controle. Jeroen: “Verspil geen energie aan zaken waar je toch geen invloed op hebt. Vaak gaat het met een reden op een bepaalde manier, probeer die als buitenstaander niet te doorbreken. Al kan een frisse blik anderen wel aan het denken zetten, dus af en toe je verbazing uitspreken kan geen kwaad. Maar verwacht niet dat jij in je eentje de hele boel op de schop krijgt.”

 

14. MAAK EEN GEDEGEN PLAN

De allerbelangrijkste tip is misschien wel om een gedegen plan te maken. Huismans: “Spring niet zomaar in het diepe. Als je dit wel doet wekt dit misschien bewondering, maar het maakt de kans op verdrinken groter. Daarom is het goed een plan te maken. Dit hoeft niet extreem lang te zijn. Op een bierviltje kun je al veel kwijt.” Maak een inventarisatie van je sterke en zwakke punten, stel een lijst op met benodigdheden (tools, auto, laptop, mobiel, et cetera) en kijk welk inkomen je nodig hebt. Bespreek je plannen ook goed met je eventuele partner, en breng in kaart welk risico je neemt en of dat risico realistisch is.

 

Klik hier voor het volledige artikel in PDF formaat

Lees meer
‘Handen af van aftrek zzp’er’

‘Handen af van aftrek zzp’er’

 • Redactie The Future Group
 • 11 June 2015
 • |  

Nauwelijks steun voor oproep FNV

‘Handen af van aftrek zzp’er’

DEN HAAGDe oproep van FNV-voorman Ton Heerts om het mes in de zelfstandigenaftrek te zetten, stuit binnen de vakbond op veel weerstand. FNV Zelfstan- digen spreekt zelfs van ‘een forse uitglijder’. Rege- ringspartijen VVD en PvdA voelen er beide niks voor om te morrelen aan de zelfstandigenaftrek.

 

DEBORAH JONGEJAN en NATASJA DE GROOT
Bron: AD

 

Het leger zzp’ers in ons land groeit gestaag. Tegen 2020 is zo’n 1 miljoen Nederlanders zelfstandig onderne- mer. Lang niet iedereen kiest daar vrijwillig voor. Met name aan de on- derkant van de arbeidsmarkt, zoals in de bouw en zorg, worden werk- nemers noodgedwongen zzp’er.

Ze hebben vaak maar één op- drachtgever en komen amper rond. Een deel van deze ‘ondernemers’ houdt zo weinig over dat ze afhan- kelijk zijn van de zelfstandigenaf- trek. Door dit belastingvoordeel be- taalt een zzp’er met een winst van 24.000 euro 8 procent belasting. Ter illustratie: een werknemer met het- zelfde inkomen betaalt 24 procent.

Ton Heerts wijt de problemen met schijnzekerheid aan opdrachtgevers. Zij huren bewust goedkope zzp’ers in, wentelen alle risico’s zoals ziekte en werkloosheid af. ,,Die zelfstandi- genaftrek is een indirecte subsidie aan werkgevers die er miljarden eu- ro’s beter van worden. En dat terwijl de staat belastinginkomsten derft.” Wat hem betreft moet het mes in de aftrek, om het tij te keren.

Een belachelijk idee, vindt free- lance fotograaf Peter van Aalst. ,,Als die zelfstandigenaftrek wegvalt, moet ik jaarlijks 10.000 euro meer betalen aan de fiscus. Dat verschil doorberekenen aan opdrachtgevers,

 

 

Heerts moet hard- werkende zzp’ers nietdezwartepiet blijven toespelen

–Halbe Zijlstra (VVD)

zoals Heerts voorstelt, is niet te doen. Ik weet nu al wat hun reactie is: voor jou 659 andere freelancers, dus bedankt maar tot ziens.”

Van Aalst zit al 26 jaar in het vak en heeft al heel wat fotografen er de brui aan zien geven. Vooral de laat- ste jaren wordt het steeds moeilijker om rond te komen. ,,Er wordt wel gezegd dat de arbeidsmarkt weer aantrekt, maar als kleine onderne- mer merk ik daar niets van. Ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzeke- ring, maar daar betaal ik me blauw aan. Het is allemaal geen vetpot.”

Ook werkgevers wijzen afschaf- fing van zelfstandigenaftrek af. VNO-NCW meent dat zzp’ers en werknemers met een tijdelijk con- tract juist hard nodig zijn voor de economie en een goed functione- rende arbeidsmarkt.

Daar denkt Bart Timmer, oprich- ter van The Future Group, een maatschap van hoogopgeleide ict’ers, anders over. Van hem mag de zelfstandigenaftrek best verdwijnen. Maar hij verwacht niet dat dit het door Heerts gewenste resultaat heeft: méér vaste banen. ,,De zzp’er wordt vast niet duurder als die af- trek wordt afgeschaft. Tarieven wor- den door meer factoren bepaald. De kans is groter dat een deel zijn boontjes niet meer kan doppen.”

Regeringspartijen VVD en PvdA zien er in elk geval niets in om te morrelen aan de zelfstandigenaf- trek. ,,Heerts moet ophouden zzp’ers die keihard werken de zwartepiet toe te spelen,” aldus VVD-leider Halbe Zijlstra.

 

VVD en PvdA

De coalitie ziet meer in verlaging van de kosten op arbeid, waardoor het voor werkgevers goedkoper wordt mensen aan te nemen. Het kabinet wil 5 miljard euro investe- ren, te betalen uit meevallers. ,,Dan denk ik dat we de zelfstandigenaf- trek met rust kunnen laten,’’ meent PvdA-leider Diederik Samsom.

De zelfstandigenaftrek intact hou- den, is een van de weinige dingen waarover VVD en PvdA het eens zijn als het om zzp’ers gaat. De PvdA maakt zich zorgen om het grote aantal laagbetaalde zelfstandigen, zonder zekerheden. De VVD vindt juist dat het groeiende aantal zzp’ers onnodig als probleem wordt gezien. Zijlstra noemde zzp’ers onlangs de norm. De VVD tornt liever aan de rechten van werknemers met een vast contract, omdat werkgevers klagen over te hoge lasten.

Lees meer
TFG start nieuwe securitymaatschap

TFG start nieuwe securitymaatschap

 • Redactie The Future Group
 • 29 October 2014
 • |  

Ict-netwerkorganisatie The Future Group (TFG) is met een nieuwe beveiligingsmaatschap gestart. TFG Security gaat zich specifiek richten op zaken als securityarchitectuur, softwaresecurity, netwerksecurity en informatiebeveiligingsbeleid. De nieuwe maatschap volgt op de regelmatige ophef in de media over datalekken en opkomende wet en regelgeving waardoor klanten steeds vatbaarder worden voor reputatieschade.

 

TFG verwacht dat medio 2015 de maatschap is doorgegroeid naar 25 securityspecialisten. De omzet in het securitydomein zal dan uitkomen op circa 6 procent van het totaal van de groep. Deze is nu begroot op 22 miljoen euro. Het starten van TFG Security betekent volgens operationeel directeur Ruud Verhagen een logische aanvulling op het inhoudelijke TFG-dienstenpakket en -expertisenetwerk. ‘De groeistrategie van TFG is er op gericht om door diversificatie van maatschappen voorop te blijven lopen in technologie en onze bestaande klanten zo optimaal mogelijk te blijven bedienen. Autonome groei wordt gerealiseerd doordat vanuit bestaande maatschappen weer nieuwe maatschappen ontstaan. We zien een grote verscheidenheid aan specialisaties binnen it-security en achten de tijd rijp om deze dienstverlening onder te brengen in een aparte maatschap.’

‘De toenemende media-aandacht voor beveiligingsincidenten maakt dat het bedrijfsleven it-security eindelijk serieus gaat nemen’, vult Jeroen Bijen, information security architect bij The Future Group, aan. ‘Denk alleen al aan reputatieschade, de wet op de privacy en aansprakelijkheidsrisico’s die kleven aan het niet adequaat op orde hebben van informatiebeveiliging. Het veilig afleveren van data, producten of diensten zal steeds meer bepalend zijn voor het doen slagen van een businessmodel. Potentiële klanten gaan it-security steeds meer als fundamentele voorwaarde beschouwen voordat er zaken wordt gedaan.’

 

Mobile en big data

Naast security investeert TFG ook in nieuwe activiteiten en technologie op het gebied van mobile en big data. Hiermee speelt de organisatie in op relevante marktontwikkelingen zoals de explosieve toename van de nieuwe generatie gebruikers van tablets en smartphones en de steeds grotere verwevenheid van consumenten en bedrijfs-ict.

‘Nu klantervaring topprioriteit heeft zal steeds meer big data vanuit marketingdoeleinden worden toegepast’, meent Arjan van Rooijen, chief evangelist bij crm-leverancier SDL. ‘Met name voor de omni-channel klantervaring en het optimaliseren hiervan. Dit bevestigt de noodzaak voor een gedegen securityarchitectuur en bijhorende informatiebeveiligingsbeleid van deze bedrijven ten behoeve van hun klanten. De stap die TFG zet om zijn securityexpertise te bundelen sluit aan bij deze noodzaak en zal zeker bijdragen aan de eisen van securitystrategieën.’

 

Bron: Computable

Lees meer
ICT-experts TFG vinden werk via app

ICT-experts TFG vinden werk via app

 • Redactie The Future Group
 • 29 July 2014
 • |  

Leden van ict-netwerkorganisatie The Future Group (TFG) vinden steeds vaker werk via hun mobiele TFG-app. Binnenkort krijgen ook klanten toegang tot die gegevens Volgens oprichter Bart Timmer sluit de app aan bij de ontwikkeling waarbij ict-specialisten zich in een netwerk verenigen en zonder tussenkomst van een recruiter werk vinden.

 

Bron: Computable

 

Inmiddels hebben ruim veertig van de ruim honderdzeventig leden opdrachten gevonden via de app die in 2013 is gelanceerd. ‘De app zorgt ervoor dat ons expertisenetwerk transparanter is, klanten en leden van de maatschappen weten elkaar makkelijker te vinden’, vertelt oprichter Bart Timmer. Hij legt uit dat de winst vooral wordt behaald door de breedte van de netwerkorganisatie. ‘Ons netwerk bestaat uit elf maatschappen met vakspecialisaties zoals projectmanagement, SAP, Java-architecten enzovoort. Maten (leden van de maatschap red.) vinden vaak werk voor leden buiten hun eigen vakspecialisatie. Daar ligt de grootste winst van de app. Ict-experts hebben zonder tussenschakels contact met elkaar en de klant.’

In de toekomst moeten ook klanten toegang krijgen tot de app zodat zij actief ict-experts kunnen benaderen. In de overeenkomst tot maatschap die ieder lid heeft getekend, is een beloningssysteem vastgelegd voor leden die anderen aan een opdracht helpen. Ze krijgen tien procent van de omzet. Timmer benadrukt dat het vooral gaat om het delen van kennis, kunde en kosten.
Trend

Volgens Timmer sluit de werkwijze van de netwerkorganisatie aan bij de trend om te verenigen en verbinden via een netwerk. ‘Het delen van kennis, kunde en geld past in de gedachte van de deeleconomie.’ De app moet vooral helpen om andere leden sneller op de hoogte te stellen van werk. Via de app zijn onder meer ict-specialisten geplaatst bij Tele2, Nuon, Woningnet, Essent en Rabobank.
TFG heeft de ambitie om in 2016 te groeien naar vierhonderd leden. Maar hij benadrukt dat het wel de bedoeling is dat binnen de vakgroep de leden elkaar echt kennen en niet alleen via internet contact hebben.

TFG komt voor uit het in 2000 opgerichte Free IT, dat Timmer samen met Pascal de Koning oprichtte. De maatschap bestaat uit ict-experts op hbo en wo-niveau met minimaal zeven jaar werkervaring. De vakkennis en ambitie van kandidaat-leden worden getoetst door een ballotagecommissie van vakspecialisten van de maatschap.

 

 

SAP, Oracle, Java
De leden bestaan volgens Timmer voor 70 procent uit ict’experts die eerder in loondienst hebben gewerkt. De overige 30 procent zijn altijd zelfstandige geweest. De gemiddelde leeftijd binnen de maatschap is 39 jaar. TFG gebruikt de software en tooling  van onder andere SAP, Oracle, Java, Microsoft, IBM, HP en Unisys.

De organisatie heeft twintig man personeel in dienst ter ondersteuning van de leden. Het gaat om zaken als de backoffice, de financiële en juridische afdeling, kennisbeheer en een verkoop-afdeling.

Lees meer
Ace-netwerk Oracle kleurt steeds meer oranje

Ace-netwerk Oracle kleurt steeds meer oranje

 • Redactie The Future Group
 • 10 March 2014
 • |  

Oracle Ace, het netwerk waar Oracle-experts hun technische kennis en ervaringen delen, bestaat uit opvallend veel Nederlanders. Wilfred van der Deijl, die onlangs promoveerde tot de hoogste expertstatus: Ace-director, vertelt hoe het kan dat het netwerk steeds meer oranje kleurt.

 

Bron: Computable

 

‘Nederland is na de Verenigde Staten, het land met de meeste Ace’s. Wereldwijd zijn er bijna 450 Oracle Ace’s en Ace-directors. Daarvan komen er dertig uit Nederland.’ legt Van der Deijl uit. ‘Van de dertig Nederlanders hebben negen de hoogste expertstatus. vijf zijn Ace-director op het gebied van middleware en vier op het gebied van de Oracle-database.’

Van der Deijl, die is aangesloten bij ict-collectief TFG (The Future Group) ‘Het is opvallend dat er zo veel Ace’s uit Nederland komen. Ik denk dat een van de redenen is dat Nederland altijd een land is geweest met veel Oracle-klanten en een grote ontwikkel-community.’ Hij stelt dat ook in de tijd van Oracle Forms en Oracle Designer Nederland een grote afnemer was. ‘Dat zie je nu nog steeds terug. Daarnaast zijn we een land waar nog steeds veel maatwerk wordt ontwikkeld.’

 

Engelse taal

Als andere reden voor het relatief grote aantal Nederlanders in de Oracle-community noemt de Ace-director een goede beheersing van de Engelse taal. ‘Het helpt natuurlijk dat we ons over het algemeen goed kunnen redden in het Engels. Oracle geeft de Ace-status aan mensen die een grote rol spelen in de Oracle-community en bijvoorbeeld veel bloggen, spreken op conferenties of boeken schrijven. Nederlanders zijn daar blijkbaar zeer actief in.’

Bart Timmer: oprichter van TFG:’ Oracle neemt zijn directors zeer serieus. Wilfred publiceert en presenteert uit naam van Oracle en mag op kosten van het bedrijf naar wereldwijde congressen zoals Oracle Open World in San Francisco reizen. Hij krijgt ook privileges. Ace-directors worden twee dagen eerder in San Francisco verwacht. Er is op het hoofdkantoor dan twee dagen lang een briefing voor de experts door het hogere management van Oracle.’ Volgens Timmer juicht Oracle het grote aantal experts uit Nederland toe en ziet het bedrijf Nederland als het voorbeeld van een sterke community.’

 

‘Op de kaart’

Van der Deijl: ‘Op grote Oracle-bijeenkomsten, zoals Open World in San Francisco, zijn ook altijd opvallend veel Nederlanders. Daar zijn ze vaak erg aanwezig, ze stellen veel vragen en hebben veel contact met de product-managers van de leverancier. Dat zet mensen op de kaart. Verder zie je ook dat er een soort vliegwiel-werking is. Veel actieve en zichtbare mensen in de Nederlandse Oracle-community inspireert en motiveert andere experts om ook aan te haken.’

Lees meer
Terug naar boven
Partner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner ImagePartner Image